Ellenállhatatlan őszi receptek, amelyek átmelegítenek a hűvös napokon Ellenállhatatlan őszi receptek, amelyek átmelegítenek a hűvös napokon
Fotó: Fotó: Unsplash

2024-09-30

Ellenállhatatlan őszi receptek, amelyek átmelegítenek a hűvös napokon

Ősszel végre előkerülnek a forró levesek és a testesebb, laktatóbb ételek egyaránt. Ha valami egészségesebbre vágynánk, főzzük meg a legfinomabb vajtök krémlevest, ha laktató és nehezebb fogást választanánk, érdemes a paradicsomos húsgolyót választani, de ha csak összedobnánk valamit a konyhában, remek opció a maradékmentő leves. Mutatunk öt receptet, melyekkel nem lehet mellélőni!

Krémes sütőtökös tészta
Image
Fotó: Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
  • 450 gramm tészta, bármilyen típusú megfelel;
  • 300 gramm sütőtök;
  • 1 közepes vöröshagyma;
  • 6 gerezd fokhagyma;
  • 1/4 csésze olívaolaj;
  • másfél evőkanál pirospaprika;
  • 1/2 csésze tejszín;
  • 1/2 csésze zöldség alaplé;
  • 1 citrom;
  • kb. 1 csésze reszelt parmezán.
Így készítsük el:
  1. Először forraljunk egy lábasban vizet, majd a gyöngyöző, sós vízbe dobjuk bele a tésztát.
  2. Kockázzuk fel a vöröshagymát, majd egy olívaolajjal felhevített serpenyőben dinszteljük, ezután adjuk hozzá az összenyomott fokhagymákat.
  3. Szórjuk rá a pirospaprikát, majd adjuk hozzá a felkockázott sütőtököt.
  4. Sózzuk, borsozzuk és öntsük fel az alaplével.
  5. Mikor megpuhult a sütőtök, adjuk hozzá a tejszínt.
  6. Ha már al dente a tészta, rakjuk át a serpenyőbe és forgassuk meg a szószban.
  7. Reszeljünk rá egy kis citromhéjat, majd szórjuk bele a parmezán nagy részét, hogy még krémesebb állagot kapjunk.
  8. Tálaláskor meghinthetjük a maradék parmezánnal, ezután pedig nincs más dolgunk, mint elfogyasztani.
Paradicsomos húsgombóc
Image
Fotó: Fidel Fernando, Unsplash.
Hozzávalók:
  • 3 evőkanál olívaolaj;
  • 2 tojás;
  • 100 gramm panko;
  • 1/2 csésze tej;
  • másfél evőkanál só;
  • 1 evőkanál fokhagymapor;
  • 1 evőkanál szárított oregánó;
  • 1/2 csésze parmezán
  • 400 gramm darált marhahús, lehetőleg 20%-os zsírtartalmú;
  • friss bazsalikom;
  • 1 üveg paradicsomszósz.
Így készítsük el:
  1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, majd helyezzünk sütőpapírt egy nagyobb tepsibe és kenjünk meg egy kis olívaolajjal.
  2. Öntsük egy tálba a pankót, a tejet, a parmezánt, a tojást, a maradék olívaolajat.
  3. Sózzuk, borsozzuk ezután szórjuk bele a fokhagymaport és az oregánót is.
  4. Keverjük át, hogy egy lágy masszát kapjunk, majd hagyjuk pihenni 10 percig.
  5. Ha letelt az idő, adjuk hozzá a darált húst és kezünkkel alaposan gyúrjuk össze. Formáljunk belőle tetszőleges méretű gombócokat.
  6. Ha végeztünk, tegyük a gombócokat a tespire, majd helyezzük a sütő felső harmadába és süssük nagyjából 15 percig, míg aranybarna színük lesz.
  7. Ezután forgassuk meg a gombócokat és hagyjuk még 5 percet a sütőben.
  8. Végül nincs más dolgunk, mit felmelegíteni a paradicsomszószt, majd miután kivettük a húsgolyókat a sütőből, bazsalikommal és parmezánnal tálalhatjuk.
