2025-06-08
A véletlennek köszönhető, hogy ma az egész világ ezt a gyümölcsöt falja
Biztos te is kóstoltad már a Granny Smith almafajtát, amely főként enyhén savanykás ízéről és élénkzöld színéről ismert. Azt viszont kevesen tudják, hogy egy nem mindennapi eredettörténet is áll a gyümölcs mögött.
A Granny Smith alma különleges helyet foglal el a téli almafajták sorában: élénkzöld színéről, roppanós textúrájáról és jellegzetesen friss, enyhén savanykás, mégis édeskés ízéről ismert. Nemcsak önmagában fogyasztva nagyszerű, de a konyhában is sokféleképpen hasznosítható – legyen szó süteményekről, salátákról vagy akár főételekről. Ahogy a Vince is írja, a Granny Smith íze mellett állagával iy kitűnik, hanem kiváló tárolhatóságával is: megfelelő körülmények között akár hónapokig is friss marad. Süteményekhez csakugyan ideális, hiszen még a sütés során is megőrzi formáját, ízét és édességét.

Maria Ann „Granny” Smith és férje gyümölcsöskertet vezettek Sydney közelében. A legenda szerint Granny munka közben gyakran evett vadalmát, így történt egyszer, hogy az eldobott csutkák egyikéből egy különleges facsemete nőtt ki. Az új alma íze és állaga hamar elnyerte tetszését, és rájött: nemcsak frissen, de sütve és főzve is kiváló. A kísérletező kedvű gazdasszony nem sokkal később már a sydney-i piacokon árulta az új almafajtát, egészen 1870-ben bekövetkezett haláláig, írja a Tasting Table.
Bár Ausztráliában gyorsan népszerűvé vált, a világ többi részén lassabban terjedt el. Az Egyesült Királyságba csak a 1930-as években jutott el, az Egyesült Államokban pedig még később, csak az 1970-es évek környékén jelent meg.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!