Borba jégkockát? Így vélekednek szakértők Borba jégkockát? Így vélekednek szakértők
Fotó: Elle Hughes, Unsplash.

2024-07-13

  • Drive
  • Gasztro
  • Borba jégkockát? Így vélekednek szakértők

Borba jégkockát? Így vélekednek szakértők

Szinte nincs olyan nyár, amikor ne hangozna el az örök kérdés: árt vagy pont ellenkezőleg, jót tesz a jégkocka a bor minőségének? Míg sokan nem tartják túl jó dolognak jéggel hűsíteni az italt, van, aki szerint semmi problémát nem okoz az ízében. Megvizsgáltunk néhány szempontot, ami segíthet a válaszban.

Az angol kereskedelmi lánc, a Marks and Spencer nemrég felmérést végzett a témában az Egyesült Királyságban. Kiderült, hogy a britek fele túlhűtve issza a rozéját, aminek nem kizárólag a jégkocka az oka, hiszen előfordul, hogy hosszabb időre a hűtőben felejtik a palackot, még a fogyasztás előtt. A túlságosan lehűtött bor azt eredményezi, hogy az ital ízei és illatai nem igazán tudnak kibontakozni. A Marks and Spencer szakértője, Belinda Kleinig szerint tévhit, hogy a rozét hidegen kell felszolgálni, hiszen ez csak azt eredményezi, hogy eltűnnek belőle a gyümölcsös aromák. A The Times a kérdést a bor hidegháborújának nyilvánította, a lap szerint nagy hiba, hogy egyre többen jeget tesznek a borukba – írja a Vince

Image
Fotó: engin akyurt, Unsplash.

A hagyományos vélekedés is úgy tartja, a jégkocka nem való sem fehér, sem pedig rozé borokba,  vörösbor esetén pedig ez a kérdés még csak fel sem szokott merülni. Úgy tartják, hogy a szétolvadó jég, azaz a víz megváltoztatja a bor ízét, a hígulás következtében pedig csökkenhet az intenzitása és komplexitása, ami pont az ellenkezője annak, amit a borász akar. A hidegre hűtött ital nem mellesleg sokszor bőven az ideális hőmérséklet alá esik, ami szintén az aromák halványulását vonja maga után.

A könnyű, fiatal fehérborokat 8-10°C fokon, a testesebbeket és a rozékat 10-12°C fokon szolgáljuk fel. A vörösborok általában 16-18 °C fokon érzik legjobban magukat.
Image
Fotó: Vincenzo Landino, Unsplash.

Mindezen érvek ellenére a fiatalok között mégis egyre divatosabb jégkockát dobni a borospohárba. Elképzelhető, hogy sokan a nyári hőségben jobban élvezik a hidegebb bort, hiszen kifejezetten felfrissülni szeretnének általa. Ebben az esetben az elsődleges cél inkább a hűsölés, mint az ízvilág és aromák összhangja. A borászok ahelyett, hogy elvi kérdésként fognák fel az ügyet, próbálják minél jobban lekövetni a fogyasztási trendeket. A Moët & Chandon champagne-ház 2016-ban dobta piacra a Moët Ice Impérial Rosé Champagne-t, amit kifejezetten jéggel ajánlanak.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!