Miért kerül ennyibe? – Ilyen világ legdrágább mangója Miért kerül ennyibe? – Ilyen világ legdrágább mangója
Fotó: Fotó: Shutterstock

2023-10-12

  • Drive
  • Gasztro
  • Miért kerül ennyibe? – Ilyen világ legdrágább mangója

Miért kerül ennyibe? – Ilyen világ legdrágább mangója

Csak Mijazaki prefektúrában lehet hozzájutni a világ legdrágább mangójához, ami kívülről mindenhol arányosan rubinvörös, sérülésektől mentes, belül lédús és édes. A gyümölcs annyira népszerű, hogy minden tavasszal árverésen lehet rá licitálni, az aukcióra pedig egész Japánból és a világ minden tájáról érkeznek megszállott mangórajongók.

Nehéz lehet eldönteni, hogy a világ ledrágább sajtját, kaviárját vagy éppen ezt a japán mangófajtát vásároljuk meg – mindegyik több milliós tétel és elég gazdagnak és tántoríthatatlannak kell lennie annak, aki ezekhez hozzá szeretne jutni. A mijazaki mangó pontosan 1 200 000 forintot ér, de a minden évben megrendezett árverésen még ennél feljebb is kúszhat az ára.

Hol terem?

A mijazaki mangót a Mijazaki prefektúrában (Kjúsú sziget) termesztik, az érett gyümölcsöket áprilisban szüretelik le. Szakértők szerint ez a drága fajta a tökéletes mangó, úgy is nevezik japánban, hogy Taiyo no Tomago, vagyis nap tojása, mert nagyon érett, édes, kívül és belül is hibátlan. Érdekesség még, hogy ilyen makulátlan mangókat még az ideális környzet ellenére sem könnyű termeszteni. A Mijazaikban található mangóültetvényeken is csak nagyon kevés gyümölcs lesz olyan szép piros, hibátlan, hogy aukcióra lehet bocsátani. A kevésbé sikerült mijazaki mangókat sem lehet egyébként 20 000 forintnál olcsóbban megszerezni darabonként, pedig ez egy igen elterjedt és gyakori mangóféle. Az irwin néven ismert fajta Floridából származik, az 1940-es években kezdték el termeszteni, Miamiban most is minden élelmiszer boltban beszerezhető a japán luxus élelmiszer olcsóbb rokona.

Háló és párna jár a gyümölcsnek

Az alábbi videóban látni fogod, hogy a farmerek, milyen nagy körültekintéssel gondozzák a mijazaki mangókat, a termésre egy különleges hálókat raknak, ami abban segít, hogy egyenletesen érjen a gyümölcs és amikor éretten lepottyan, akkor a vastagabb háló megvédi a sérülésektől – utóbbi nagyon fontos, hiszen csak teljesen sérülésmentes mangókat lehet az aukción felkínálni.

Fotó: Shutterstock

Így termesztik a mijazaki mangót, ami akár 500 000 jenbe kerülhet: