Pitekalauz – ahány ország, annyi forma és íz Pitekalauz – ahány ország, annyi forma és íz
Fotó: Fotó: Shutterstock

2023-10-11

  • Drive
  • Gasztro
  • Pitekalauz – ahány ország, annyi forma és íz

Pitekalauz – ahány ország, annyi forma és íz

Sós piték a világ körül

A sós piték választéka legalább olyan nagy, mint az édeseké, csak nálunk, Magyarországon nem túl népszerűek – kivéve talán a mexikói empenadát, amit mi inkább húsos táskának neveznénk. Az első galériában megmutatjuk a legfinomabb húsos pitéket, a második pedig a legínycsiklandóbb édes pitéké lesz.

Mexikói, húsos-kukoricás empenada, amit salsába mártogatnak

Fotó: Shutterstock

Francia-kanadai Tourtière, ami nemcsak húsos, hanem lazacos változatban is készül.

Fotó: Shutterstock

Jamaikai beef patties. Ropogós tésztájába kurkumát tesznek, amitől szép sárga lesz.

Fotó: Shutterstock

Falatnyi ausztrál húsos piték, melyek tölteléke mindenhol más, de húst mindig tartalmaz.

Fotó: Shutterstock

Brit pásztorpite, melynek a „tésztája" krumplipüré.

Fotó: Shutterstock

A legfinomabb édes piték

Az édes pitéket lehet tölteni friss gyümölccsel, pudingokkal, krémekkel, magokkal – végtelenek a lehetőségek, egy azonban közös bennük: mindegyik könnyen elkészíthető és mindenkinek ízleni fog. A klasszikusok sorából a magyar almás vagy túrós pitét valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, ezért azokkal kezdjük, amelyek újdonsággal szolgálhatnak. Ismered például az amerikai datolyaszilvás vagy kékszőlős pitét? Vagy a trópusi kókuszkrémes verziót?

Tömény, de isteni pekándiós pite Amerikából. Emellett nagyon kedvelt még a sütőtökös pite is.

Fotó: Shutterstock

Amerika egyes részein honos a datolyaszilva, így elterjedt a datolyaszilvás (kakigyümölcsös) pite.

Fotó: Shutterstock

A holland vlaai valójában egy kalácsból és gyümölcsökből készült felfújt, általában almát tesznek bele.

Fotó: Shutterstock

A Fülöp-szigeteki buko pie, azaz kókuszkrémes pite többféle tésztával is készülhet.

Fotó: Shutterstock

A modern brit Banoffee, azaz banános-karamellás pite a 70-es években terjedt el és azóta is népszerű.

Fotó: Shutterstock

Az atlantic beach pie egy citrusos pite: kekszdara-ágy az alap, és lime-citrom custarddal kenik meg.

Fotó: Shutterstock

Az olasz crostata ropogós, omlós, vajas tésztával készül és általában sárgabaracklekvárral töltik.

Fotó: Shutterstock

A franciák rusztikus-vajas kedvence, a galette isteni, nagyon gyorsan elkészíthető, és szinte bármilyen gyümölccsel mennyei.

Fotó: Shutterstock