Így készül a Caffé Shakerato, az olaszok selymes jegeskávéja Így készül a Caffé Shakerato, az olaszok selymes jegeskávéja
Fotó: Fotó: Shutterstock

2024-05-08

  • Drive
  • Gasztro
  • Így készül a Caffé Shakerato, az olaszok selymes jegeskávéja

Így készül a Caffé Shakerato, az olaszok selymes jegeskávéja

A nyári időszakban sokan a forró eszpresszók helyett inkább egy hűsítő változatot preferálnak. Ebből is számos fajta létezik: fagyival megtoldott, tejjel felöntött vagy éppen alternatív verziók. Ha viszont egy igazán olasz jegeskávét szeretnénk megkóstolni, akkor próbáljuk ki a krémes Caffé Shakeratót!

Míg jeges lattékkal és a fagylaltos kávékkal már többen találkozhattunk, addig az általában martinis pohárban felszolgált Caffé Shakerato lehet, hogy eddig elkerült minket. A hűsítő ital neve a rázni (nem a keverni!) szóból ered, ami értelemszerűen az elkészítési módjára utal.

A jegeskávét ennek megfelelően egy shakerben készítik el, aminek köszönhetően egy krémes és habos végeredmény születik.

Ez is érdekelhet! 6 májusi gasztrofesztivál Budapesten, ha a hasad után mennél

Mielőtt az eszpresszót a shakerbe tennénk, abba egy kis cukrot és jeget szükséges tenni. A cukor ugyanis segít elérni ezt a selymes állagot, mivel a rázás hatásra növeli a kávé viszkozitását és lehetővé teszi, hogy finom légbuborékok keletkezzenek benne.

Persze a receptet olyan édesen készítjük el, ahogyan szeretnénk, illetve akár alkoholt is adhatunk hozzá. A Caffé Shakeratóval a legjobban a krémlikőrök működnek együtt, de akár vodkát is használhatunk.

Hozzávalók:
  • 4-6 jégkocka
  • 15 g cukor
  • 60 ml kávé

Ha egy kis energiára lenne szükségünk: Brutális koffeinlöket a reggeleken: pontosan mi is az a red eye kávé?

Így készítsük el:
  • Egy shakerbe rakjuk bele a cukrot és a jégkockákat, majd főzzünk le egy adag presszót. Shaker híján befőttesüveget is használhatunk.
  • Gondosan zárjuk le a shaker tetejét, majd pár percig rázzuk intenzíven.
  • Miután már hűvösnek érezzük az italt, egy szűrön keresztül öntsük bele egy általunk választott pohárba, és már fogyaszthatjuk is.

(Recept: Serious Eats)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!