2024-01-17
5 forró koktél a télre, hogy ne csak a radiátor melege fűtsön
A tél nagy kedvence a forralt bor, ám ha valami hasonlóan szívmelengető italra vágynánk, akkor nem muszáj csak a borra hagyatkoznunk. Mutatunk pár kellemes receptet, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk.
Ha a Harry Potter könyvek olvasása óta arról álmodozunk, hogy megkóstoljuk a vajsört, akkor örülni fogunk annak erősebb, rumból készült változatának.
Hozzávalók:
- 45 ml Captain Morgan Spiced Rum
- 2 ek sótlan, felolvasztott vaj
- 2 ek méz
- ½ ek őrölt szegfűszeg
- ½ ek őrölt szerecsendió
- 1 ek őrölt fahéj
- ¼ ek cukorszirup (forró vízből és cukorból kikeverhetjük)
- pár öntés forró víz
A koktél elkészítéséhez egy közepes méretű pohárba öntsük bele a cukorszirupot, a mézet, a fűszereket, majd jól keverjük ezeket össze. Ezt követően öntsük bele a rumot, adjuk hozzá egy kevés forró vizet, majd a pohár tetejére tegyük a megpuhult vajat, és keverjük el a mixet.
Getty Images
Az ikonikus nyári koktélról, csakúgy, mint a tequiláról télen sem kell lemondanunk, amiben a Cointreau narancslikőrje fog a segítségünkre jönni.
Hozzávalók:
- 25 ml silver tequila
- 12 ml cukorszirup (forró vízből és cukorból kikeverhetjük)
- 25 ml Cointreau L’Unique
- 85 ml forró víz
- 20 ml citromlé
Ehhez a koktélhoz csak egy általunk választott, közepes méretű pohárra lesz szükségünk. Ebbe öntsük bele az összes hozzávalót, keverjük őket jól össze, és már tálalhatjuk is.
Ha egy kis édességet is ennénk mellé: Olaj nélkül is áll a bál: a sütőben sült farsangi fánk receptje
Első hallásra furcsának hangozhat egy sósabb koktél, ám a vodkás koktélokra specializálódó ukrán Dima Vodka meglepő koktélja minden bizonnyal jól működik. Az alapanyagokat csak össze kell kevernünk egy pohárban, és már tesztelhetjük is a receptet.
Hozzávalók:
- 50 ml (Dima’s) vodka
- 100 ml marha alaplé
- 10 ml citromlé
- 6 csepp Worcestershire szósz
- egy kevés só, bors és tabasco
A alma cider a nyári időszak egyik népszerű hűsítője, ám az italból könnyedén egy téli kedvencet varázsolhatunk.
Hozzávalók:
- 45 ml fehér rum
- 12 ml barna rum
- 120 ml alma cider
- 12 ml citromlé
- 1 rúd fahéj
- a díszítéshez pár szelet alma és egy kevés őrölt fahéj
Egy hőálló bögrében keverjük össze a hozzávalókat, rakjuk bele a fahéjrudat és melegítsük fel az italt. Ha készen vagyunk, díszítsük fel pár szelet almával, és szórjunk az ital tetejére egy picit őrölt fahéjat.
Ha utazáskor is a hasunkra hallgatnánk: 4 történelmi európai város, ami kötelező 2024-ben a gasztroturistáknak
A kávélikőr és a forró csoki kéz a kézben járnak, ezt pedig egy koktélban is próbára tehetjük.
Hozzávalók:
- 50 ml Bailey’s
- 1 ek forró csoki por
- 100 ml tej
- egy kis tejszínhab, illetve csokireszelék a díszítéshez
A tejből és a forró csoki porból készítsük el a forró csokit, majd öntsük egy pohárba. Ezt követően adjuk hozzá a Bailey’s-t, majd a pohár tetejére nyomjunk egy kis tejszínhabot, és szórjuk rá a csokireszeléket.
(Forrás: The Spirits Business)