2025-09-22
Ez a sajtos finomság könnyedén versenyre kelhet a pizzával
Grúzia nemcsak lélegzetelállító tájaival, hanem gazdag konyhájával is rabul ejti az utazókat. Az ország egyik igazi büszkesége a hachapuri, amelynek receptje vidékről vidékre változik: mást kínálnak a Fekete-tenger partján, és mást a Kaukázus hegyei között. Egy dolog azonban mindenhol közös: a sajt sosem hiányozhat belőle.
A hachapuri neve a „khacho” (friss, túrószerű sajt) és a „puri” (kenyér) szavakból ered. Bár pontos története nem ismert, a legtöbben az Imereti régióhoz kötik születését. Egy biztos: az étel évszázadok óta része a grúz konyhának, és ma már nemzeti szimbólumként tekintenek rá. A lepény alapja kelt tészta, amelyet sulguni vagy imeruli sajt tölt meg. Ez a kombináció annyira egyszerűnek tűnik, hogy az ember hajlamos alábecsülni, ám amikor egy frissen sült, illatos hachapuriba harapunk, azonnal megértjük, miért rajonganak érte világszerte.
A Kaukázus hegyeiben vastagabb, laktatóbb tésztát készítenek, míg a tengerparton könnyebb, lágyabb változatot sütnek. A nagyvárosokban a ropogós, vékony lepény a kedvelt, és sok helyen gyógynövényekkel vagy titkos sajtreceptekkel gazdagítják – írja a Vince. Az egyik legismertebb forma az imeruli, amely kerek, puha sajttal töltött lepény. Ugyancsak népszerű az adzsariai adjaruli, csónak alakban sütve, a közepén frissen feltört tojással. De találkozhatunk szögletes, téglalap alakú változatokkal is – attól függően, merre járunk az országban.

Grúzia kulturális sokszínűsége minden falatban visszaköszön. Az ország ételei gyakran tükrözik a tájat: a hegyekből származó alapanyagok, a tengerparti frissesség és a nagyvárosok gasztronómiai kísérletezése mind hozzájárultak ahhoz, hogy a hachapuri minden régióban más és más, mégis összetéveszthetetlenül grúz maradjon. Érdekesség, hogy Grúziában az étkezés mindig közösségi élmény: a „supra” – a hagyományos, bőséges lakoma – elképzelhetetlen hachapuri nélkül. Ez az egyszerű fogás a vendégszeretet és a barátság szimbóluma is: aki betér egy grúz otthonba, szinte biztosan találkozik vele.
Az utóbbi években Grúzia egyre népszerűbb úti cél azok körében, akik szeretnének kilépni a megszokott európai útvonalakból. Tbiliszi macskaköves utcáin vagy Batumi tengerparti sétányán járva szinte minden sarkon belefuthatunk egy pékségbe, ahol ropogós hachapuri illata hívogat. Az ország gasztronómiáját felfedezni éppoly felejthetetlen élmény, mint a Kaukázus havas csúcsait vagy a borvidékeket bejárni.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


