Ezeket az immunerősítő karácsonyi fűszereket tedd a sütikbe!
Fotó: Fotó: Shutterstock

2023-10-16

Ezeket az immunerősítő karácsonyi fűszereket tedd a sütikbe!

Fahéj, amiért 300 évig háborúztak

A fahéj talán az egyik legismertebb süteményfűszerünk a vanília után, az almás és szilvás sütik elmaradhatatlan ízesítője. A fahéj Indiából származik, nálunk többnyire a ceyloni fahéj az elterjedt, a gyógyászatban más fahéjfajtákat is használnak. Sokan nem tudják, de ez a fűszer a mexikói és a keleti konyhában alapfűszer (olyan, mint nálunk a paprika vagy a bors), és olyan húsos ételekben használják, mint a mexikói chili con carne, a marokkói tajine vagy az indiai curry.

Hazánkban a 15. század óta van fahéj, de a középkorban olyan értékes volt, hogy 300 éven át harcoltak egymással a portugálok, a franciák és az angolok a fahéj kereskedelmi monopóliumának megszerzéséért.

Mire jó?

Baktérium- és gombaölő hatása van, emellett emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő – így az immunrendszert is erősíti. Ízületi gyulladásokra is remek bemasszírozva, erős vérbőséget okoz, melegít. Új kutatások szerint olyannyira serkenti az agyműködést és javítja a memóriát, hogy a fahéj hatóanyagait az Alzheimer-kór megelőzésében vagy a betegség lefolyásának lassításában is tudják használni.

Fotó: Shutterstock

Kardamom torokfájásra

A kardamom itthon nem annyira elterjedt, pedig nagyon finom ízű és illatú fűszer, rengeteg karácsonyi fűszerkeverékben benne van, de sokan nem tudják a többi markáns fűszertől megkülönböztetni. A kardamom íze nem olyan domináns, mint mondjuk a fahéjé vagy a gyömbéré, annál sokkal szolidabb és lágyabb. A kardamom Dél-Ázsiából, Indiából és Srí Lankáról származik, nálunk a 3 féle kardamom fajta közül a zöld az elterjedt, amelyet sütik és kávék ízesítéséhez szoktak használni.

A skandinávoktól a Közel-Keleten át egészen Oroszországig vagy Japánig mindenhol használják, csak másra, valahol ragukat ízesítenek vele, máshol likőröket.

Mire jó?

Torokfájásra, emésztési zavarokra, görcsoldásra természetes gyógyszer, emellett fertőtlenítő, nyákoldó és antioxidáns hatású.

Fotó: Shutterstock

Gyömbér, ami felmelegít

A gyömbér a legsokoldalúbban felhasználható fűszer, illetve gyógynövény. Kínában több ezer éve használják, Marco Polo is megemlíti feljegyzéseiben, majd a középkorban a fűszerkereskedelem egyik legfontosabb tétele volt. Mivel nagyon igénytelen növény és a gumó szüretelése után jó sokáig felhasználható, nagyon népszerű lett. Az ázsiai konyhában alapfűszer, általában frissen használják reszelve, de szárítva porrá őrölve is főznek, sütnek vele. Az egész világon használják üdítőként, teaként, fűszerként, gyógynövényként.

Évente csaknem másfél millió tonna gyömbért fogyasztanak világszerte, a legtöbbet Délkelet-Ázsiában és Indiában.

Mire jó?

Hányingercsillapító (utazási betegségre is gyógyír), anyagcsere serkentő, vírus- és baktériumölő hatása van. Emésztési problémákra, görcsökre jó, de rendszeres fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint és remek antioxidáns.

Fotó: Shutterstock

Szegfűszeg, a fájdalomcsillapító

A szegfűszeg Indiából származik, ma már Afrika trópusi vidékén Madagaszkáron és Zanzibáron termesztik. Nálunk főleg sültek és sütemények fűszere, na és persze a téli kedvenc, a forralt bor markáns ízesítője, de Indonéziában használják például dohány ízesítésére is.

Enyhíti a torokfájást, és csökkenti a száraz köhögés tüneteit. A fahéjas-szekfűszeges almakompót például tökéletes diétás étel influenza alatt.

Mire jó?

Gyulladáscsökkentő és érzéstelenítő, fájdalomcsillapító hatása is van. A szegfűszegből kivont caryophylli floris aetheroleum fájdalomcsillapító gyógyszerek alapanyaga, fogfájásra és ízületi panaszokra szokták ajánlani.

Fotó: Shutterstock

Csillagánizs, a köhögéscsillapító

A csillagánizs Dél-Ázsiából származik, az 1500-as évek végén a Fülöp-szigetekről került Európába, ma a kínai és a vietnámi konyha alapfűszere. A fűszert egészben teszik az ételekbe vagy a magját őrölve keverik az ételbe, a kisajtolt olajához azonban nem a magokat használják, hanem a termést. A japán csillagánizs (a kínai csillagánizs rokona) mérgező, amikor behozták Európába a fűszert, akkor gyakran összekeverték a kettőt, és rengeteg mérgezéses eset volt a hibából kifolyólag. Az aromás kínai csillagánizs, jellegzetes illata és íze miatt rengeteg likőrnek is az alapanyaga.

A csillagánizsból kivont sikimisav egy antivirális gyógyszer hatóanyaga.

Volt olyan év, hogy az influenzajárvány miatt hiány alakult ki a csillagánizsból, mert olyan sok kellett belőle a gyógyszer-előállításhoz.

Mire jó?

Jótékonyan hat az emésztőrendszerre (puffadásgátló és étvágyjavító) és erős nyákoldó hatású, ezért köhögésre például remek.

Fotó: Shutterstock