2023-09-11
Farsangi finomságok a világ körül
A török édesség alapját a képviselőfánknál használt égetett tészta adja, és a többi fánkkal ellentétben hidegen fogyasztják. Törökországon kívül a Balkánon is gyakran kerül asztalra.
Hozzávalók (tészta):
- 25 dkg liszt
- 4 db tojás
- 1 ek búzadara
- 6 dl víz
- 20 dkg vaj
- 1 db citrom leve
- 1 tk cukor
- csipet só, porcukor ízlés szerint
- 25 dkg cukor
- 4 dl víz
- 1 db citrom héja
- 1 db narancs reszelt héja
A szirup hozzávalóit öntsük egy lábasba, hevítsük forrásig, majd tegyük félre hűlni. A tésztához a vizet hevítsük forrásig, majd keverjük hozzá a vajat, a sót, a cukrot és a lisztet és közepes láng felett 1-2 percig kevergetve főzzük tovább. A masszát öntsük keverőtálba, néhány percig hagyjuk hűlni, majd egyesével keverjük hozzá a tojásokat, a búzadarát és a citrom levét. Robotgép segítségével addig dolgozzunk rajta, amíg egynemű tésztát nem kapunk. A sűrű tésztát töltsük csillagcsöves habzsákba, és nyomjunk belőle kb 5 centis darabokat a forró olajba. A fánkokat süssük aranybarnára, majd rögtön forgassuk a szirupba, és azonnal mehet rá a porcukor is.
Fotó: Getty Images
A franciák kedvenc fánkja kicsit olyan, mint a nálunk jól ismert szalagos fánk, főleg ha a nagyi lekvárjával fogyasztjuk. De, ha már „utazunk", készítsük el hozzá a klasszikus karamellszószt és vaníliamártást is.
Hozzávalók (tészta):
- 45 dkg liszt
- 4 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 3dl kefír
- 2 ½ ek cukor
- ½ tk szódabikarbóna
- csipet só, porcukor
- olaj a sütéshez
- 20 dkg cukor
- 80 ml víz
- 60 ml tejszín
- 60 ml rum
- 3 evőkanál vaj
- csipet só
- 2 ½ dl tejszín
- 2 ½ dl tej
- 4 db tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 1 db vaníliarúd
A forrásig hevített tejjel keverjük össze a kefirt, majd tegyük egy nagy tálba felfuttatni. Morzsoljuk bele az élesztőt és adjuk hozzá a cukrot, majd hagyjuk állni kb. 5 percet. Amikor az élesztő dolgozni kezd, rakjuk bele a többi összetevőt: a lisztet, szódabikarbónát, sót, és keverjük alaposan össze, amíg egy ragacsos labdává össze nem áll. Ezután meleg helyen letakarva kelesszük 1 órán át, legalább addig, amíg a duplája nem lesz a tésztánk. Lisztes gyúródeszkára borítjuk, lelisztezzük, és addig gyúrjuk, amíg marad a tésztában levegő. Végül fél-egy centi vastag tésztát készítünk belőle. 3x4 cm-es téglalapokat vágunk ki belőle a sütéshez. Egy nagy lábosban felforrósítjuk az olajat és közepesen lángon kisütjük a fánkokat, egyszer megfordítva azokat. Papírtörlőre szedjük, és még melegen jó sok porcukrot szitálunk rá.
A rumos karamell szósz elkészítése:
A cukrot közepes lángon addig hevítjük, amíg világos borostyán színe lesz. Hozzáadjuk a hideg vajat, vizet, rumot, csipet sót és közepesen alacsony lángon újra addig hevítjük, amíg a cukor teljesen felolvad és homogén öntetet kapunk. Hozzákeverjük a tejszínt, felforraljuk, majd levesszük a tűzről és csak langyosan kínáljuk.
A vaníliaöntet elkészítése:
A tejet és a tejszínt kis lábosban forráspontig melegítjük, majd hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magját és a rudat. Közben a tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral. A tejből kivesszük a vanília rudat, a tejes keverékből kanalanként a tojáshoz keverjük kb. az egyharmadát, majd az egészet visszaöntjük a lábosba. Közepesen erős láng felett, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.
Fotó: 123rf
Nincs barcelonai utazás egy kiadós churros-fánkozás nélkül! Nem kell hozzá farsang, hiszen a spanyolok, akár egy hétvégi családi összejövetelre is kisütnek néhány adagot.
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 2, 5 dl víz
- 2 db tojás
- 8 dkg vaj
- 2 ek barna cukor
- 0,5 tk vaníliaaroma
- csipet só
- 2 dl olaj a sütéshez
- 5 dkg porcukor a tetejére
- 2 tk fahéj a tetejére
- 3 dl csokoládépuding a mártogatáshoz
Egy lábasba öntsük bele a vizet, a barna cukrot, a sót és a vajat, majd gyújtsunk alá. Amikor felforrt, keverjük hozzá a lisztet, és addig kavarjuk, amíg egy nagy gömböt nem kapunk. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni a tésztát. Adjuk hozzá a tojásokat és a vanília kivonatot, majd robotgép segítségével keverjük simára. Forrósítsuk fel az olajat (nem kell sok, de forró legyen), és készítsük elő a fahéjas cukrot, hogy lecsöpögtetés után rögtön meg tudjuk hempergetni benne a fánkokat. Tegyünk egy csillag formájú véget a habzsákra, töltsük bele a masszát, és szépen nyomkodjuk bele a forró olajba a kb. 5-10 cm-s fánkcsíkokat (könnyebb, ha ollóval vágjuk le a habzsák végéből kijövő fánkcsíkokat), majd néhány perc alatt aranybarnára sütjük.
Fotó: 123rf
Herőce, forgácsfánk, bába ujja – régióként másképp nevezik a belül puha, kívül ropogós csörögefánkot, amit jóval egyszerűbb elkészíteni, mint a buci fánkokat.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg margarin
- 5 dkg cukor
- 2 db tojás
- 3 evőkanál tejföl
- ½ tasak sütőpor
- 1 vaníliás cukor
- 1 csipet só, 1 csipet szódabikarbóna
- olaj a sütéshez
A száraz hozzávalókat egy tálba tesszük, a margarint belemorzsoljuk, majd a tojásokat és a tejfölt is beletesszük, végül tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett felületen kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd rombuszokat vágunk belőle (derelyevágóval vagy késsel), aminek a közepébe vágást ejtünk és a vágáson keresztül átfordítjuk az egyik sarkát. Ennyi az egész, majd felhevített olajban pár perc alatt kisütjük a fánkokat.
Fotó: commons.wikimedia.org