2024-10-23
5 mesébe illő borvidék Európában, amit biztos nem ismertél
A borvidékek gyakran a világ legszebb helyei közé tartoznak, sokszor különös városok környezetében terülnek el, tele vannak történelemmel és bájjal, valamint gasztronómiailag is kiemelkedők. Az alábbi listán szereplő borvidékek lehet, hogy nem rendelkeznek Bordeaux vagy Tokaj hírnevével, ám a finom borok mellett fantasztikus ételeket és lehengerlő természeti látnivalókat kínálnak.
A világ legjobb borvidékeiről a legtöbbünknek először nem feltétlenül Németország jut eszébe. Ennek ellenére vannak olyan német tájak, melyeknek érdemes esélyt adni. Az egyik ilyen a moseli borvidék, a rizling borok otthona, ami Európa egyik, talán kevéssé ismert bortermelő régiója. Bár a Mosel az ötödik legnagyobb német borvidék, az itt megtermelt boroknak mindössze 25%-a kerül exportra, a többit belföldön értékesítik, részben ezért sem olyan széles körben ismert. A folyó két partján, meredeken emelkedő hegyoldalakon elhelyezkedő szőlőtőkék látványa egészen különleges. A régió legismertebb szőlőfajtája tehát a rizling, melyet a teljes terület 60%-án termelnek.
Cochem vonzerejét elsősorban az ikonikus rizling adja, melyet többek között olyan borászatoktól tudunk beszerezni, mint például a Reichgraf von Kesselstatt. Ezek az szőlősök amellett, hogy ropogós és aromás borokat termelnek, lehetőséget adnak a látogatóknak arra, hogy szemtanúi legyenek a szőlőtől a palackozásig tartó aprólékos folyamatnak, de az élményből persze a Mosel-folyó festői környezetében történő kóstolás sem marad ki.
Cochem borászati koronájának az ékköve az évente megrendezett Cochem Borfesztivál, melyet augusztus utolsó hétvégéjén szoktak tartani. A nyüzsgő esemény idején az utcák feltöltődnek a helyi borokat kínáló standokkal, a finom borok mellett pedig ínycsiklandó német ételekbe is belekóstolhatnak a vendégek – természetesen a koncertek sem maradnak el.

Horvátországot nem csak a tengerpart miatt ajánlott felkeresni, ugyanis Villánytól délre a határon túl találjuk Baranja borvidéket, mely remek programokkal és gyönyörű tájakkal varázsolja el az ide látogatókat. A magyar nevén Drávaszögi borvidékként ismert terület még alföldi szemmel is laposnak mondható. Azonban a mi sík vidékünkkel szemben, itt szinte végtelen mennyiségben találkozhatunk gondozott szőlősorokkal – a Bansko brdo pedig káprázatos kilátást biztosít a szőlőtengerre. Az oldalába hosszan beásott pincékben, a gátorokban érlelődnek a nemegyszer akár világversenyeken is bizonyított tételek. A főszerepet a graševina, vagyis honi nevén az olaszrizling kapja, de a legtöbb helyen chardonnay-val és sauvignon blanc-nal kínálják meg a látogatókat.
Vörösben a kékfrankos mellett a bordeaux-i fajták uralkodnak, olyannyira, hogy az autochton szőlőkhöz szokott embernek talán furcsán is hat ez az egyre inkább begyűrűzni látszó nemzetközi dominancia. A Josić családi pincészet borai pompás betekintést nyújtanak az itt termett szőlőfajták sokszínű kavalkádjába, míg éttermükben megismerkedhetünk a drávaszögi gasztronómiai specialitásokkal.

A „Franciaország kertjének” becézett Loire-völgy hemzseg a hatalmas kertektől és parkoktól, melyeket elegáns kastélyok és történelmi szőlőültetvények tarkítanak. Ennek ellenére a régiót kevésbé látogatják a borok miatt a népszerű bordeaux-i és burgundi társaival ellentétben. Pedig megér egy bormisét a Loire-völgyi régió, különösen a Chinon nevű kisvárosba érdemes elutazni. Hogy mit kóstoljunk ott? Egyértelműen a Vienne partjainak homokos-kavicsos talaján termesztett Cabernet Francot.
Tervezzünk meg egy kóstolót a 24 hektáros területen található Olag Raffault-ban, amelyet ökológiailag termesztett szőlőiért dicsérnek. A szőlőültetvény a Savigny-en-Véron településen, a Vienne folyó partján található, ahol kifejező, fekete és piros gyümölcsösség és komoly ásványosság jellemzi a borokat. Erősen ajánlott megízlelni a Les Picasses dűlő borait, amelyekben tökéletesen fellelhetőek a füstös és a mészköves-lőszös ásványosság ízjegyei.

Görögország legnagyobb borvidéke a Peloponnészoszi-félsziget, ugyanis az ország borainak egyharmadát itt állítják elő. A régió elsősorban lenyűgöző tájairól ismert, hiszen erdős völgyek, hófödte hegyek mellett a kristálytiszta tenger határolja. Ami a helyi borokat illeti, a mikroklíma lehetővé teszi a borászok számára, hogy különféle szőlőkkel kísérletezzenek. A hangsúly főként a helyi fajtákon van, érdekesség, hogy a legtöbb ismeretlen Görögországon kívül. A legnépszerűbb tételek a moschofilero szőlőből készült aromás fehérek és az agiorgitikoból készült testes vörösek.
A félszigeten található Európa legrégebbi várfallal körülvett települése, Monemvasia erődváros, mely a térség egyik legnépszerűbb látványossága. Itt készült a malmsey, a középkor leghíresebb bora. A nyári szezon helyett érdemes májusban, júniusban és szeptemberben nyugodtabb körülmények között lehet a finom görög boroknak hódolni.

A híres La Rioja régió szomszédságában található Txakoli leginkább ropogós, enyhén szénsavas fehérborairól ismert, az itallapokon txakoli vagy chacolí néven találkozhatunk velük. A Getaria és Hondarribia tengerparti városok környékéről kikerülő tételek a legjobban sikerültek. Az igazi borrajongóknak azonban érdemes megismerkedniük az őshonos vörös hondarribi beltza szőlővel is, ami leginkább a cabernet franchoz hasonlít. A helyi borok egyébként remekül párosíthatók San Sebastian és Bilbao híres gasztronómiájával, a közelben fekvő Elkano étteremben például a világ egyik leghosszabb, tenger gyümölcseit kínáló menüjéből lehet válogatni.Txakoli melegebb, szárazabb hónapokban, áprilistól szeptemberig mutatja a legszebb arcát, leginkább ilyenkor érdemes ellátogatni ide.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!