Nem bízol a kopogtatásban? 5 tipp, hogy biztosan mézédes görögdinnyébe harapj Nem bízol a kopogtatásban? 5 tipp, hogy biztosan mézédes görögdinnyébe harapj
Fotó: Artiom Vallat, Unsplash

2024-07-09

Nem bízol a kopogtatásban? 5 tipp, hogy biztosan mézédes görögdinnyébe harapj

A görögdinnye a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse, ám mivel vásárláskor nem láthatunk be a kéreg mögé, ezért rendre csak otthon derül ki, hogy milyen minőségű dinnyét sikerült beszereznünk. Létezik viszont pár módszer, amivel megnöveljük annak az esélyét, hogy édes és érett finomság kerül majd az asztalra.

Sárga vagy fehér foltok

Ha a görögdinnyén sárgás foltokat látunk, akkor feltételezhetjük, hogy a gyümölcs már érett – a sárgás szín csak azt jelzi, hogy ezen az oldalán feküdt a dinnye. Azonban ha a foltok színe inkább a fehérhez közelít, az arról árulkodhat, hogy nem teljesen érett még be, ezért a húsa kicsit ízetlen lesz.

Forma és szín

A dinnyék formája a nemüket jelzi: a „fiú” dinnyék hosszúkásabbak és vizesebbek, míg a „lány” dinnyék jóval kerekebbek, és édesebbek. Továbbá minél sötétebb a dinnye, annál érettebb – a fényes héj általában azt jelzi, hogy még nem teljesen érett meg a gyümölcs. Igyekezzünk szimmetrikus, és sötétebb dinnyét választani.

Image
Fotó: Oner K, Unsplash

Súly

Általánosságban a dinnyék súlya is érettségüket tükrözi: minél nehezebb egy dinnye, annál valószínűbb, hogy tele van vízzel, tehát érett gyümölccsel van dolgunk.

Kopogtatás

Bár ez nem feltétlenül a legmegbízhatóbb módszer, de amennyiben kopogtatás során inkább mélyebb hangot hallunk, akkor megvan rá az esély, hogy éretlen terméket tartunk a kezünkben.

Image
Fotó: Farhad Ibrahimzade, Unsplash.

Kocsány

Habár a dinnyék sokszor már kocsány nélkül kerülnek a boltok polcaira, ha a dinnye „farkincája” még zöld, akkor az azt jelenti, hogy nem tudott eleget érni, tehát az íze sem lesz olyan, mint amit várnánk. Akkor választunk jól, ha a kocsány már száraz, barnás színű.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!