2024-01-29
9 piros zászló, amire mindenképpen ügyeljünk a svédasztalos szállodákban
A hotelekben töltött nyaralásokhoz rendre hozzátartozik a svédasztalos reggeli. Míg az ilyen étkezés kiváló arra, hogy mindenki a saját kedvenceit tudja a tányérra rakni, van pár olyan jel, ami veszélyekről árulkodik.
A langyos kolbászok vagy a kihűlt szalonna elfogyasztása nemcsak kiábrándító, de könnyedén ételmérgezéshez is vezethet. Az ilyen ételekből igyekezzünk csak akkor szedni, ha azok hőtartó edényekben és melegen várakoznak ránk.
Bár környezettudatos cselekedetnek számít kiküszöbölni az ételek kidobását, a friss, meleg adagok keverése a tálcán megmaradt ételekkel szintén veszélyes lehet az egészségünkre. Persze folyamatos pótlás alatt erre kevesebb az esély, de ilyenkor a kihűlt „maradékokban” elszaporodhatnak a káros mikroorganizmusok, melyek így átterjedhetnek a friss ételekre is.
GiphyUgyan kevés embernek nem fut össze a nyála egy mindennel megpakolt svédasztal látványára, a Daily Meal szerint az ilyen tálalás élelmiszerbiztonsági okok miatt nem éppen ideális. A szakácsok szokták egymásra rakni a hideg, nyers és a megfőzött ételeket, így ha a büféasztalon is ilyen formában találkozunk velük, akkor a szedés előtt fontoljuk meg, miből választunk.
A nem teljesen átfőtt, átsütött tojásos ételekből csak akkor szedjünk magunknak, ha nem bánnánk, hogy a nyaralást szalmonella-fertőzés társaságában töltsük el. Még ha nem is kapunk szalmonellát, akkor is számolnunk kell egy kis esetleges hányással, hasmenéssel, de akár lázzal is.
Az igazi rántottához: Egy furcsa, ámde olcsó hozzávaló a legkrémesebb rántotta titka
GiphyBár a műanyag védőfal hiánya nem feltétlenül okoz egészségügyi problémákat, mégis intő jel lehet a reggeliző vendégek számára. Az ilyen falak ugyanis arra szolgálnak, hogy megvédjék az ételeket az olyan szennyeződésektől, amit például a tüsszentés, vagy egy-egy bogár okozhat.
Tény, hogy az előre felvágott gyümölcsökből összeállított tálak nagyon jól néznek ki, ám ha egy svédasztalos reggelinél minden gyümölcs látott már kést, az nem jelent jót. A gyümölcsök héja védelmezi őket, és a felvágás a tartósságukat is befolyásolja.
GiphyA baktériumok terjedésének valószínűségét jelentősen megnöveli az, ha a vendégek ugyanazzal az eszközzel szednek különböző ételekből. A keresztszennyeződés elkerülése végett javaslott csak azokból a fogásokból szednünk, amikhez külön tálalóeszköz jár.
Ha már reggeli: Mindenki az angolról beszél, pedig az ír reggeliért is sokan odalennének
Szintén egészségügyi kockázata van annak, ha a müzliket kiteszik a levegőben keringő szennyeződéseknek – ráadásul ilyenkor az állaguk is megváltozhat. Érdemes tehát figyelnünk arra, milyen tárolóból kínálják a müzliket.
Giphy