Sok gyomor fog összerándulni, ha valóban ez lesz a jövő tengeri herkentyűje Sok gyomor fog összerándulni, ha valóban ez lesz a jövő tengeri herkentyűje
Fotó: Shutterstock

2023-11-23

  • Drive
  • Gasztro
  • Sok gyomor fog összerándulni, ha valóban ez lesz a jövő tengeri herkentyűje

Sok gyomor fog összerándulni, ha valóban ez lesz a jövő tengeri herkentyűje

A hajóféreg név hallatán lényegében nincs, aki egy finom vacsorára gondolna. Bár a neve alapján a legkevésbé mondható ínycsiklandónak, elvileg hasonló íze van, mint a kagylóknak vagy az osztrigáknak.

A fenntartható gasztronómiában érdekelt tudósok körében tudományos áttörésként beszélnek a felfedezésről: a Cambridge és a Plymouth Egyetem kutatói egy ideje azon dolgozik, hogy egy fenntarthatóbb alternatívát találjanak a tengeri ételekre – és úgy tűnik, van ötletük.

A kéthéjú kagylók csoportjához tartozó hajóférgeknek a tudósok a „meztelen kagyló” nevet adták. Ezek az apró héjú kagylók fába fúrják magukat, melyet aztán megemésztenek és fehérjévé alakítanak. Az eredmény pedig egy olyan állat lesz, melynek íze leginkább az osztrigákhoz és a kagylókhoz hasonlít.

Míg utóbbiaknak begyűjtése körülbelül két évig tart, addig a meztelen kagylók sokkal gyorsabban nőnek: a 30 centiméteres hosszúságot mindösszesen fél év alatt képesek elérni.

Shutterstock

A hajófúró kagylók előnyét egyébként a Fülöp-szigeteken már felfedezték, ahol csemegeként fogyasztják az apró állatokat. A kutatók tanulmánya viszont arra mutat rá, hogy érdemes lehet belekezdeni a férgek tenyésztésébe – számol be az eredményekről az Euronews.

A kávék területén is úttörő projektekről lehet hallani: Olyan kávét találtak fel a tudósok, ami átformálhatja az egész piacot

Hogy miért?

A meztelen kagylók tudniillik kétszer gazdagabbak B12-vitaminban, mint a kékkagylók, és algaalapú takarmányozással az esszenciális omega-3 telítetlen zsírsavakkal dúsíthatók. Ráadásul nemcsak, hogy táplálóak, de a hajóférgek egyáltalán nem számítanak igényesnek, hiszen életben maradásukhoz csupán (használt) fára van szükségük.

Sőt: igazából még a tengerből sem kéne kihalásznunk őket, a kutatók javaslata szerint moduláris gazdálkodás keretében városi környezetben is tenyészthetőek lennének. Ez pedig egyenes út lehet a fenntartható táplálkozáshoz.

„A meztelen kagyló íze teljesen olyan, mint az osztrigáé, ráadásul rendkívül táplálóak és a környezetre gyakorolt hatásuk is elenyésző. A hajóférgek kontrollált környezetben való tenyészésével eddig senki sem foglalkozott”

– mondta Dr. David Willer, az új tanulmány vezető szerzője és a Cambridge egyetem zoológiai osztályának kutatója.

„Mi olyan fa felhasználásával tenyésztjük őket, melyek egyébként a hulladéklerakóba kerülnének. Jelenleg a célunk, hogy egy magas fehérjetartalmú és tápanyagokban – például B12 vitaminban – gazdag élelmiszert állítsunk elő”

– tette hozzá.

A spaghetti alle vongoléban például jól működne – már ha bevállalnánk: Ha hiányzik Olaszország: 8 nápolyi étel, amivel visszahozhatod a nyarat

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!