2024-10-05
Svéd hangulat otthon: így készítheted el a klasszikus húsgolyókat!
Svédország talán legismertebb fogásának számít a krumplipürével és áfonyamártással tálalt húsgolyó. A közkedvelt ételért viszont nem kell a szintén svéd lakberendezési áruház büféjénél sorban állnunk, ugyanis otthon is egyszerűen elkészíthetjük!
- 500 g darált hús (a hagyományos recept szerint sertés és marha keveréke)
- 1 fej vöröshagyma
- 50 ml tejszín
- 25 g vaj
- 1 tojás
- 2 ek zsemlemorzsa
- 1 ek alaplé koncentrátum
- 1-1 ek só és bors
- vaj a sütéshez
A szószhoz:
- 2,5 dl tejszín
- 1,5 ek szójaszósz
- 2,5 dl marhahús alaplé
- 25 g vaj
- 1 ek kukoricakeményítő
- 2 ek áfonyalekvár
- só, bors (ízlés szerint)
Tálaláshoz:
- krumplipüré
- áfonyalekvár
- petrezselyem
- Keverjük össze a zsemlemorzsát, a tejszínt, az alaplevet, a tojást, majd hagyjuk pihenni nagyjából 5 percig. Elkezdhetjük elkészíteni a krumplipürét is.
- Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd pirítsuk meg benne a hagymát, végül pedig adjuk hozzá a zsemlemorzsás keverékhez. Sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a darált húst is. Alaposan dolgozzuk át az egészet, de figyeljünk arra, hogy ne legyen túl tömör.
- Tesztelésképp vegyünk ki egy kis darabot a húsból és süssük meg – ha nem megfelelő az íze, akkor adjunk hozzá még sót, borsot. Vizezzük be a kezünket, majd a maradék húsból formázzunk kisebb golyókat.
- Süssük ki a húsgolyókat addig, amíg aranybarnák lesznek. Amikor elkészültünk, tegyük félre őket.
- Ezt követően ugyanebben a serpenyőben keverjük össze a kukoricakeményítőt, a tejszínt, a szóját és az alaplevet. Kevergetés mellett hagyjuk felforrni, majd sózzuk, borsozzuk, és öntsük hozzá az áfonyalekvárt is.
- Végezetük tegyük bele a húsgolyókat is, forgassuk kicsit át, ezután viszont már tálalhatjuk is krumplipüré, áfonyadzsem és egy kis petrezselyem társaságában.
(Recept: Visit Sweden)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!