2024-09-01
Szilvalekvár macera nélkül? Így készítheted el egyszerűen a sütőben
Kenyérre, süteménybe vagy húsokhoz: a lekvárokat sokféleképpen tudjuk használni, ám elkészítésük elég körülményes lehet. A szilvalekvár esetében azonban nem feltétlenül kell órákig a tűzhely mellett álldogálnunk, hiszen 4-5 óra alatt a sütőben is tudunk sűrű, zamatos lekvárt varázsolni.
- 5 kg érett szilva
- 800 g cukor (ha igazán érett, édes szilvával dolgozunk, akkor kevesebb cukrot is használhatunk)
- opcionálisan fahéjjal, szegfűszeggel is ízesíthetjük
- Mossuk meg alaposan a szilvát, vágjuk félbe és szedjük ki a magokat.
- Melegítsük elő a sütőt 140 fokra.
- Mérjük le a szilvát, majd – a gyümölcs édességétől függően – minden kilóhoz adjunk nagyjából 200 gramm cukrot, és dolgozzuk össze a két hozzávalót.
- Öntsük a cukros szilvát egy nagyobb, mélyebb tepsibe, oszlassuk el a masszát, majd rakjuk be a sütőbe nagyjából 4-5 órára. Minden órában keverjük át egy kicsit. Minél simább lekvárt szeretnénk, annál jobban javasolt egy krumplinyomóval, villával összezúzni.
- A negyedik óra után teszteljük a lekvárt: szedjünk ki egy kanállal belőle egy hidegebb tányérra: ha megdermed rajta a lekvár, akkor sikerült elérnünk a megfelelő állagot.
- A forró lekvárt öntsük át üvegekbe, majd dunsztoljuk.
(Recept: Sóbors)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!