2023-09-11
Az Alpok legjobb fogásai, amit muszáj megkóstolni
Amikor fejben tervezgetjük a téli vakációt, kiválasztjuk a síterepet, akkor már az orrunkban érezzük a finom, laktató ételek illatát is, és látjuk magunkat, ahogy a havas hegyoldalon a verőfényes napsütésben falatozunk. A sajtok, a tészták, az erőleves, a sült kolbászok és forralt bor elmaradhatlan részei az aktív pihenésnek. Ráadásul az Alpok nemzetei büszkék arra, hogy főleg helyi alapanyagokból készülnek az ételeik: alpesi tejből préselt sajtokat, kiváló minőségű húsokaz, remek pékárukaz, hozzá pedig a legjobb helyi borokat és söröket kínálják.
A hidegtál teljesen új jelentést kap az Alpokban: ki sem hoznak egy tálat 8-10 féle szaláminál, sajtnál kevesebb finomsággal. A legjobb sajtok, sonkák, szalámik, kolbászok, pástétomok kerülnek fel a fa deszkára vagy tálra, hozzá friss kenyeret, krékerkekszet, kétszersültet, olajos magokat, zöldségeket és friss alpesi vajat kínálnak. Gyakran sajtfondü vagy raclette mellé tálalják fel.
Fotó: Instagram
A francia és az osztrák (vagy német) sajtos tészta nagyon hasonló, csak más sajtot és tésztafélét használnak hozzá. A käsespetzle egy rakott, sütött sajtos nokedli pirított vöröshagymával és baconnel, de könnyen készíthetünk belőle laktató vega verziót szalonna nélkül.
Fotó: Instagram
A Crozets (vagy croziflette-nek is nevezik) tulajdonképpen egy rakott tésztaféle. Apró négyzetre vágott búza- vagy hajdinatészta, amit jó minőségű sajtokkal, pirított hagymával és baconkockákkal sütnek össze a sütőben, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje és a közepén is jól meg nem olvad a sajt.
Fotó: Instgaram
A tartiflette egy luxus rakott krumpli, amely zsírosabb és fényűzőbb a magyar kolbászos variációnknál, de elkészíteni ugyanolyan egyszerű. Elengedhetetlen része a Reblochon sajt, amelyet 4 részbe vágnak és az étel tetejére teszik, ráolvasztják. Az ételhez főtt krumpliszeleteket rétegeznek, karamellizált hagymával és pirított szalonnakockákkal, majd a végén a tetejére olvasztják az egész karika sajtot.
Fotó: 123rf
A franciák farsangi fánkja olyan, mint a mi csörögefánkunk, vagy más néven forgácsfánkunk – csak a francia verziót megtöltik édes almatöltelékkel, megszórják porcukorral és néhány helyen áfonyalekvárt is kínálnak mellé. Ezt a desszertet frissen sütik ki, úgyhogy jobb azonnal el is fogyasztani, mert ha kihűl már nem az igazi.
Szerencsére a német üzletláncok hűtőládáiban már hozzájuthatunk nagyon jó minőségű fagyasztott gőzgombóchoz, akár többféle töltelékkel, így nekünk már csak a vanilíaszószt kell elkészíteni és rászórni a porcukros darált mákot. Nem kell jobb energiabomba a síeléshez vagy túrázáshoz, mint egy forró, édes gombóc a hegyen.
Fotó: 123rf