2024-05-03
5 élelmiszer, amit többször hamisítanak, mint akármi mást
Az egészségtudatos vásárlóknak, de a hétköznapi embereknek is fontos tudni, hogy milyen tápanyagokat, alapanyagokat visznek be a szervezetükbe. Sajnos azonban az élelmiszerek piacán is sokszor találkozhatunk hamisítványokkal – mutatjuk, mely élelmiszereket szokták a legtöbbször hamisítani, és hogy milyen tényezőkre érdemes figyelnünk vásárlás során, ha el szeretnénk kerülni a fenti szituációt.
Alighanem az olívaolaj számít a leggyakrabban hamisított élelmiszernek: mivel sokan egészségesebbnek tartják a mezei napraforgóolajnál, ezért a kereslet is nagy iránta. Egy üveg olívaolaj pedig nem éppen a legolcsóbb beruházás mostanában, különösen akkor, ha extraszűz, illetve olasz termékről beszélünk. Az igényekkel viszont a csalók is tisztában vannak, akik főleg tunéziai és marokkói olívaolajat kísérelnek meg olaszként eladni. Ráadásul olykor más növényekből származó olajokat tűntetnek fel olívaolajként, de az is megeshet, hogy színezékekkel „dúsítják” a termékeket.
Tipp: olívaolaj vásárláskor tegyünk egy pillantást a címkére, ugyanis az eredeti termékek esetében általában nemcsak egy konkrét települést, de az adott termelő nevét is fel szokták tüntetni.
A mézeket is rendre szeretik hamisítani: az Európa Bizottság adatai szerint a kontinensünkön forgalomban lévő mézek közel fele hamisítvány lehet. Néhány termelő az érlelés felgyorsításával igyekszik trükközni, míg mások nektár helyett cukorszirupból állítják elő a terméket – nem beszélve azokról a „mézekről”, melyek sosem láttak méhet, azaz gyakorlatilag színezett cukorszirupból készülnek.
Tipp: a mézek esetében a legjobb az, ha az érzékszerveinkre hagyatkozunk: a valódi méznek teljesen más az illata – és az íze –, mint a hamisítványoknak. Igyekezzünk a leinformálható termelők termékeit leemelni a polcról. A legnyilvánvalóbb jele a hamis méznek az, ha az üvegben nem kristályosodik, valamint állagra inkább folyékony.
Az alternatívák viszont nem mindig rosszak: Olyan kávét találtak fel a tudósok, ami átformálhatja az egész piacot
A tokhal ikráiból készült kaviárt sokan a luxussal hozzák párhuzamba, így nem is csoda, hogy a hamisítók is előszeretettel állnak elő hamisítványokkal. A kétes eredetű termékeket leggyakrabban más halakból, hazai tekintetben például a nyúlhal ikráiból készítik el, és ezt állítják be „eredeti” orosz kaviárként.
Tipp: kaviár vásárlásakor is a címkén érdemes tájékozódnunk. A tokhalból készült kaviár állaga puha és egy kicsit pépes, míg a hamisítványok olyakor keményebbnek tűnnek. Ne dőljünk be a gyanúsan olcsó árazásnak sem – nem véletlenül gondolnak sokan luxustermékként a kaviárra.
A sáfrány alapvetően egy gyűjtőfogalom, a köznyelvben általában az aranysárga színt kölcsönző Crocus sativus nevű fajt értjük alatta. Hasonlóan a kaviárhoz, a világ legdrágább fűszerét is sokan próbálják hamisítani – például szeklicével vagy más növényekkel hígítják a terméket.
Tipp: a sáfrány esetében se dőljünk be a nagyon kedvező áraknak, illetve minden esetben szálas verziót vásároljunk, hiszen az őrölt termékekkel sokkal könnyebben tudnak trükközni a csalók. Az eredeti sáfrány szálai egy kicsit dudorodnak, míg a hamisítványok gyakran vékony szálacskákból állnak.
A Maldon só se kispályás: Csillogós, gourmet és extrafinom: már itthon is imádják a piramis alakú fűszert
A méltán népszerű vaníliát is előszeretettel szokták hamisítani. A vaníliát elsősorban a Vanilla planifolia nevű növényből nyerik ki, míg a hamis verziót általában vanillinből készítik. Ugyan az illatért felelős vanillin ténylegesen megtalálható a vaníliafajtákban, az anyagot szintetikusan is elő lehet állítani.
Tipp: a szintetikus vanillint tartalmazó termékek címkéjén általában fel van tüntetve a vanillin szó, így, ha nem szeretnénk hamis terméket vásárolni, akkor kerüljük ezeket a termékeket. Továbbá az utánzatok sokszor tartalmaznak hozzáadott cukrot vagy kukoricaszirupot.
(Forrás: hamuesgyemant.hu, Bon Appétit)