2024-05-11
Alkottak a tudósok, áttörés történt a kávé világában
Az elmúlt években egyre többen kezdték el megszereti a cold brew típusú kávét, a tudósok most pedig elérték, hogy az amúgy hosszú órák alatt elkészülő italt percek alatt le lehessen főzni.
Ugyan a cold brew kávé egyáltalán nem számít újkeletűnek, széleskörben csak az utóbbi években vált népszerűvé. Az ilyen kávéknak annyiban rejlik a titkuk, hogy elkészítésükhöz az őrleménye legalább 12, de gyakran 24 óráig áztatják hideg vagy szobahőmérsékletű vízben.
Az eredmény egy lágyabb, de a hosszú áztatási idő miatt sokkal koffeindúsabb kávé, mely tökéletes társ a forró nyári hónapokban.
A Caffé Shakeratót is érdemes kipróbálni: Így készül a Caffé Shakerato, az olaszok selymes jegeskávéja
Bár a magyarországi kávézókban is találkozhatunk vele, a cold brew kávéhoz nem tudunk akármikor hozzájutni, hiszen a – minimálisan is – félnapos procedúra miatt amennyiben elfogy a lefőzött adag, akkor általában csak másnapra lesz kész a következő.
Legalábbis eddig ez így volt.
Az ausztrál Új-Dél-Wales Egyetem kutatói ugyanis kifejlesztettek egy új eljárást, melynek köszönhetően
akár három percen belül is elkészíthető a hidegen csepegtetett kávé.
Persze a módszer elterjedésére még a kávézókban is várni kell – nem beszélve az otthoni alkalmazásról –, hiszen a rövid elkészítés nyitja egy ultrahangos eszközben rejlik. Ez 38,8 kHz-es frekvencián képes rezgetni a kávét, a tudósok pedig úgy gondolják, hogy a hanghullámok gyakorlatilag széttördelik az őrölt kávé részecskéit, ami intenzívebb aromákat eredményez, valamint felgyorsítja az ízek kioldódásához szükséges sebességet – ismerteti a fejlesztés hátterét a First Class.
Az Egyesült Államokban is alkottak: Olyan kávét találtak fel a tudósok, ami átformálhatja az egész piacot
Fotó: Paul Hanaoka / Unsplash
Első hallásra nagyon bonyolultnak hangozhat az eljárás, és a kutatók éppen ezért dolgoznak egy olyan megoldás kialakításán, mely kompatibilis a jelenleg is használt eszpresszógépekkel. Ha mindez sikerül, akkor a cold brew kávék főzése bármely háztartásban lehetségessé válhat..
A kutatók egyébként mintákat is küldtek egy ausztrál élelmiszerügyi egyesületnek, ahol természetesen le is tesztelték a háromperces cold brew-t, illetve összevetették a hagyományos, 24 órás verzióval. A szervezet arra a konklúzióra jutott, hogy a háromperces kávé
aromában, textúrában, ízben és utóízben is tudta hozni azt, amit a hagyományos cold brew.
Az egyetlen különbség az volt, hogy a kutatók itala egy kicsit kesernyésebb volt, mint ami az átlagos hidegen csepegtetett kávétól megszokott