2024-12-23
Az ünnepi asztal legnépszerűbb desszertje lehet: így készül a fudge
Ha valami egyszerű és finom házi édességgel lepnéd meg szeretteidet, a fudge, vagyis az omlós tejkaramella remek választás: könnyen elkészíthető, ellenállhatatlanul finom, és könnyen az ünnepi szezon kedvenc édessége lehet.
A fudge amerika egyik legnépszerűbb édessége, amely gyakran még filmekben is feltűnik. A tejkaramellához hasonlító, kocka alakú desszert gyakorlatilag eteti magát, de a jó hír, hogy könnyen elkészíthetjük még akkor is, ha nem vagyunk jártasak a konyhában.
A selymes textúrájú, omlós fudge eredete alapvetően nem ismert, így sokan csak találgatnak, hogy melyik országból terjedt el a cukros sütemény. Ha ajándékba készítjük, akár különleges formájú pogácsaszaggató segítségét is ignybe vehetjük, hogy még egyedibb végeredményt érjünk el. Íme, a hamuesgyemant.hu receptje:
- 125 g sózott vaj
- 397 g sűrített tej
- 460 g muscovado cukor
- 150 ml tej
- 2 teáskanál vanília paszta

- Vajazz ki egy 20 cm-es négyzet alakú tepsit, majd béleld ki sütőpapírral. Egy nagyobb lábasba tedd bele a vajat, a sűrített tejet, a cukrot és a tejet, majd alacsony lángon kezdd el melegíteni. Folyamatosan kevergesd, amíg a cukor teljesen feloldódik.
- Emeld a hőfokot, és forrald fel a keveréket. Hagyd gyöngyözve forrni körülbelül 10 percig, közben folyamatosan keverd, amíg a massza eléri a 115°C-ot (cukor- vagy maghőmérővel mérve). Vedd le a tűzről, és hagyd visszahűlni 110°C-ra. Ezután add hozzá a vaníliát, majd keverd át robotgépben vagy elektromos kézi habverővel, amíg a massza 60°C-ra hűl. Ez segít széttörni a nagyobb cukorkristályokat. A kész fudge sűrű és matt felületű lesz.
- Kanalazd a masszát az előkészített tepsibe, majd egy kanál segítségével simítsd el a tetejét. Hagyd teljesen megszilárdulni, majd vágd kockákra. Légmentesen záródó dobozban akár három hétig is eltartható.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!