Nemcsak finom, de egészséges is: így készül a házi Nutella Nemcsak finom, de egészséges is: így készül a házi Nutella
Fotó: Fotó: Shutterstock

2024-08-27

Nemcsak finom, de egészséges is: így készül a házi Nutella

Ha édesszájúak vagyunk, jó eséllyel szeretjük a Nutellát is, ami azonban sajnos – cukortartalma és a mesterséges adalékanyagai miatt – nem tesz jót szervezetünknek. Nem kell azonban lemondanunk a mogyorós csokoládékrémről, hiszen könnyedén készíthetünk mi is otthon egy sokkal egészségesebb verziót. Mutatjuk a receptet!

A Nutella története

Talán sokan nem tudják, ám a Nutella története egészen a második világháborúig nyúlik vissza. Olaszországban a tömeges elszegényedés és a termelés szünetelése miatt hiánycikké vált a kakaó. Így Alba városának egyik pékmestere, Pietro Ferrero arra próbált megoldást találni, hogyan tudna gazdaságosan csokoládékrémet készíteni. 1944-ben állt elő az ötlettel, hogy az akkoriban megfizethetetlen kakaó egy részét mogyoróval helyettesíti, ami a vidéken nagy számban termett. Így született meg a Nutella elődje. A tökéletes krémes állagot végül kísérletezések után, növényi olaj hozzáadásával sikerült elérni. A céget évekkel később Ferrero fia, Michele Ferrero vette át, ő alkotta meg a Nutella márkanevet, melyet hivatalosan 1964-ben kezdtek el gyártani. 

Image
Fotó: Fotó: Shutterstock
Hozzávalók a házi Nutellához
  • 2 bögre hántolt mogyoró;
  • 1/4 bögre cukor, ami helyettesíthetjük alternatív édesítőszerrel is;
  • 450 gramm keserédes csokoládé, ízlés szerint lehet közepesen édes is;
  • 2 bögre sótlan vaj;
  • 1 bögre tejszín;
  • 1 csipet só.
Így készítsük el:

Első lépésként melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Szórjuk a hántolt mogyorót egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük negyed órán át, míg aranybarna színűre pirul. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Ezután daráljuk le finomra a mogyorót a cukorral együtt. Kockázzuk apró darabokra a csokoládét, majd tegyük egy fémedénybe, közben pedig forraljunk egy lábasba vizet. Ha felforrt a víz, vegyük lejjebb a lángot és helyezzük az edényt a lábas tetejére, hogy megolvadjon a csokoládé. Miután folyós állagúvá vált, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat és tejszínt, majd kevergessük, míg a massza egynemű anyaggá válik. Sózzuk, majd adjuk hozzá a ledarált mogyorós cukrot. Végül öntsük egy üvegcsébe és hagyjuk kihűlni. Szobahőmérskéleten akár négy napig is eláll.

(Források: Bon Appétit, Ferrero)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!