2025-10-02
Őseink csodaszernek tartották, most újra divatba jött a magyar szuperélelmiszer
Ha szuperélelmiszerekre gondolunk, először valószínűleg nem a som fog eszünkbe jutni, pedig a hazánkban őshonos növény is meglehetősen gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban. Ugyan a déli gyümölcsök importja miatt a húsos som egyre inkább a háttérbe szorult, a helyi termékekre fókuszáló fenntarthatóság térhódításával viszont ismét kezdünk felfigyelni rá.
Egykor teljesen természetesnek számított, hogy a húsos somot (Cornus mas) a gasztronómia területén is hasznosítjuk, ám az elmúlt évszázadban a déli gyümölcsök importja miatt a növény a háttérbe szorult. Napjainkban viszont egyre jobban figyelünk a természetes, helyi alapanyagokra, ami kedvez a növénynek – írja a Vince.

Kiváló lekvár, szörp vagy aszalt gyümölcs készíthető belőle, de gyümölcsborként és pálinkaként is megállja a helyét. Őseink persze nemcsak íze, hanem gyógyító hatásai miatt is előszeretettel használták például lázcsillapítóként, emésztésjavítóként vagy immunerősítőként.

Szintén pozitívuma, hogy egy ellenálló növényről van szó, ami tavasszal és ősszel is elültethető – bár a gyümölcse jellemzően augusztus végén és szeptemberben gyűjthető be. A termés maga elsősorban pirosas (de lehet sárga is) színű, alakra pedig egy-egy apró tojáshoz vagy a körtéhez hasonlít. Frissen csak rövid ideig tárolható, így fontos, hogy mihamarabb feldolgozzuk.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!