2024-03-22
Ezzel a 3 hozzávalóval szinte tökéletes kenyeret tudunk otthon sütni
A macerás előállítás miatt kevesen veszik a fáradtságot, hogy otthon álljanak neki kenyeret sütni, ezzel az egyszerű recepttel azonban mindenki péknek érezheti magát.
A házi kenyérnek nincs párja, bár az elkészítése olykor fáradságos folyamat. Az előkészítés, a mérés, a dagasztás, a pihentetés, még több dagasztás, még több pihentetés, még több várakozás, valamint egy halom mosogatni való edény. Így érthető, hogy sokan megtorpannak, és inkább a bolti verziót választják. A folyamatnak azonban nem kell ennyire bonyolultnak lennie.
A The Manual által ismertetett pofonegyszerű recepthez mindössze 3 összevalóra van szükségünk.
De nem érdemes kihagyni az olaszok lepénykenyerét sem: így készíts otthon foccaciát!
Hozzávalók:
- 1 csésze öntetliszt
- 1 csésze zsírszegény görög joghurt
- só ízlés szerint
A hozzávalókat öntsük össze egy közepes tálba, és alaposan keverjük össze. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg teljesen össze nem áll. Ezt követően alakítsuk ki a kenyérformánkat – bár pihentetni nem kell ezt a tésztafajtát, ha van otthon szakajtót, nyugodtan helyezzük el benne kenyerünket pár percre, az élmény ugyanis így lesz igazán autentikus. Ezt követően tegyük át egy jénai tálba, és mehet is a sütőbe, ahol 200 fokon, nagyjából 50 perc alatt elkészül a produktum.
Fontos azonban, hogy az utolsó 5 percben már vegyük le a hőálló üvegtál tetejét, a tésztát pedig spricceljük meg vízzel. így lesz igazán ropogós a kenyér széle.
Gyakori hiba, ha otthon sütünk kenyeret, hogy a végeredményt túlsütjük, vagy éppen nyers marad a kenyér belseje. Pár apró trükk segítségével azonban orvosolni lehet a problémát. Ha kétségek merülnek fel, jobb, ha inkább egy kicsit tovább marad bent a sütőben a kenyér, mintha nem sülne rendesen át.