2023-09-12
Kvíz: Mi a különbség a fagyi, a jégkrém és a szörbet között?
Az ízesített, tejes jég nagyon-nagyon régóta az emberiség táplálékai között van, az ókorban is „csak" azt kellett kitalálni, hogyan hűtsék a finomságot, hogy ne olvadjon vagy melegedjen fel – a hűtőszekrények korában pedig már semmi akadály nem gördült a modern társadalmak elé, hogy otthon is bármikor kanalazhassanak a fagyis dobozból. De menjünk vissza egy kicsit az időben, rengeteg történelmi nagyság volt oda a jeges finomságért: Hippokratész betegeinek is ajánlotta a fagyit jótékony hatása miatt, Nagy Sándor a katonáit etette vele, mert a cukros édesség élénkítette őket, Nero császár pedig több száz kilométerről hozatott jeget, hogy elkészíthesse a szakácsa a kedvenc édességét. Mire tippelsz, a legkézenfekvőbb fagyialapanyag mi lehetett? Hát persze, hogy a hó, amit más-más vidékeken mással ízesítettek, Közel-Keleten például rózsavízzel, a mediterrán vidéken mézzel és gyömülcsökkel, Amerikában pedig alkoholos italokkal.
Íme a kvíz, ami sok érdekességet tartalmaz a fagyival kapcsolatban: