Ne dobjuk ki a görögdinnye héját, tökéletes savanyúság készíthető belőle! Ne dobjuk ki a görögdinnye héját, tökéletes savanyúság készíthető belőle!
Fotó: supermimicry, Getty Images

2024-08-01

  • Drive
  • Gasztro
  • Ne dobjuk ki a görögdinnye héját, tökéletes savanyúság készíthető belőle!

Ne dobjuk ki a görögdinnye héját, tökéletes savanyúság készíthető belőle!

A friss görögdinnye a nyár egyik legfinomabb hozzávalója, azt viszont kevesen tudják, hogy nemcsak az édeskés belső részt tudjuk felhasználni, hanem a gyümölcs héját is. A savanyúság elkészítése ugyan nem a leggyorsabb folyamat, de a végeredmény magáért beszél – mutatjuk is, hogyan fogjunk hozzá!

Hozzávalók:
  • 1 görögdinnye
  • 1 közepes méretű citrom
  • 850 g cukor
  • 85 g só
  • 500 ml fehér ecet
  • 500 ml víz
  • 11 közepes méretű fahéjrúd
  • 2 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk őrölt szegfűbors (allspice)
Így készítsük el:

Készítsük elő a görögdinnye héját úgy, hogy lehetőleg minél kevesebb gyümölcshús maradjon rajta. Egy zöldséghámozó segítségével hámozzuk le a külső, zöld részt a héjról, majd vágjuk kb. 3 centiméteres darabokra. Tegyük a héjakat egy nagy, zárható edénybe (pl. műanyag ételhordozó), majd öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy teljesen befedje a szeleteket – mindenképpen mérjük le, hogy mennyi vizet használtunk ehhez. Ezt követően adjuk hozzá a 85 gramm sót, keverjük el addig, amíg feloldódik, majd fedjük le az edényt, és hagyjuk kint éjszakára szobahőmérsékleten pihenni.

Sterilizáljuk a befőttesüvegeket, majd kezdjünk neki a nedves dunsztolásnak: egy nagy fazékba helyezzünk bele egy rácsot (amire később a befőttesüvegeket rakjuk), majd töltsük fel háromnegyedéig vízzel, és gyújtsunk alá. Csepegtessük le jól a görögdinnye héját, ezt követően tegyük egy rozsdamentes acélból készült lábasba, majd töltsük fel annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Közepesen magas lángon forraljuk fel a vizet, és főzzük addig a héjakat, amíg puhák nem lesznek (kb. 12-14 perc). Ha készen vagyunk ezzel ismét csepegtessük le alaposan, és tegyük vissza a héjakat a lábasba.

Vágjuk vékony szeletekre a citromot, távolítsuk el a magokat, ezután pedig tegyük egy kisebb lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy éppen ellepje. Közepes lángon gyorsan forraljuk fel, főzzük addig, amíg a citrom megpuhul és majdnem az összes víz elpárolog (kb. 10-15 perc.) Figyeljünk arra, hogy a ctriom ne égjen oda, a maradék vizet csepegtessük le. Adjuk hozzá a citromot, az összes cukrot, az ecetet, a vizet, 4 fahéjrudat, az összes szegfűszeget és szegfűborsot a dinnyehéjakhoz. Forraljuk fel az egészet közepes lángon, majd gyakori kevergetés mellett főzzük addig, amíg a héjak áttetszővé nem válnak (kb. 25-30 perc).

  • Szedjük ki a fahéjrudakat, ezt követően tegyük a héjakat befőttesüvegekbe. Minden üvegbe tegyünk egy friss fahéjrudat, a forró „szirupot” pedig kanalazzuk az üvegekbe úgy, hogy ellepje a héjat, de maradjon a tetején nagyjából egy centiméternyi hely. Keverjük el az esetlegesen jelentkező légbuborékokat, a maradék szirupot kidobhatjuk, a befőttesüvegek száját töröljük át egy nedves papírtörlővel, végül csavarjuk a kupakokat az üvegekre.
  • Helyezzük bele a dunsztoláshoz használt lábasba a befőttesüvegeket, és nagyjából 10 percig hagyjuk benne. Miután kivettük a befőttesüvegeket, hagyjuk hűlni 12-24 órán át. Idő közben mindenképpen ellenőrizzük, hogy megfelelően le vannak-e zárva az üvegek. A dinnyés savanyúságot hűvös, száraz és sötét helyen tároljuk – azokat az üvegeket, amelyeket nem sikerült megfelelően lezárni, rakjuk a hűtőbe, és igyekezzünk minél hamarabb elfogyasztani.

(Recept: thektchn.hu)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!