Meglepő, melyik európai ország veri a világot gyümölcs- és zöldségfogyasztásban Meglepő, melyik európai ország veri a világot gyümölcs- és zöldségfogyasztásban
Fotó: Fotó: Unsplash/Martijn Vonk

2024-04-18

Meglepő, melyik európai ország veri a világot gyümölcs- és zöldségfogyasztásban

A magasabb jövedelmű országokban a világátlagnál általában jóval kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint naponta fél kiló zöldséget vagy gyümölcsöt lenne érdemes fogyasztanunk. De melyik ország áll az élen ebben a mutatóban, és hogy teljesítenek a magyarok?

A világátlag (216 kg) jóval az ajánlott mennyiség fölött van, bár a Magyarországon mért érték már elmarad tőle, még ha nem is vészesen alacsonyan. A Haszon mutatta be, hogyan néz ki a vizsgált európai országok egy főre jutó éves átlagos gyümölcs- és zöldségfogyasztása az elérhető legfrissebb, 2020-as adatok alapján:

 1. Albánia – 529 kg
 2. Horvátország – 427 kg
 3. Törökország – 388 kg
 4. Görögország – 298 kg
 5. Románia – 256 kg
 6. Ukrajna – 226 kg
 7. Olaszország – 226 kg
 8. Szerbia – 226 kg
 9. Magyarország – 154 kg
 10. Lettország – 153 kg
 11. Norvégia – 152 kg
 12. Csehország – 145 kg
 13. Ciprus – 141 kg
 14. Szlovákia – 129 kg

Albániát világszinten is csak Guayana előzi meg ebben a mutatóban, a két ország után pedig Kína és a Dominikai Köztársaság következik. A lista végén Afrika legszegényebb országai állnak, ahol egy főre vetítve évi 20 kiló zöldség-gyümölcs sem fogy el.

Fotó: Unsplash/Gabriella Clare Marino

Pedig a túl kevés zöldség és gyümölcs fogyasztása hozzájárulhat a szívbetegségek kialakulásához, és évente mintegy hárommillió ember haláláért felelhet világszerte – állapították meg az amerikai Tufts Egyetem kutatói.

Az egyetem tudósai azt is megfigyelték, hogy a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkezett halálozások legnagyobb arányban olyan országokban és régiókban fordulnak elő, ahol az emberek kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek.

Fotó: Unsplash/Martha Dominguez de Gouveia

Köztudott, hogy lényegében minden gyümölcs egészséges és tápláló. Vannak viszont olyan specifikus fajták, amelyek nagy mértékben javíthatják a szív egészségét is. Több kutatás is kimutatta már, hogy a gyümölcsökben gazdag étrendeknek erős szív- és érrendszeri védőhatása van.

Egészséges és szépítő smoothie-k az útra

Érdemes átgondolni, hogy a smoothie-kkal visszük be a megfelelő mennyiségünket: az italokat öt perc összedobni, de órákra feltölthetnek energiával és vitaminokkal akár egész napra. Ebben a cikkünkben bemutattuk, mit érdemes a kulacsban magunkkal vinni egy kirándulás alatt.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

Fotó: Unsplash/Jan Sedivy