2024-02-15
Kisebb eséllyel hízhatunk el, ha a koreaiak egyik kedvenc ételét fogyasztjuk
Már Magyarországon is egyre népszerűbbek a fermentált ételek, ami nem csoda, tekintve az egészségre gyakorolt jótékony hatásait. Néhány korábbi kutatásban már megállapították, hogy az ilyen ételek. De tényleg elősegítik a fogyást? Erre a kérdésre kereste a választ egy új tanulmány.
Az erjesztett élelmiszerekben olyan élesztőgombák találhatók, amelyeknek összetevői a folyamat során megerjednek, ezzel egy csípősen savanykás ízvilágot eredményezve. Ilyen például a joghurt, a kefir, a savanyú káposzta, de a sör, illetve a bor is.
Ugyanilyen jellege van a Dél-Koreában igencsak népszerű, kínai kelből, retekből, sárgarépából, gyömbérből és chilipaprikából készülő kimchinek is. A Dél-Ausztráliai Egyetem még február elején mutatta be friss tanulmányát, melyben a dél-koreai étel és az elhízás kapcsolatát vizsgálták.
A vizsgálatban összesen 115 ezer, 40-69 év közötti koreai felnőttet vontak be, akiket kimchi fogyasztási szokásaikról kérdeztek.
Az eredmények szerint azok a férfiak, akik napi háromnál több adaggal ettek kimchit, kisebb valószínűséggel voltak elhízottak, és kevésbé voltak hajlamosak a hastájéki elhízásra. A jelenség a nők esetében is megfigyelhető volt: számukra elegendőnek bizonyosult napi két adaggal enni az ételből.
Erről hallottál már? A különleges koreai étel, amit régen a fürdővízben készítettek el
Ugyanakkor a hamuesgyemant.hu a Science Alert alapján felhívja rá a figyelmet, hogy túlzásba sem érdemes esnünk, a túlzott – naponta több mint 5 adag – kimchi-fogyasztás ugyanis furcsamód elhízáshoz vezet.
Mindemellett a kutatók kiemelték, hogy felmérésük csupán annak megállapítására volt alkalmas, hogy megtudják, van-e kapcsolat az elhízás és a kimchi fogyasztása között. Arra a kutatás nem tud választ adni, hogy a két tényező (kimchi és elhízás) között fennál-e egy ok-okozati viszony.
Japánban aranyos trend van kialakulóban: A cicák után már a minimalacok is megjelentek a kávézókban
Az eddigi bizonyítékok elég gyengék ahhoz, hogy egyértelműen ki lehessen mondani, hogy az erjesztett ételek elősegítik a fogyásunkat. Mindazonáltal az tény, hogy a fermentált ételek hozzájárulnak az egészséges, változatos és kiegyensúlyozott étrendhez.
Az is biztos, hogy az ilyen termékek bővelkednek egészséges baktériumokban, valamint tápanyagokban is gazdagnak mondhatók, túlzott fogyasztásuk – már csak magas sótartalmuk miatt – nem ajánlott.