3 húsvéti desszert külföldről, ha idén valami különlegeset készítenénk 3 húsvéti desszert külföldről, ha idén valami különlegeset készítenénk
Fotó: Fotó: Shutterstock

2024-03-31

  • Drive
  • Gasztro
  • 3 húsvéti desszert külföldről, ha idén valami különlegeset készítenénk

3 húsvéti desszert külföldről, ha idén valami különlegeset készítenénk

Magyarországon a húsvét velejárója a sonka, illetve a csokitojások. Az „ahány kultúra, annyi szokás” elve viszont a húsvéti ételekre is vonatkozik, ennek örömére mutatunk három húsvéti édességet, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk.

Cocadas – Dél-Amerika

Hozzávalók:

  • 430 g kókuszreszelék
  • 1 tojásfehérje
  • 360 ml sűrített tej
  • 30 g cukor
  • 1 ek vaníliakivonat
Így készítsük el:
  • Melegítsük elő a sütőt nagyjából 100 Celsius-fokra, és készítsük elő a sütőpapírt.
  • Egy tálba rakjuk bele a kókuszreszeléket, a sűrített tejet és a vaníliakivonatot. Keverjük el egy villával az egészet addig, amig a kókuszreszelék teljesen felszívja a sűrített tejet.
  • Verjük fel a tojást addig amíg kemény nem lesz, majd adjuk hozzá a cukrot és keverjük el alaposan.
  • Öntsük össze a sűrített tejes keveréket a felvert tojásfehérjével, és dolgozzuk el addig, amíg az egész sima nem lesz.
  • Tegyünk a sütőpapírra nagyjából egy evőkanálnyi méretű adagokat. A daraboknak nem kell szigorú formát ölteniük, és ezek általában lelapulnak a sütés során.
  • Alacsony hőmérsékleten körülbelül egy órán keresztül süssük, majd ugyanennyi ideig hagyjuk pihenni.

Recept: Eat Peru

És Hum városát ismered? A világ legkisebb városa, ahol olyan pálinkát készítenek, amilyenről még nem hallottál

Keresztes kalács – Egyesült Királyság

Hozzávalók a kalácshoz:

  • 9 g élesztő
  • 110 g porcukor
  • 375 ml langyos teljes vagy alacsony zsírtartalmú tej
  • 640 g liszt
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 2 tk szegfűbors
  • ½ tk só
  • 210 g mazsola
  • 1-2 narancs reszelt héja
  • 50 g sótlan vaj
  • 1 tojás

A keresztekhez:

  • 75 g liszt
  • 5 ek víz

A mázhoz:

  • 1 ek baracklekvár
  • 2 ek víz

Ha nem vagyunk édesszájúak: Recept: ennél egyszerűbb húsvéti tojássalátát nehezen találni

Így készítsük el:
  • Egy nagyobb tálban keverjük el a kalácshoz szükséges összes hozzávalót. Kézzel is össze lehet gyúrni, de keverőgépet is használhatunk.
  • Fedjük le fóliával és hagyjuk megkelni a tésztát.
  • Ha már szépen megkelt a tészta, formázzunk nagyobb golyókat a tésztából és rakjuk őket egymás mellé egy tepsibe. Nem baj, ha nagyon közel vannak egymáshoz.
  • Kenjük be egy kevés olajjal a fóliát, majd fedjük be a tepsit a fóliával, és várjunk addig, amíg a golyók mérete megduplázódik. Ehhez körülbelül 40 percre lesz szükségünk.
  • A keresztek elkészítéséhez egy tálban keverjük el a vizet és a lisztet. Ügyeljünk arra, hogy se túl folyós se túl kemény ne legyen a keverék, majd formázzunk apró kereszteket a tésztagolyók tetején.
  • 180 Celsius-fokon süssük az egészet nagyjából 20 percig, vagy amíg a tészta aranybarna lesz.
  • Egy kisebb tálban keverjük el a baracklekvárt a vízzel, majd mikrózzuk meg addig, amíg sima nem lesz. Egy ecset segítségével kenjük be a baracklekvárral a kalácsok tetejét.

Recept: recipetineats

Torrijas – Spanyolország

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb tojás
  • 950 ml tej
  • 250 g cukor
  • 2 ek őrölt fahéj
  • 3 ek méz
  • olaj a sütéshez
  • 1 csík citromhéj
  • 1 csík narancshéj
  • 1 csillagánizs
  • 1 ek kardamom mag
  • 1 csomag (szeletelt) kenyér
Így készítsük el: 
  • Tegyük egy lábasba a tejet, a cukorból 100 grammot, a citrom- és a narancshéjat, a kardamom magokat, valamint a csillagánizst. Alacsony lángon főzzük nagyjából 15 percig.
  • A kenyérszeleteket áztassuk ebben a tejes keverékben, majd amikor jól felszívták magukat, tegyük őket félre egy kicsit pihenni.
  • Verjük fel a tojásokat egy tálban, majd mártsuk bele a kenyérszeleteket. Mindeközben közepes lángon melegítsük fel az olajat egy mélyebb serpenyőben vagy lábosban.
  • Tegyük bele a forró olajba a kenyérszeleteket, idő közben pedig forgassuk meg őket. A lényeg, hogy barnák és ropogósak legyenek.
  • Egy edényben keverjünk össze 100 gramm cukrot a fahéjjal, és mártsuk bele ebbe a keverékbe a kenyérszeleteket.
  • A sziruphoz használjuk fel a maradék 50 gramm cukrot és egy kis fahéjat, tegyük ezeket a lábosba majd öntsünk hozzá egy kis vizet és forraljuk fel a keveréket. Időnként keverjük meg, hogy a cukor feloldódjon.
  • Adjuk hozzá a mézet és nagyjából fél óráig főzzük, amíg a keveréknek szirupos állaga lesz. Miután készen vagyunk ezzel, pihentessük az egészet nagyjából 15 percig.
  • Egy kanállal folyassuk rá a szirupot a kenyerekre és hagyjuk lehűlni az egészet. A torrijas melegen és hidegen is fogyasztható – utóbbi esetben rakjuk a hűtőbe a szeleteket.

Recept: Spanish Sabores

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!