Így készül a díszes princesstårta, azaz a svéd hercegnőtorta Így készül a díszes princesstårta, azaz a svéd hercegnőtorta
Fotó: Shutterstock

2025-02-06

  • Drive
  • Gasztro
  • Így készül a díszes princesstårta, azaz a svéd hercegnőtorta

Így készül a díszes princesstårta, azaz a svéd hercegnőtorta

A prinsesstårta Svédország egyik legelterjedtebb süteménye, főként születésnapok idején kerül az ünnepi asztalra. Hagyományosan zöld és rózsaszín árnyalatokban pompázik, gyakran marcipánból megformázott rózsákkal vagy más virágokkal díszítik. A torta alapja egy könnyed piskóta, melyet pudinggal és lekvárral rétegeznek. Mutatjuk, hogyan készítsük el mi is egyszerűen!

Ha kezdők vagyunk, érdemes először egy nagyobb méretű tortát sütni, ám ha szeretnénk hűek lenni a skandináv hagyományokhoz (a hercegnőtortát általában kisebb mérteben készítik), vagy csak szimplán profin mozgunk a konyhában, az elkészült piskótát vágjuk fel 9-11 kör alakú darabra, hogy több minitortát alkossunk belőle.

Hozzávalók a piskótához:
  • 4 db tojás;
  • 160 g kristálycukor;
  • 80g fehér búzaliszt;
  • 80g kukoricaliszt;
  • 2 teáskanál sütőpor.
Hozzávalók a pudinghoz:
  • 150 ml tej;
  • 150 ml tejszínhab;
  • 2 tojássárgája;
  • 1 evőkanál kristálycukor;
  • 1 evőkanál kukoricaliszt;
  • 2 lapzselatin.
Hozzávalók a lekváros réteghez:
  • 6 evőkanál eperlekvár;
  • 300 ml tejszínhab.
Hozzávalók a bevonathoz:
  • 400 g marcipán;
  • zöld és rózsaszín ételfesték.
Image
Fotó: Shutterstock
Így készítsük el:
  1. Melegítsük fel a sütőt 160 Celsius-fokra. Béleljünk ki egy kerek sütőformát sütőpapírral. A tojásokat verjük habosra a cukorral, majd óvatosan, kézzel keverjük bele az összes többi piskótához szükséges hozzávalót.
  2. Öntsük a tésztát egyenletes rétegben a sütőformába, és süssük 15-20 percig. Vegyük ki a kész piskótát a formából és hagyjuk kihűlni. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, vágjuk 3-4 lapra.
  3. A pudingos réteghez keverjük össze a tejet, a tejszínt, a tojássárgáját, a cukrot és a kukoricalisztet egy lábasban. Melegítsük alacsony hőfokon, amíg besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről.
  4. A lapzselatinokat áztassuk be hideg vízbe, hagyjuk megduzzadni, majd nyomkodjuk ki belőlük a vizet, és adjuk a meleg krémhez. Addig keverjük, amíg a zselatin feloldódik.
  5. Hűtsük le a pudingot, időnként megkeverve (hogy ne képezzen bőrt a tetején) majd kanalazzuk egy 0,5 cm-es pipettás zacskóba.
  6. A lekváros rétegekhez vegyük elő a piskótákat, és kenjük meg lekvárral. Ha túl folyós, adjunk hozzá egy kevés pudingot, hogy sűrűbb állagot kapjunk. Kenjünk rá egy réteg pudingkrémet, majd helyezzünk rá egy piskótát. Ismét kenjük meg lekvárral, majd pudinggal, és folytassuk, amíg az összes piskótát felraktuk a tortára.
  7. A tejszínhabot verjük fel, majd készítsünk belőle egy kupolát a piskóta tetejére.
  8. Tegyük a hűtőbe, hogy legalább 1 órán át hűljön és megszilárduljon.
  9. A marcipán egy kis darabját színezzük rózsaszínűre, a többit pedig zöldre. Vágjuk le a zöld marcipán negyedét, két sütőpapírlap között tekerjük ki 1-2 mm vastagságúra, és óvatosan borítsuk be vele a süteményeket.
  10. A marcipánt simítsuk rá a sütemény oldalára, és az aljánál vágjuk le a széleket.
  11. A rózsaszín marcipánból készítsünk négy rózsaformát, és egy kevés vízzel ragasszuk fel a torta tetejére. A maradék zöld marcipánból formázzunk borsó nagyságú leveleket és golyókat, és illesszük a rózsákhoz, mintha azok levelei lennének. A torta aljára köré készítsünk gömböket, és egy pálcika vagy hasonló eszköz végével nyomjuk be őket. A tortát tálalásig tartsuk hűtve. Három napig a hűtőben eláll.

(Forrás: BBC Good Food)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!