Svéd hangulat otthon: így készítheted el a klasszikus húsgolyókat! Svéd hangulat otthon: így készítheted el a klasszikus húsgolyókat!
Fotó: Shutterstock

2024-10-05

  • Drive
  • Gasztro
  • Svéd hangulat otthon: így készítheted el a klasszikus húsgolyókat!

Svéd hangulat otthon: így készítheted el a klasszikus húsgolyókat!

Svédország talán legismertebb fogásának számít a krumplipürével és áfonyamártással tálalt húsgolyó. A közkedvelt ételért viszont nem kell a szintén svéd lakberendezési áruház büféjénél sorban állnunk, ugyanis otthon is egyszerűen elkészíthetjük!

Hozzávalók (4 adaghoz):
  • 500 g darált hús (a hagyományos recept szerint sertés és marha keveréke)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 ml tejszín
  • 25 g vaj
  • 1 tojás
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 1 ek alaplé koncentrátum
  • 1-1 ek só és bors
  • vaj a sütéshez

A szószhoz:

  • 2,5 dl tejszín
  • 1,5 ek szójaszósz
  • 2,5 dl marhahús alaplé
  • 25 g vaj
  • 1 ek kukoricakeményítő
  • 2 ek áfonyalekvár
  • só, bors (ízlés szerint)

Tálaláshoz:

  • krumplipüré
  • áfonyalekvár
  • petrezselyem
Így készítsük el:
  • Keverjük össze a zsemlemorzsát, a tejszínt, az alaplevet, a tojást, majd hagyjuk pihenni nagyjából 5 percig. Elkezdhetjük elkészíteni a krumplipürét is.  
  • Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd pirítsuk meg benne a hagymát, végül pedig adjuk hozzá a zsemlemorzsás keverékhez. Sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a darált húst is. Alaposan dolgozzuk át az egészet, de figyeljünk arra, hogy ne legyen túl tömör.
  • Tesztelésképp vegyünk ki egy kis darabot a húsból és süssük meg – ha nem megfelelő az íze, akkor adjunk hozzá még sót, borsot. Vizezzük be a kezünket, majd a maradék húsból formázzunk kisebb golyókat.
  • Süssük ki a húsgolyókat addig, amíg aranybarnák lesznek. Amikor elkészültünk, tegyük félre őket.
  • Ezt követően ugyanebben a serpenyőben keverjük össze a kukoricakeményítőt, a tejszínt, a szóját és az alaplevet. Kevergetés mellett hagyjuk felforrni, majd sózzuk, borsozzuk, és öntsük hozzá az áfonyalekvárt is.
  • Végezetük tegyük bele a húsgolyókat is, forgassuk kicsit át, ezután viszont már tálalhatjuk is krumplipüré, áfonyadzsem és egy kis petrezselyem társaságában.

(Recept: Visit Sweden)

Levezetésnek pedig tökéletes lehet a tarte Tatin: Így készítheted el a franciák egyszerű almatortáját, a tarte Tatint

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!