1700 palackot már kiemeltek: jöhetnek a tenger mélyén érlelt borok?
Fotó: Fotó: Rubina A. Khan / Getty

2024-02-03

1700 palackot már kiemeltek: jöhetnek a tenger mélyén érlelt borok?

A borászok már másfél évtizede elkezdtek érdeklődni az óceán iránt, ugyanis a tenger mélye úgy tűnik, jó barátságot ápol a borokkal. A Van Zellers & Co. portugál vállalat például tavaly szándékosan süllyesztett el 102 palackot, de Norvégiában is kísérleteztek hasonló projektekkel.

A tengeri pincék gondolata először 2010 környékén kapott lángra, amikor búvárok egy csoportja 168 palack champage-ra bukkant egy, a Balti-tenger mélyén fekvő hajóroncsban. A 170 éves pezsgők ekkor már évtizedeket töltöttek a víz alatt, ám ahelyett, hogy tönkrementek volna, kiderült, hogy a tenger tökéletes hőmérsékletű borospinceként működött.

Ez az incidens inspirálta például az angol Rathfinny Wine Estate és a norvég Hurtigruten Coastal Express hajós vállalat közös projektjét is, melynek eredményeképpen tavaly 1700 palacknyi pezsgőt emeltek ki a tengerből.

Nikolai Haram Svorte, norvég sommelier ekkor azt mondta az ital ízéről, hogy sokkal üdébb volt, mint amire számított, és a egyértelmű volt számára, hogy valami különleges vette kezdetét, idézi a szakembert a Vince.

És erről hallottál már? A különleges koreai étel, amit régen a fürdővízben készítettek el

Az ötlet azóta több cég fejébe is szöget vert: az Exton Park tengerben érlelt itallal állt elő, a Veuve Clicquot pedig a Cellar in the Sea projekt során a Balti-tenger alatt érlelt pezsgőket vizsgálja.

Persze nem csak a pezsgők terén kísérleteztek. A Van Zellers & Co. például tavaly 102 üveg bort süllyesztett a tengerfenék mélyére Portugália egyik kikötőjében, melyeket végül november közepén emeltek ki.

A Fine Dining Lovers cikke rávilágít, hogy a folyamat maga nem éppen a legegyszerűbb: a speciális, szivárgásmentes viaszba zárt palackokat fémládákba helyezik, majd ezt követően akár három évig is hagyják állni 10-20 méteres mélységben.

„A víz felszíne alatt tökéletes körülményekre találtunk, ugyanis a tenger nemcsak, hogy ideális hőmérsékletet és sötét környezetet biztosít a boroknak, de az itt jelenlévő egy barnyi nyomás az érlelést is elősegíti”

– mesélt tapasztalatairól Francisca Van Zellers, 15. generációs borász.

Véleménye szerint ez nem azt jelenti, hogy így jobbak vagy rosszabbak lesznek a borok, hanem arról van szó, hogy ennek hatására kicsit kinyílnak a borok – ami leginkább egy érzékszervi eltérésnek számít.

Persze a szárazföldön is van mit látni: A bájos német kisváros, ami minden borrajongót elcsábít

Az argentin Wapisa borászat is hasonló véleményeket formált. Patricia Ortiz tulajdonos szerint

„a nyolc hónapos víz alatti érlelésnek köszönhetően boraink aromái és ízvilága is összetettebbé vált, és a pincében érlelt társaikhoz képest jóval gyümölcsösebb karakterre tettek szert.”

Magyar vonatkozás

A kísérletezésbe ráadásul még egy magyar szakértő is beszállt: Borbély Gergő, az ElixSea társalapítója is elismerően nyilatkozott az ötletről. Szerinte az óceánban érlelt boraik fokozott aromaintenzitásról, alacsonyabb tanninszintről, valamint sokkal testesebb karakterről tanúskodtak, mint szárazföldi verzióik.

Mindemellett ez a terület még gyerekcipőben jár. Azt, hogy molekuláris szinten vajon megváltoztatja-e a borokat a tengerben történő érlelés jelenleg is több kutatás vizsgálja, ám ritkaságuk miatt könnyen lehet, hogy a Michelin-csillagos éttermek kedvencei lesznek az ilyen borok.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!