2024-03-31
3 húsvéti desszert külföldről, ha idén valami különlegeset készítenénk
Magyarországon a húsvét velejárója a sonka, illetve a csokitojások. Az „ahány kultúra, annyi szokás” elve viszont a húsvéti ételekre is vonatkozik, ennek örömére mutatunk három húsvéti édességet, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk.
Hozzávalók:
- 430 g kókuszreszelék
- 1 tojásfehérje
- 360 ml sűrített tej
- 30 g cukor
- 1 ek vaníliakivonat
- Melegítsük elő a sütőt nagyjából 100 Celsius-fokra, és készítsük elő a sütőpapírt.
- Egy tálba rakjuk bele a kókuszreszeléket, a sűrített tejet és a vaníliakivonatot. Keverjük el egy villával az egészet addig, amig a kókuszreszelék teljesen felszívja a sűrített tejet.
- Verjük fel a tojást addig amíg kemény nem lesz, majd adjuk hozzá a cukrot és keverjük el alaposan.
- Öntsük össze a sűrített tejes keveréket a felvert tojásfehérjével, és dolgozzuk el addig, amíg az egész sima nem lesz.
- Tegyünk a sütőpapírra nagyjából egy evőkanálnyi méretű adagokat. A daraboknak nem kell szigorú formát ölteniük, és ezek általában lelapulnak a sütés során.
- Alacsony hőmérsékleten körülbelül egy órán keresztül süssük, majd ugyanennyi ideig hagyjuk pihenni.
Recept: Eat Peru
És Hum városát ismered? A világ legkisebb városa, ahol olyan pálinkát készítenek, amilyenről még nem hallottál
Hozzávalók a kalácshoz:
- 9 g élesztő
- 110 g porcukor
- 375 ml langyos teljes vagy alacsony zsírtartalmú tej
- 640 g liszt
- 2 tk őrölt fahéj
- 2 tk szegfűbors
- ½ tk só
- 210 g mazsola
- 1-2 narancs reszelt héja
- 50 g sótlan vaj
- 1 tojás
A keresztekhez:
- 75 g liszt
- 5 ek víz
A mázhoz:
- 1 ek baracklekvár
- 2 ek víz
Ha nem vagyunk édesszájúak: Recept: ennél egyszerűbb húsvéti tojássalátát nehezen találni
- Egy nagyobb tálban keverjük el a kalácshoz szükséges összes hozzávalót. Kézzel is össze lehet gyúrni, de keverőgépet is használhatunk.
- Fedjük le fóliával és hagyjuk megkelni a tésztát.
- Ha már szépen megkelt a tészta, formázzunk nagyobb golyókat a tésztából és rakjuk őket egymás mellé egy tepsibe. Nem baj, ha nagyon közel vannak egymáshoz.
- Kenjük be egy kevés olajjal a fóliát, majd fedjük be a tepsit a fóliával, és várjunk addig, amíg a golyók mérete megduplázódik. Ehhez körülbelül 40 percre lesz szükségünk.
- A keresztek elkészítéséhez egy tálban keverjük el a vizet és a lisztet. Ügyeljünk arra, hogy se túl folyós se túl kemény ne legyen a keverék, majd formázzunk apró kereszteket a tésztagolyók tetején.
- 180 Celsius-fokon süssük az egészet nagyjából 20 percig, vagy amíg a tészta aranybarna lesz.
- Egy kisebb tálban keverjük el a baracklekvárt a vízzel, majd mikrózzuk meg addig, amíg sima nem lesz. Egy ecset segítségével kenjük be a baracklekvárral a kalácsok tetejét.
Recept: recipetineats
Hozzávalók:
- 4 nagyobb tojás
- 950 ml tej
- 250 g cukor
- 2 ek őrölt fahéj
- 3 ek méz
- olaj a sütéshez
- 1 csík citromhéj
- 1 csík narancshéj
- 1 csillagánizs
- 1 ek kardamom mag
- 1 csomag (szeletelt) kenyér
- Tegyük egy lábasba a tejet, a cukorból 100 grammot, a citrom- és a narancshéjat, a kardamom magokat, valamint a csillagánizst. Alacsony lángon főzzük nagyjából 15 percig.
- A kenyérszeleteket áztassuk ebben a tejes keverékben, majd amikor jól felszívták magukat, tegyük őket félre egy kicsit pihenni.
- Verjük fel a tojásokat egy tálban, majd mártsuk bele a kenyérszeleteket. Mindeközben közepes lángon melegítsük fel az olajat egy mélyebb serpenyőben vagy lábosban.
- Tegyük bele a forró olajba a kenyérszeleteket, idő közben pedig forgassuk meg őket. A lényeg, hogy barnák és ropogósak legyenek.
- Egy edényben keverjünk össze 100 gramm cukrot a fahéjjal, és mártsuk bele ebbe a keverékbe a kenyérszeleteket.
- A sziruphoz használjuk fel a maradék 50 gramm cukrot és egy kis fahéjat, tegyük ezeket a lábosba majd öntsünk hozzá egy kis vizet és forraljuk fel a keveréket. Időnként keverjük meg, hogy a cukor feloldódjon.
- Adjuk hozzá a mézet és nagyjából fél óráig főzzük, amíg a keveréknek szirupos állaga lesz. Miután készen vagyunk ezzel, pihentessük az egészet nagyjából 15 percig.
- Egy kanállal folyassuk rá a szirupot a kenyerekre és hagyjuk lehűlni az egészet. A torrijas melegen és hidegen is fogyasztható – utóbbi esetben rakjuk a hűtőbe a szeleteket.
Recept: Spanish Sabores