2025-09-27
Egy őszi kedvenc titka: miért van apró fül a juharszirup palackján?
A juharszirup tökéletes kiegészítője számos édességnek, az igazán figyelmesek pedig már észrevehették, hogy a tárolásához használt üvegen van egy apró, szinte használhatatlan fül. Ennek megléte nem a praktikumban, hanem a hagyományban rejlik. Ez ugyanis nem más, mint egy múltidéző szimbólum, amely az észak-amerikai konyha egyik legismertebb különlegességéhez kapcsolódik.
A juharcukor évszázadok óta része az észak-amerikai konyhának, de a szirup nagyüzemi gyártása csak a 20. század elején vált jövedelmezővé. Kezdetben konzervdobozokban árulták, az üvegpalack csak később jelent meg. Az első ilyen dizájn 1922-ben született: a Little Brown Jug nevű márka barna kerámiakorsóban árulta a szirupot, amelynek valóban volt használható füle. A mai palackokon látható apró fülecskék ezt a formát idézik – pusztán díszként.
A 30-as években a kerámia helyét üveg vette át, majd az 50-es években Edwin és Brooks Fuerst testvérek szabadalmai alapozták meg a ma ismert forma elterjedését. Miután a szabadalmak lejártak, egyre több gyártó átvette a dizájnt, a vásárlók pedig a kis fület azonnal a juharsziruppal azonosították. Az 1990-es évekre a szögletes fülek lekerekedtek, és kialakult az a forma, amely ma is ott sorakozik a boltok polcain – derül ki a hamuesgyemant.hu cikkéből.

A fül tehát egy szkeuomorf elem: olyan díszítő részlet, amely a múltat idézi, így hitelesebbnek mutatja a terméket. Ahogy a fényképezőgépes applikációk kattintó hangot imitálnak, úgy kelti a kis fül is a hagyomány illúzióját.
Ma már nemcsak juharszirupot, hanem más édesítőszereket – például a füstös ízű hickory szirupot – is hasonló üvegben árulják, mert így azonnal a juharszirup tradíciójához kapcsolják őket. Miközben a klímaváltozás és a dráguló előállítás egyre nagyobb kihívás elé állítja az iparágat, a palack nyakán található fül még mindig ott díszeleg: ma a juharszirup örökségének szimbólumaként.

Kanadában és az Egyesült Államokban szigorú szabvány alapján négy fő kategóriába sorolják a szirupokat színe és íze szerint.
A legvilágosabb, enyhe aromájú változat leginkább teához vagy joghurthoz illik. A borostyánszínű, gazdag ízű szirup a klasszikus palacsinták és gofrik ideális kísérője. A sötétebb, erőteljesebb változat sütikhez passzol, míg a legintenzívebb, fekete árnyalatú juharszirup karamelles jegyeivel főzéshez és sütéshez ajánlott.
Érdekesség, hogy egyetlen liter szirup elkészítéséhez átlagosan 40 liter juharfanedvet kell felhasználni – ezért számít minden üveg valódi különlegességnek.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


