A történelmi londoni gyorsétel, amiről a turisták nem is tudnak A történelmi londoni gyorsétel, amiről a turisták nem is tudnak
Fotó: Getty Images

2023-10-02

  • Drive
  • Gasztro
  • A történelmi londoni gyorsétel, amiről a turisták nem is tudnak

A történelmi londoni gyorsétel, amiről a turisták nem is tudnak

Ha az Egyesült Királyság gasztronómiájára gondolunk, legelőször valószínűleg a fish and chips vagy az angol reggeli jut eszünkbe. Van viszont egy gyorsétel, amelynek fő összetevője egykoron még fizetőeszközként is szolgált: az angolnás pite. Ma már azonban alig lehet hozzájutni.

A különös angliai étel alapanyagát a Temze vize szolgáltatja: az angolna és a belőle készült pite évszázadokkal ezelőtt nagy népszerűségnek örvendett, ugyanis – kis túlzással – a 11. és a 14. század között ezek a csontos halak mentették meg London gazdaságát.

Olyannyira nagy szerepe volt az állatnak, hogy bérleti díjként, de még adóként is elfogadták: a Vince cikke szerint a 11. században összesen körülbelül 540 ezer angolnát számoltak el bérleti díjként Angliában.

Az angola ötévszázados jelentőségét jól mutatja Robert May 1660-ban készült The Accomplisht Cook című szakácskönyve, ahol mintegy 16 receptnek alkotta a legfontosabb alapanyagát.

A viktoriánus korszakban a Temze szennyezettségét bíró, olcsó, laktató és fehérjedús kígyószerű halat gyakorlatilag hot-dogként árulták az utcákon.

Ez is érdekelhet: Utazik az egész ország: elkezdődött az Aranyhét Kínában

Az angolnának az egyik legkedveltebb feldolgozási módszere során pitébe rakták az alapanyagokat.

Az egyik hely, aminek az angolás pitének köszönhetően nőtt meg a népszerűsége az a richmondi, egykor Twickenham Ait néven ismert sziget kocsmája volt. Az 1740-es években ugyanis rengeteg kirándulóhajós horgonyzott le a sziget partjainál, a kocsmát pedig egy idő után már csak Angolnapite-házként emlegették.

Az ételhez a fogadó szakácsai a Temzéből kifogott angolnákat megnyúzták, kicsontozták és 7-8 centis darabokra vágták. Ezek után megpárolták őket, hogy aztán piteként a sütőbe kerülhessenek.

Az Egyesült Királyságnál maradva: A királyi család kedvenc levese, ami lehet, nem is létezett

Getty Images

Hol lehet a ma már furcsán hangzó ételt megkóstolni?

Bár az étel hagyománya többé-kevésbé kikopott a köztudatból, ma is van olyan étterem, ahol kipróbálhatjuk . Ilyen például az először 1902-ben létesített M. Manze, ami az 1930-as évekre már nemcsak egy, hanem 14 angolna- és pitebolttal büszkélkedhetett.

Az üzletekből mára csupán három maradt talpon, az egyik ilyet a Tower Bridge Road 87. szám alatt találhatjuk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!