2023-09-12
Kiosztották a Közel-Kelet első Michelin-csillagait
A listára összesen 69 dubaji étterem került fel, amelyeket körbejártak és kóstolással teszteltek a Michelin Guide ellenőrei. A kalauzba csak úgy kerülhet fel étterem, ha a neves kritikusok, ellenőrök, séfek, szakértők azt elég színvonalasnak tartják. A 69 étterem 21 konyhatípust fedett le: 9 étterem kapott egy Michelin-csillagot, kettő kapott két csillagot és 14 étterem kapott Bib Gourmand minősítést. A Bib Gourmand szint azt jelenti, hogy ár-érték arányban az ellenőrök kiváló minőségűnek tartják az éttermet, azaz elérhető áron kapunk nagyon jó minőségű fogásokat.
Dubaj bővelkedik jó éttermekben és szállodákban, és mivel 200 nemzetiség keveredik a városban, nagyon sokszínű a kínálat, hiszen minden igényt szeretnének kielégíteni. Ma már Dubaj gasztronómiailag fontos úti cél lett, a világ minden tájáról vonzza az ínyenceket. Ahogy azt már megírtuk, az Egyesült Arab Emírségek nagyvárosa rekord turistaszámot ért el idén: 2022 első felében összesen 7 millió utazó érkezett a városba, ami a tavalyi évhez képest hatalmas, 183%-os növekedést jelent. A több millió utazó közül bizonyára egyre több a gourmand is, tehát van kereslet a luxuséttermekre és a kiemelkedő minőségre.
A dinamikusan, gyorsan fejlődő, elegáns város éttermeiben közös, hogy az ott dolgozók lelkesen és szenvedéllyel dolgoznak – nyilatkozta Gwendal Poullennec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója.
Az Il Ristorantéban modern olasz ételeket kóstolhatunk, amelyek kiegyensúlyozottságukkal és letisztultságukkal bűvölték el a Michelin-ellenőröket. Persze sokat nyomott a latba, hogy különösen friss halétel és tésztaválaszték van a menüben.
A The Palm hotelben kapott helyett a Stay by Yannick Alléno, mely „a kevesebb, több” hozzáállásával lenyűgözte le az ellenőröket. A precíz elkészítés és a tálalás, valamint a francia konyaművészet 2 csillagot érdemelt a kalauz szakértői szerint.
Kilenc étterem kapott egy-egy Michelin-csillagot a különféle nemzeti konyhákért. A nyertesek között volt a Hōseki, egy kilenc férőhelyes Omakase stílusú étterem, amelyet jelenleg egy hatodik generációs sushimester, Masahiro Sugiyama vezet – az ilyen típusú éttermeknek az a lényegük, hogy a vendégek a sushimesterre bízzák a döntést, hogy mit készít nekik.
Érdemes még kipróbálni a Hakkasant is: újragondolt kínai ételeket kínál, amelyek kizárólag Dubajban kaphatók. A José Avillez a Tascában portugál menüvel vár, és az indiai konyhát képviselő Trèsind Studio is kiemelkedő.
Annak ellenére, hogy a Michelin Guide a Közel-Keleten a dubaji kalauzzal debütált, egyetlen közel-keleti étterem sem kapott csillagot, de legalább néhányat elismertek a Bib Gourmand kategóriában. Ezekben az éttermek ár-érték arányban jó, ínyenc, 3 fogásos menüt kaphatunk kb. 250 emirátusi dirhamért, ami kb. 27 ezer forintnak felel meg. A Ninive pont egy ilyen hely: egy beduin sátor alatt, alacsony asztalokkal és kényelmes kanapékkal és isteni autentikus fogásokkal. A részben étteremből, részben múzeumból álló Al Khayma az egyszerű, rusztikus arab konyhára, lassan sült húsokra, arab fűszerekre és az udvaron főtt friss kenyérre összpontosít, míg a Bait Maryam házias levantei ételeket kínál, amelyeknél nem a díszítés és a pucc a fontos, hanem a tökéletes ízek.