2024-04-18
Így készítsd el otthon a spanyolok klasszikus levesét, az escudellát
Spanyolország gasztronómiája a világ egyik legkedveltebb konyhája, a receptek között pedig van egy különleges, tartalmas leves, az escudella. A húsleveshes hasonlító levest szerencsére otthon is könnyedén el tudjuk készíteni, és túl sok hozzávaló sem szükséges hozzá.
A Katalónia és Valencia térségeiből származó escudella i carn d’olla néven ismert leves legfőképpen Spanyolország keleti partvidékeinél ismert. Egy középkori történetíró feljegyzése szerint a katalánok annak idején napi szinten fogyasztották a húsos levest, mely manapság is a helyi konyha egyik jellegzetes fogásának számít – írja a hamuesgyemant.hu.
Mutatjuk, hogyan tudod otthon is elkészíteni!
Ha Mexikóba utaznánk: A mexikói tortilla leves, amivel már az aztékok is kísérleteztek
- 3 evőkanál olívaolaj
- 5 gerezd fokhagyma
- 80 g paprikás kolbász
- 2 teáskanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál pirospaprika
- 2 db sárgarépa
- 200 ml passata
- 2 db kisebb krumpli
- 2-2,5 liter víz
- 500 g darált marhahús
- 2 marék fodros kel
- 1 csokor petrezselyem
- 100 g kagylótészta
- só, bors
- fehérborecet (ízlés szerint)
- Négy gerezd fokhagymát apróra vágunk, majd olívaolajon megpárolunk. Hozzáadjuk az apró darabokra vágott kolbászt. Ha elkezdte a zsírját ereszteni, hozzáöntjük a sűrített paradicsomot, majd kicsit lepirítjuk. Ezután hozzáadjuk a felaprózott répát is.
Ez is érdekelhet: 10 leves, 10 ország: levesötletek, ha a konyhából járnád be a világot
- Levesszük az edényt a tűzről, elkeverjük benne a pirospaprikát. Hozzáöntjük a passatát, majd újra felhelyezzük az edényt a tűzre.
- Kis idő múlva hozzáadjuk a felkockázott krumplit, majd az egészet felöntjük vízzel. Addig főzzük, amíg a zöldségek puhulni nem kezdenek, eközben sózzuk, borsozzuk.