2024-07-13
Borba jégkockát? Így vélekednek szakértők
Szinte nincs olyan nyár, amikor ne hangozna el az örök kérdés: árt vagy pont ellenkezőleg, jót tesz a jégkocka a bor minőségének? Míg sokan nem tartják túl jó dolognak jéggel hűsíteni az italt, van, aki szerint semmi problémát nem okoz az ízében. Megvizsgáltunk néhány szempontot, ami segíthet a válaszban.
Az angol kereskedelmi lánc, a Marks and Spencer nemrég felmérést végzett a témában az Egyesült Királyságban. Kiderült, hogy a britek fele túlhűtve issza a rozéját, aminek nem kizárólag a jégkocka az oka, hiszen előfordul, hogy hosszabb időre a hűtőben felejtik a palackot, még a fogyasztás előtt. A túlságosan lehűtött bor azt eredményezi, hogy az ital ízei és illatai nem igazán tudnak kibontakozni. A Marks and Spencer szakértője, Belinda Kleinig szerint tévhit, hogy a rozét hidegen kell felszolgálni, hiszen ez csak azt eredményezi, hogy eltűnnek belőle a gyümölcsös aromák. A The Times a kérdést a bor hidegháborújának nyilvánította, a lap szerint nagy hiba, hogy egyre többen jeget tesznek a borukba – írja a Vince
A hagyományos vélekedés is úgy tartja, a jégkocka nem való sem fehér, sem pedig rozé borokba, vörösbor esetén pedig ez a kérdés még csak fel sem szokott merülni. Úgy tartják, hogy a szétolvadó jég, azaz a víz megváltoztatja a bor ízét, a hígulás következtében pedig csökkenhet az intenzitása és komplexitása, ami pont az ellenkezője annak, amit a borász akar. A hidegre hűtött ital nem mellesleg sokszor bőven az ideális hőmérséklet alá esik, ami szintén az aromák halványulását vonja maga után.
Mindezen érvek ellenére a fiatalok között mégis egyre divatosabb jégkockát dobni a borospohárba. Elképzelhető, hogy sokan a nyári hőségben jobban élvezik a hidegebb bort, hiszen kifejezetten felfrissülni szeretnének általa. Ebben az esetben az elsődleges cél inkább a hűsölés, mint az ízvilág és aromák összhangja. A borászok ahelyett, hogy elvi kérdésként fognák fel az ügyet, próbálják minél jobban lekövetni a fogyasztási trendeket. A Moët & Chandon champagne-ház 2016-ban dobta piacra a Moët Ice Impérial Rosé Champagne-t, amit kifejezetten jéggel ajánlanak.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!