A kovászoson túl – 4 nemzetközi kenyérfajta, amit egyszer mindenkinek ki kell próbálnia A kovászoson túl – 4 nemzetközi kenyérfajta, amit egyszer mindenkinek ki kell próbálnia
Fotó: Helen Ast, Unsplash

2024-08-13

  • Drive
  • Gasztro
  • A kovászoson túl – 4 nemzetközi kenyérfajta, amit egyszer mindenkinek ki kell próbálnia

A kovászoson túl – 4 nemzetközi kenyérfajta, amit egyszer mindenkinek ki kell próbálnia

Míg egyesek számára az édességek jelentik a „bűnös” élvezeteket, addig sokan a kenyerekre esküsznek. Az általában lisztből, vízből és sóból készített finomságok pedig évezredek óta a globális gasztronómia középpontjában állnak – mutatunk is négy különlegességet azoknak, akik szívesen járnák be ilyen módon a világot.

Indzsera – Etiópia

Az indzsera egy Etiópiából származó laposkenyér, melyet a helyben termő, teff néven ismert gabonaféléből készítenek el, de ennek híján kölest vagy árpát is használhatunk hozzá. A tefflisztből összeállított kovász összegyúrása után erjesztéssel érlelik tovább, majd egy hevített vaslapon sütik meg. Állagra egy puha és légies kenyérfajtára számíthatunk, amit jellemzően krémekkel, zöldségekkel kennek meg, de gyakran fogyasztják levesekhez és pörköltekhez is.

Pai bao – Hongkong

Amennyiben egy édesebb verzióból szeretnénk falatozni, akkor vessünk egy pillantást a hongkongi pai bao kenyérre. Elkészítéséhez a lisztből, tejből, cukorból és élesztőből összekevert masszát elősütik egy serpenyőben, és csak ezután kerül be a sütőbe. Ennek köszönhetően puhább lesz az állaga, és tovább is friss marad.

Nan-e barbari – Irán

A nan-e barbari, vagy más néven a barbárok kenyere egy vastag, élesztőből készült perzsa kenyér, amit a leggyakrabban szezámmaggal és fekete hagymamaggal szórnak meg. A hozzáadott szódabikarbónától a tészta aranybarna lesz sütés közben, a szeleteket pedig általában fűszeres joghurtba, hummuszba és különböző krémekbe mártogatva fogyasztják.

Pão de queijo – Brazília

Ha nemcsak a kenyereket, hanem a sajtokat is imádjuk, akkor mindenképpen érdemes kipróbálnunk a brazil kenyérgolyókat. A tápiókalisztből készített finomság kívül ropogós, belül viszont puha és levegős, a sajttól pedig ízre egy umami jelleget kapunk.

Kenyérlelke Fesztivál

Ugyanakkor nem szükséges „messzire utaznunk” azért, hogy remek kenyereket kóstolhassunk meg. Magyarországon ugyanis 2024. augusztus 20-án rendezik meg a Magyar Kézműves Kenyér Társaság (MKKT) által szervezett 10. Kenyérlelke Fesztivál.

Az esemény délelőtt 10 órakor kezdődik majd meg a budajenői Magtárban, a belépés pedig díjtalan.

A fesztiválon a kézműves pékszakma legrangosabb hazai képviselői mutatják meg tehetségüket, de lesznek pódiumbeszélgetések, workshopok, zenei programok, élménysütés és persze gyerekprogramok is. Fontos újítás, hogy a fesztivál szellemiségében visszatér az gyökerekhez, szlogenje, a „Tiszta élelmiszert, tiszta lelkiismerettel!” is ezt tükrözi.

Az ingyenes rendezvény azok számára lesz hiánypótló, akik termelőként, pékként vagy fogyasztóként a szívükön viselik mind a földünk sorsát, mind az élelmiszereink minőségét.

„A fesztivál a gyakorlatban mutatja be azt, hogy ipari körülmények között is megvalósítható olyan vegyszermentes gazdálkodás, élelmiszerkészítés, amely hosszú távon fenntartható, a termőföld, a kisipar és a fogyasztók egészsége szempontjából egyaránt"

– emelte ki Kovács Beáta, az MKKT elnöke a rendezvény kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

A kiállítók között szerepel majd az Arán Bakery, az Artizán, a Búzalelke Pékség, a Búzakék Pékség, a Panificio Il Basilico, a Marmorstein, a Panelpék, a Bake My Day, a Jenői Pékség, az Erhardt Pékség, a Pipacs Pékség, a Babushka, a Freyja, a Norma, a Bott Pékség, a Már vártalak, az Orma Gerilla,  a Mindennapi és a Lisboa.

Újdonság továbbá, hogy a hagyományokkal szakítva a pékségek mostantól nem versenyeznek, hanem profi zsűri által minősíttethetik termékeiket. Idén fehér/félbarna és teljes kiőrlésű kategóriában várják a kenyereket, amelyeket a zsűri külalak, bélzet és íz alapján három minőségi osztályba sorol: ennek értelmében arany, ezüst és bronz minősítés jár az arra érdemes kenyereknek. A kenyerek kizárólag lisztből, vízből, kovászból (liszt és víz), valamint sóból készülhetnek. A jelentkezés határideje 2024. augusztus 19.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!