2024-05-08
Így készül a Caffé Shakerato, az olaszok selymes jegeskávéja
A nyári időszakban sokan a forró eszpresszók helyett inkább egy hűsítő változatot preferálnak. Ebből is számos fajta létezik: fagyival megtoldott, tejjel felöntött vagy éppen alternatív verziók. Ha viszont egy igazán olasz jegeskávét szeretnénk megkóstolni, akkor próbáljuk ki a krémes Caffé Shakeratót!
Míg jeges lattékkal és a fagylaltos kávékkal már többen találkozhattunk, addig az általában martinis pohárban felszolgált Caffé Shakerato lehet, hogy eddig elkerült minket. A hűsítő ital neve a rázni (nem a keverni!) szóból ered, ami értelemszerűen az elkészítési módjára utal.
A jegeskávét ennek megfelelően egy shakerben készítik el, aminek köszönhetően egy krémes és habos végeredmény születik.
Ez is érdekelhet! 6 májusi gasztrofesztivál Budapesten, ha a hasad után mennél
Mielőtt az eszpresszót a shakerbe tennénk, abba egy kis cukrot és jeget szükséges tenni. A cukor ugyanis segít elérni ezt a selymes állagot, mivel a rázás hatásra növeli a kávé viszkozitását és lehetővé teszi, hogy finom légbuborékok keletkezzenek benne.
Persze a receptet olyan édesen készítjük el, ahogyan szeretnénk, illetve akár alkoholt is adhatunk hozzá. A Caffé Shakeratóval a legjobban a krémlikőrök működnek együtt, de akár vodkát is használhatunk.
- 4-6 jégkocka
- 15 g cukor
- 60 ml kávé
Ha egy kis energiára lenne szükségünk: Brutális koffeinlöket a reggeleken: pontosan mi is az a red eye kávé?
- Egy shakerbe rakjuk bele a cukrot és a jégkockákat, majd főzzünk le egy adag presszót. Shaker híján befőttesüveget is használhatunk.
- Gondosan zárjuk le a shaker tetejét, majd pár percig rázzuk intenzíven.
- Miután már hűvösnek érezzük az italt, egy szűrön keresztül öntsük bele egy általunk választott pohárba, és már fogyaszthatjuk is.
(Recept: Serious Eats)