2024-01-31
Ha fejben már a tengerparton vagy: 3 egyszerű mediterrán fogás
A tipikus mediterrán étrend sok zöldséget, gyümölcsöt, babot, gabonafélét és gabonakészítményeket, például teljes kiőrlésű kenyeret, tésztát és barna rizst tartalmaz – emellett mérsékelt mennyiségű halat, fehér húst és némi tejterméket is. Nem véletlen, hogy a kék zóna néven emlegetett területeken az akár száz évet is megélő helyiek nagy része olyan ételekkel táplálkozik, amik besorolhatók a mediterrán étrend kategóriájába. Mutatunk is három egyszerű fogást, amik nemcsak egészségesek, de nagyon finomak is.
A mediterrán országokban élő emberek az átlaghoz képest kevesebb krónikus betegséget tapasztalnak életük során, de sok helyen jóval tovább is élnek. Különösen igaz ez az úgynevezett kék zónákra, ahol a lakosok között nem ritka, hogy nagy részük megéli a százéves életkort is.
A mediterrán diéta alapvetően friss zöldségekre, gyümölcsökre, gabonákra, hüvelyesekre és alacsony zsírtartalmú húsokra, valamint a vörösborra fókuszál.
Persze a fent említett emberek az ilyen ételek fogyasztása mellett rendszeresen végeznek kevésbé megerőltető mozgást, és a közösség is fontos szerepet játszik magas életkorukban.
Mindenesetre mutatunk pár fogást, amivel nem nyúlhatunk mellé.
Hozzávalók:
- 4 ek extraszűz olívaolaj
- 1 ek vörösborecet
- 2 ek friss oregánó
- 2 gerezd fokhagyma (aprítva)
- ½ kg kelbimbó
- 1 csomag gnocchi
- 2 közepes méretű vöröshagyma (nagyjából 240g)
- 1 csomag csirkemell
- félbevágott koktélparadicsomok (ízlés szerint)
- só, bors (ízlés szerint)
Erről olvastál már? Egy furcsa, ámde olcsó hozzávaló a legkrémesebb rántotta titka
- Melegítsük elő a sütőt 220 Celsius-fokra.
- Egy nagy edényben keverjük össze 2 ek olívaolajat, 1 ek oregánót, 1 gerezd fokhagymát, egy kevés sót és borsot. Adjuk hozzá a kelbimbót és a gnocchit is és keverjük el.
- Egy másik tálban keverjük el a maradék olívaolajat, oregánót, fokhagymát, sót és borsot, majd alaposan forgassuk meg a keverékben a csirkét és hagyjuk egy kicsit benne állni.
- Vegyünk egy nagy tepsit, rakjuk bele zsírpapírt és oszlassuk el rajta a kelbimbós keveréket és a csirkét is. Rakjuk be az egészet a sütőbe 10 percre, majd 10 perc elteltével adjuk hozzá a félbevágott koktélparadicsomokat. Időközben rálocsolhatjuk a maradék 1 ek olívaolajat is.
Hozzávalók:
- Fél üveg (90g) pesztó
- 2 ek balzsamecet
- 1 ek extraszűz olívaolaj
- 1 zacskó garnéla (250g)
- 500g rukkola
- 450 g quinoa
- koktélparadicsomok (ízlés szerint)
- 1 avokádó
- só, bors (ízlés szerint)
Ez is érdekelhet: Így készítsünk Michelin-csillagos sült csirkét a díjazott séf szerint
- Egy tálban keverjük össze a pesztót, a balzsamecetet, a sót és a borsot. A keverékből tegyünk félre 4 evőkanálnyit.
- Mossuk meg a quinoát, majd a rizshez hasonlóan főzzük ki vízben.
- Közepes lángon melegítsünk fel egy nagyobb serpenyőt, és miután már jó meleg, dobjuk bele a garnélákat, amiket nagyjából 4-5 percig süssünk. Az oldaluknak meg kell pirulnia. A quinoát is megpiríthatjuk egy kicsit.
- A pesztós edény tartalmához adjuk hozzá a rukkolát és a quinoát és jól forgassuk át az egészet. Öntsük le a félretett
Hozzávalók:
- 350g száraz csicseriborsó (előző este beáztatva)
- 1 liter víz
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 400g aprított paradicsom (sótlan)
- 400g articsóka
- 2 ek paradicsompüré
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 tk őrölt kömény
- 3 tk paprika
- Cayenne bors, sima bors és só (ízlés szerint)
- 60g magozott olívabogyó
- 60g friss petrezselyem
- 1 babérlevél
Így készítsük el:
- Az előző este beáztatott csicseriborsót szűrjük le, majd tegyük bele egy nagyobb lábasba. Adjuk hozzá a vizet, a hagymát, a paradicsomokat, a paradicsompürét, a fokhagymát, a babérlevelet, a köményt, a paprikát és a borsokat.
- Magasabb lángon, zárt fedéllel hagyjuk főni nagyjából 4 órán át.
- Időközben szedjük ki a babérlevelet a lábasból és adjuk hozzá az articsókát, az olívabogyót és a sót is a keverékhez.
- A végén szórjuk meg petrezselyemmel
(Recept: Eating Well, a kép csak illusztráció)