Kiosztották a Közel-Kelet első Michelin-csillagait Kiosztották a Közel-Kelet első Michelin-csillagait
Fotó: Fotó: Facebook/ Ninive

2023-09-12

  • Drive
  • Gasztro
  • Kiosztották a Közel-Kelet első Michelin-csillagait

Kiosztották a Közel-Kelet első Michelin-csillagait

A listára összesen 69 dubaji étterem került fel, amelyeket körbejártak és kóstolással teszteltek a Michelin Guide ellenőrei. A kalauzba csak úgy kerülhet fel étterem, ha a neves kritikusok, ellenőrök, séfek, szakértők azt elég színvonalasnak tartják. A 69 étterem 21 konyhatípust fedett le: 9 étterem kapott egy Michelin-csillagot, kettő kapott két csillagot és 14 étterem kapott Bib Gourmand minősítést. A Bib Gourmand szint azt jelenti, hogy ár-érték arányban az ellenőrök kiváló minőségűnek tartják az éttermet, azaz elérhető áron kapunk nagyon jó minőségű fogásokat.

Változatosság és drága alapanyagok

Dubaj bővelkedik jó éttermekben és szállodákban, és mivel 200 nemzetiség keveredik a városban, nagyon sokszínű a kínálat, hiszen minden igényt szeretnének kielégíteni. Ma már Dubaj gasztronómiailag fontos úti cél lett, a világ minden tájáról vonzza az ínyenceket. Ahogy azt már megírtuk, az Egyesült Arab Emírségek nagyvárosa rekord turistaszámot ért el idén: 2022 első felében összesen 7 millió utazó érkezett a városba, ami a tavalyi évhez képest hatalmas, 183%-os növekedést jelent. A több millió utazó közül bizonyára egyre több a gourmand is, tehát van kereslet a luxuséttermekre és a kiemelkedő minőségre.

A dinamikusan, gyorsan fejlődő, elegáns város éttermeiben közös, hogy az ott dolgozók lelkesen és szenvedéllyel dolgoznak – nyilatkozta Gwendal Poullennec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója.
A 2 csillag: Bulgari Il Ristorante – Niko Romito

Az Il Ristorantéban modern olasz ételeket kóstolhatunk, amelyek kiegyensúlyozottságukkal és letisztultságukkal bűvölték el a Michelin-ellenőröket. Persze sokat nyomott a latba, hogy különösen friss halétel és tésztaválaszték van a menüben.

2 csillag: Stay by Yannick Alléno

A The Palm hotelben kapott helyett a Stay by Yannick Alléno, mely „a kevesebb, több” hozzáállásával lenyűgözte le az ellenőröket. A precíz elkészítés és a tálalás, valamint a francia konyaművészet 2 csillagot érdemelt a kalauz szakértői szerint.

A sushimester döntése

Kilenc étterem kapott egy-egy Michelin-csillagot a különféle nemzeti konyhákért. A nyertesek között volt a Hōseki, egy kilenc férőhelyes Omakase stílusú étterem, amelyet jelenleg egy hatodik generációs sushimester, Masahiro Sugiyama vezet – az ilyen típusú éttermeknek az a lényegük, hogy a vendégek a sushimesterre bízzák a döntést, hogy mit készít nekik.

Érdemes még kipróbálni a Hakkasant is: újragondolt kínai ételeket kínál, amelyek kizárólag Dubajban kaphatók. A José Avillez a Tascában portugál menüvel vár, és az indiai konyhát képviselő Trèsind Studio is kiemelkedő.

Autentikus Bib Gourmand

Annak ellenére, hogy a Michelin Guide a Közel-Keleten a dubaji kalauzzal debütált, egyetlen közel-keleti étterem sem kapott csillagot, de legalább néhányat elismertek a Bib Gourmand kategóriában. Ezekben az éttermek ár-érték arányban jó, ínyenc, 3 fogásos menüt kaphatunk kb. 250 emirátusi dirhamért, ami kb. 27 ezer forintnak felel meg. A Ninive pont egy ilyen hely: egy beduin sátor alatt, alacsony asztalokkal és kényelmes kanapékkal és isteni autentikus fogásokkal. A részben étteremből, részben múzeumból álló Al Khayma az egyszerű, rusztikus arab konyhára, lassan sült húsokra, arab fűszerekre és az udvaron főtt friss kenyérre összpontosít, míg a Bait Maryam házias levantei ételeket kínál, amelyeknél nem a díszítés és a pucc a fontos, hanem a tökéletes ízek.