2024-05-12
Bolti helyett: így készíthetsz otthon mozzarellát
A mozzarella eredetileg a dél-olaszországi Campania és Rómának is otthon adó Lazio régióiból származik, és világszerte az egyik legkedveltebb sajtnak számít. Ugyan a legtöbben a boltokban jutunk hozzá, a mozzarellát otthon is könnyen el tudjuk készíteni – mutatjuk is, hogyan!
- 2 liter nyers tej
- 6-10 evőkanál 10 százalékos ecet
- 1 evőkanál só
A salátákhoz például tökéletes: Egzotikus saláták tavaszra, ha már készülsz a bikiniszezonra
- Folyamatos keverés mellett melegítsük fel a tejet 45-50 fokosra. Amennyiben nincsen otthon hőmérőnk, akkor olyan hőfokra melegítsük, hogy még éppen benne tudjuk tartani az ujjunkat.
- Húzzuk le az edényt a tűzhelyről, majd folyamatos keverés mellett evőkanalanként adjuk hozzá az ecetet.
És azt tudtad, hogy Nápoly híres limonádéját csak széttárt lábakkal lehet meginni?
- Ha mindent jól csináltunk, akkor a keverék először elkezd majd túrósodni, ezt követően pedig egy masszává áll össze. Amikor a tej kettévált a sárgás savóra és a fehér, túrósodó masszára, akkor már nem kell bele több ecet.
- Ezt követően szedjük ki a masszát és nyomkodjuk belőle ki a savót. A savót utána melegítsük fel forrásközeli hőmérsékletre (nagyjából 70 Celsius-fokra), majd adjuk hozzá a sót, és tegyük bele a sajtmasszát is.
Fotó: Ivan Pergasi / Unsplash
- Ismét húzzuk le a tűzről az edényt, és hagyjuk benne átmelegedni a sajtmasszát. Mikor kellően átmelegedett, formázhatóvá válik. Ekkor nyújtsuk ki egy kicsit, aztán tegyük vissza a lébe.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg párszor azért, hogy a sajt átvegye a só ízét. Egy idő után érezhetően egységes masszává áll majd össze a sajt, ekkor fogjuk meg, és rakjuk hideg vízbe. Miután kihűlt a mozzarella, már neki is láthatunk elfogyasztani.