Alkottak a tudósok, áttörés történt a kávé világában Alkottak a tudósok, áttörés történt a kávé világában
Fotó: Fotó: Shutterstock

2024-05-11

  • Drive
  • Gasztro
  • Alkottak a tudósok, áttörés történt a kávé világában

Alkottak a tudósok, áttörés történt a kávé világában

Az elmúlt években egyre többen kezdték el megszereti a cold brew típusú kávét, a tudósok most pedig elérték, hogy az amúgy hosszú órák alatt elkészülő italt percek alatt le lehessen főzni.

Ugyan a cold brew kávé egyáltalán nem számít újkeletűnek, széleskörben csak az utóbbi években vált népszerűvé. Az ilyen kávéknak annyiban rejlik a titkuk, hogy elkészítésükhöz az őrleménye legalább 12, de gyakran 24 óráig áztatják hideg vagy szobahőmérsékletű vízben.

Az eredmény egy lágyabb, de a hosszú áztatási idő miatt sokkal koffeindúsabb kávé, mely tökéletes társ a forró nyári hónapokban.

A Caffé Shakeratót is érdemes kipróbálni: Így készül a Caffé Shakerato, az olaszok selymes jegeskávéja

Bár a magyarországi kávézókban is találkozhatunk vele, a cold brew kávéhoz nem tudunk akármikor hozzájutni, hiszen a – minimálisan is – félnapos procedúra miatt amennyiben elfogy a lefőzött adag, akkor általában csak másnapra lesz kész a következő.

Legalábbis eddig ez így volt.

Az ausztrál Új-Dél-Wales Egyetem kutatói ugyanis kifejlesztettek egy új eljárást, melynek köszönhetően

akár három percen belül is elkészíthető a hidegen csepegtetett kávé.

Fotó: Karl Fredrickson / Unsplash

Persze a módszer elterjedésére még a kávézókban is várni kell – nem beszélve az otthoni alkalmazásról –, hiszen a rövid elkészítés nyitja egy ultrahangos eszközben rejlik. Ez 38,8 kHz-es frekvencián képes rezgetni a kávét, a tudósok pedig úgy gondolják, hogy a hanghullámok gyakorlatilag széttördelik az őrölt kávé részecskéit, ami intenzívebb aromákat eredményez, valamint felgyorsítja az ízek kioldódásához szükséges sebességet – ismerteti a fejlesztés hátterét a First Class.

Az Egyesült Államokban is alkottak: Olyan kávét találtak fel a tudósok, ami átformálhatja az egész piacot

Fotó: Paul Hanaoka / Unsplash

Első hallásra nagyon bonyolultnak hangozhat az eljárás, és a kutatók éppen ezért dolgoznak egy olyan megoldás kialakításán, mely kompatibilis a jelenleg is használt eszpresszógépekkel. Ha mindez sikerül, akkor a cold brew kávék főzése bármely háztartásban lehetségessé válhat..

Fotó: pariwat pannium / Unsplash

A kutatók egyébként mintákat is küldtek egy ausztrál élelmiszerügyi egyesületnek, ahol természetesen le is tesztelték a háromperces cold brew-t, illetve összevetették a hagyományos, 24 órás verzióval. A szervezet arra a konklúzióra jutott, hogy a háromperces kávé

aromában, textúrában, ízben és utóízben is tudta hozni azt, amit a hagyományos cold brew.

Az egyetlen különbség az volt, hogy a kutatók itala egy kicsit kesernyésebb volt, mint ami az átlagos hidegen csepegtetett kávétól megszokott

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!