2023-12-26
Ehető még a leves, ha éjszakákig kint marad?
Logikusnak tűnik, hogy a levesben lévő baktériumok a felforralást követően elpusztulnak, de valójában ez csak néhány baktériumra, például az E. colira és a szalmonellára igaz.
A fentebb említett baktériumfajoktól ugyan valóban nem kell tartani, addig például a botulizmust okozó baktérium inaktív spórákat képezhetnek, amelyek túlélik a forralási folyamatot.
Amint az alaplé 54 Celsius-fok alá hűl, ezek a spórák kicsírázhatnak és gyorsan elszaporodhatnak.
A Kitchn ajánlása szerint, ha a levest egy percig újra felforraljuk, az elpusztítja az aktív baktériumokat, és ha további 10 percig forraljuk, akkor a botulizmustoxin inaktiválódik.
A cikkben megkérdezett szakértő szerint a leves vagy húsleves, amelyet egy éjszakán át hűlni hagynak, majd 10 percig újraforralják, és reggelre megfelelően behűtik, még mindig biztonságosan fogyasztható, mivel nem hűl elég hosszú ideig ahhoz, hogy a baktériumok kicsírázzanak és veszélyes szintre szaporodjanak.
Egy tipp: Ezzel a nevetségesen egyszerű trükkel napokig puha marad a karácsonyi süteményed
A két napig kint hagyott levessel azonban már érdemes vigyázni, hiszen szinte biztosan nagy mennyiségben tartalmaz fertőző Clostridium perfringens baktériumokat, vagy Clostridium botulinum vagy Bacillus cereus sejteket és toxinjaikat, esetleg ezek valamilyen kombinációját.
Shutterstock
Azt azért érdemes kiemelni, hogy még a napokig kint hagyott alaplé sem lesz feltétlenül mérgező, ha alapososan felforraljuk, de az íze garantáltan romlani fog.
Ez is érdekelhet: Bőséges és laktató: 7 klasszikus francia étel a télre
:A háromnapos, újraforralt húsleves szintén biztonságosan fogyasztható, de már számolni kell a milliós számban elpusztult baktériumok és inaktivált toxinjaik fűszerezésével.
Várhatóan érdekes ízt adnak majd, hiszen a baktériumok ennyi idő alatt felfalták a húslevesben lévő cukrokat és pikáns aminosavakat, a levegő pedig oxidálta és elszikkasztotta a zsírt, így a húsleves íze biztosan változni fog.