Ismét termesztik itthon a világ legdrágább fűszerét
Fotó: Fotó: Pratiksha Mohanty/Unsplash

2024-01-23

Ismét termesztik itthon a világ legdrágább fűszerét

Újra elterjedhet itthon a nagy múlttal rendelkező sáfrány. A fűszernövény rekordmagas piaci ára mögött a különleges igényeket felsorakoztató előállítása, valamint rendkívül nagy hatóanyag-tartalma áll. A tízmilliós kilónkénti ár pedig a közeljövőben sem fog lejjebb menni.

Annak ellenére, hogy a sáfrányt általában a távol-keleti konyhában elengedhetetlen alkotóelemnek gondoljuk, a fűszer hazánkban is hosszú éveken át virágzott, ám idővel feledésbe merült. Most azonban a Magyarországi Sáfránytermesztők Szövetsége szerint az egész ország készen áll a termesztésre, és a klímaváltozás miatt a növény kiszámítható hozamot és tervezhető költségeket is ígér.

A legnépszerűbb skandináv fűszer: Imádják Svédországban a drága fűszert, ami a pékségek kedvenc hozzávalója lett

A sáfránynál viszont elengedhetetlen a precíz odafigyelés, mivel igen különleges procedúra útján állítható csak elő. A gondos termesztés és a kézi szedés alapfeltételek. Egy tized grammnyi szárított sáfránybibéhez nagyságrendileg 32 virágra van szükség. Ez 96 bibeszálat jelent – írja a Vince cikke.

Szakértők szerint ez azt jelenti, hogy egy kilogramm sáfrány előállításához közel 400-450 munkaóra szükséges.

Másik oka a kilőtt árnak a fűszer hatóanyag-tartalma. Amellett, hogy remek ételízesítő, 180 különböző illékony hatóanyagot tartalmaz, többek között található benne krocin, pikrokrocin, szafranol és krocetin is.

Fotó: Benyamin Bohlouli/Unsplash

Információk szerint jelenleg három sáfránytermesztő működik hazánkban, de további gazdák készülnek csatlakozni hozzájuk. A növény azért is lehet ideális választás napjainkban, mivel a globális felmelegedés következtében olyan körülmények alakultak ki itthon, amelyek teljesen megfelelnek a növénynek.

A laza, homokos talajt kedveli, továbbá nem bírja a pangó vizet és -23 fok alatti hideget.

Ez is érdekelhet: Miért rajonganak annyira a csípős ételekért a meleg éghajlatokon?

Ugyanakkor, mint minden drágaságnak, a sáfránynak is megvan a hamisított, olcsóbb kiadása. A szakértők szerint figyelni kell a nagyüzemi sáfrányos szeklicére, amely könnyen összetéveszthető a valódi sáfránnyal.

Az eredeti sáfrányt onnan ismerhetjük fel, hogy hosszú, vörös szálaikkal rendelkezik. Zárt csomagolásút és őrleményt ne vásároljunk belőle!

Konyhánkban egyébként számos fogáshoz remekül passzolhat, ilyen lehet egy klasszikus húsleves vagy olyan megterhelő, zsíros ételek, amelyek emésztése kihívást jelenthet. Ezentúl halas és rizottós recepteknél is tökéletes hozzávalónak bizonyul majd.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!