2024-05-01
De mi köze Jókainak a bableveshez?
Azt minden magyar jól tudja, hogy mitől lesz a gulyásleves gulyásleves, vagy hogy mi a titka egy finom töltött káposztának. Léteznek viszont olyan klasszikusok is, mint például a Rigó Jancsi, a Rákóczi-túrós, vagy éppen a Jókai Mórról elnevezetett Jókai bableves – de vajon mi köze lehet a magyar írónak a fogáshoz?
Jókai Mór nevét hallva először valószínűleg olyan művek jutnak eszünkbe, mint Az arany ember és A kőszívű ember fiai, ám a konyhatündérek elképzelhető, hogy előbb gondolnak a jellegzetes bablevesre.
A Jókai bablevest általában malackörömből, kolbászból és csipetkéből készítik, hiszen úgy tudni, hogy Jókai
„reggelire legszívesebben paprikásszalonnát evett papramorgóval, s 79 éves korában a disznókörmös bablevest tartotta a legkívánatosabb eledelnek.”
A ma ismert, tejfölös csülkös bableves receptje viszont a történelmi Gundel étteremben született meg, amit maga Gundel Károly még az 1937-es Kis magyar szakácskönyv című receptgyűjteményben mutatott be.

Fotó: Fortepan / SK
@drive.magazine Ki szereti?✋???????? #drivemagazine #világ #magyarország #hungary #konyha #recept #bableves #jókaimór #étel #food #soup ♬ Hungarian Dance No.5(1386463) - INST FREAK
Ez is érdekelhet: Őseink konyhája: a legelső írott magyar recept és a legrégebbi szakácskönyvünk
A leves nevének eredetét többféle legenda is övezi. Egyesek úgy tartják, hogy felesége, Laborfalvi Róza vette le a lábáról ezzel az ínycsiklandó levessel, de azt is beszélik, hogy a klasszikus levest már Jókai édesanyja is elkészítette neki.
Az mindenképpen igaznak látszik, hogy Jókai imádta az akkor „bablevest füstölt malackörmivel.”
A magyar konyhában ekkortájt terjedt el igazán a zsíron enyhén megpirított hagyma és fűszerpaprika kombinálása, ami természetesen az éttermek menüjén is megjelent. Egy másik népszerű eredettörténet szerint Jókai Mór egyszer, amikor Balatonfüreden járt, az egyik helyi étteremben a „saját ízlésének megfelelő bablevest” rendelt – ám ennek a történetnek egy másik változata is létezik.
És erről hallottál már? Magyarország első pizzériája, ami összefőzte a szocializmust az olasz ízekkel
Eszerint minden fordítva történt: nem Jókai kérte saját ízlésére a levest, hanem azt először a füredi étterem készítette el malackörömből és paprikás rántással – ez pedig annyira elnyerte Jókai tetszését, hogy onnantól kezdve csak így volt hajlandó elfogyasztani az ételt.
Az eredeti étel ekkor még zöldségek, csipetke és csülök nélkül készült el,
különlegességét a nagy szemű lóbab, a sűrű paprikás rántás és a levesben kocsonyássá főtt füstölt disznóköröm adta.

Fotó: Fortepan / Bauer Sándor
A leves egyébként még A kőszívű ember fiaiban is megjelenik, ahol Jókai „angyalbakancsként” hivatkozik rá:
„A »görög olvasó« paszuly volt, jó vastagon rántva, s a belefőtt »angyalbakancs« nem volt más, mint disznóláb.”