Ókori római finomság volt, mára az egész világot meghódította a gofri Ókori római finomság volt, mára az egész világot meghódította a gofri
Fotó: Robby McCullough, Unsplash.

2024-08-28

Ókori római finomság volt, mára az egész világot meghódította a gofri

Amerikától kezdve Európán át egészen Ázsiáig, a gofri napjaink egyik legismertebb finomságai közé tartozik. Lehet édesen és sósan, egy rétegben vagy szendvicsként is fogyasztani, a tetejére pedig rengeteg különböző feltétet tudunk rakni. De honnan is ered ez a finomság, és hogyan nézett ki az egyik legelső verzió?

Mézes, lekváros, gyümölcsös, csokis, tejszínhabos vagy sajtos – mára számtalan variációja létezik a gofrinak, azt viszont kevesen tudják, hogy ez a palacsintaszerű finomság egyáltalán nem egy modern találmány. A szakértők szerint a gofri eredete ezer évnél is régebbre nyúlhat vissza: Giorgio Franchetti, a „Dining With The Ancient Romans” című történelmi gasztrokönyv szerzője úgy véli, hogy az étel eredetileg az ókori Rómából indult hódító körútjára.

A szakember szerint a gofri nagy valószínűséggel egy ókóri, crustula nevet viselő ételnek a leszármazottja. A rómaiak imádták ezeket a kisebb, édes kekszeket, a latin „crustulum” szó pedig arra enged következtetni, hogy ezek a finomságok kívülről ropogósak voltak, beléjük harapva viszont elolvadtak a szájban.
Image
A crustula nagyjából úgy nézhetett ki, mint egy egyszerű keksz.
Fotó: Nathan Dumlao, Unsplash

Arra vonatkozóan nincsenek feljegyzések, hogy milyen formát öntöttek ezek a sütemények, de Franchetti véleménye szerint laposak voltak, a tésztához pedig ugyanazokat az alapvető hozzávalókat használták, mint amik a mai gofrikhoz szükségesek. A szakember kutatása során arra jutott, hogy a crustula feltehetően a görögök olívás-fügés édes kenyeréből (panis obelius) nőtte ki magát, melyet bizonyítottan két forró vaslap között készítettek el, és főleg a dionüszoszi ünnepségek alatt fogyasztottak.

A crustula elkészítése nem volt túlságosan bonyolult: általában lisztből, mézből és valamilyen zsiradékból keverték össze. Napjainkban főleg vajat használunk a gofrihoz, a rómaiak viszont nem annyira szerették ezt a tejterméket, nemkívánatos melléktermékként tekintettek rá, illetve gyakran a kozmetikumokba került bele.

Franchetti megemlíti, hogy idővel a crustulumot külön utcai árusok kínálták, a tanárok pedig gyakran ezzel jutalmazták tanítványaikat. A finomságok viszont csak ezt követően kezdtek bele az igazi térhódításba: a crustulum rendre felbukkant a különböző bankettek desszertszekciójában.

Ha már a témánánál járunk, az is Kiderült, milyen ízű bort ittak az ókori rómaiak
De mikor fejlődött ki a ma ismert verzió?
Image
Ferratelle
Fotó: Shutterstock

Franchetti szerint a mai gofrira jellemző rácsos forma a középkorban kezdhetett el megjelenni, ekkor ugyanis picit finomítottak az étel elkészítési technológiáján. Kicsit később jelent meg a ferratelle néven ismert keksz is, amit a legtöbben a gofri közvetlen elődjének, illetve a crustula utódjának tartanak.

A ferratelléken már jól látszódtak a rácsos minták, melyeket egy-egy speciálisan dombornyomott vaslappal értek el.
Image
Fotó: Mary West, Unsplash.

A hatalmas Római Birodalomnak köszönhetően persze a crustula eljutott Európa különböző pontjaira, ahol a birodalom bukásának idejére már szerves részét képezte az egyes területek gasztronómiájának. A középkorban a fontos kereskedelmi útvonalakon keresztül juthatott el a Közel-Keletre, az Újvilágba (Amerikába) pedig feltehetően a holland gyarmatosítók vitték el az 1600-as években.

(Forrás: CNN)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!