Vajtök krémleves
Image
Fotó: Elena Leya, Unsplash.
Hozzávalók:
  • 1 vajtök;
  • 2 evőkanál olívaolaj;
  • 1 evőkanál vaj;
  • 2 közepes vöröshagyma;
  • 1 gerezd fokhagyma;
  • 2 közepesen csípős paprika;
  • 850 ml alaplé;
  • 4 evőkanál tejszín.
Így készítsük el:
  1. Melegítsük elő a sütőt 180-200 Celsius-fokra.
  2. Vágjuk nagyobb kockákra a vajtököt, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, öntsük rá egy kevés olívaolajat, majd sózzuk meg.
  3. Tegyük 180-200 fokra előmelegített sütőbe 30 percre, ezután hagyjuk kicsit kihűlni.
  4. Dobjuk bele a vajat egy lábasba, majd az apróra vágott hagymát, fokhagymát is tegyük bele, aztán szórjunk bele egy kevés, apróra vágott chilit.
  5. Nagyon alacsony lángon hagyjuk puhulni az összetevőket 10 percig, majd dobjuk bele a megsült vajtököt.
  6. Öntsük fel tejszínnel, majd pár perc forralás után egy botmixer segítségével turmixoljuk krémes állagúvá a levest.
  7. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a tálaláshoz pedig szórhatunk rá a chiliből.
Tofu karamellizált zöldségekkel
Image
Fotó: Fotó: Unsplash
Hozzávalók:
  • 1 csomag tofu;
  • 1 bögre hosszúszemű barnarizs;
  • 2 közepes zöldhagyma;
  • 1 gerezd fokhagyma;
  • 1 közepes vajtök;
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj;
  • 2 teáskanál só;
  • feketebors;
  • 1 marék kelbimbó;
  • 1 teáskanál balzsamecet;
  • 2 teáskanál mustár;
  • 2 teáskanál szójaszósz;
  • 2 teáskanál juharszirup;
  • negyed teáskanál pirospaprika pehely.
Így készítsük el:
  1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, amíg melegedik a, papírtörlő segítségével szárítsuk ki a tofut, hiszen így lesz ropogós a végeredmény.
  2. Tegyünk rá egy nehezebb serpenyőt, hogy megfelelően kinyomjuk belőle a nedvességet, majd hagyjuk így körülbelül 10 percig, míg a többi hozzávalóval foglalkozunk.
  3. A rizs elkészítéséhez forraljunk vizet egy lábasban, majd miután átmostuk a rizst, tegyük a gyöngyöző, sós vízbe és hagyjuk megpuhulni.
  4. Vágjuk fel a zöldhagymát, majd válasszuk szét a zöld és a fehér részeit.
  5. Nyomjuk össze a fokhagymát, majd vegyük elő a vajtököt és hámozzuk meg, illetve távolítsuk el a magjait, ha szükséges.
  6. Vágjuk kisebb kockákra, majd helyezzük el egy sütőpapírral bélelt tepsin és öntsünk rá kevés olívaolajat, valamint sózzuk, borsozzuk.
  7. Tegyük a sütőbe 15 percre, majd egy másik tepsibe helyezzük el a kelbimbókat, melyet helyezzünk el a sütő alsó részébe és hagyjuk ott 20-25 percig, amíg aranybarnára pirulnak és karamellizálódnak.
  8. Addig egy kisebb tálba öntsük bele a balzsamecetet, a juharszirupot, a mustárt, szójaszószt és a pirospaprika pelyhet, majd keverjük össze.
  9. Vegyük le a nehezéket a tofuról és kockázzuk fel, majd dobjuk bele egy felhevített serpenyőbe, egy kevés olívaolajjal. Sózzuk, majd süssük 6-8 percig, amíg megpirul.
  10. Fordítsuk át a másik oldalára, sózzuk és szintén hagyjuk megpirulni.
  11. A megsült kelbimbót tegyük át abba a tepsibe, amin a vajtök sül, majd adjuk hozzá az összenyomott fokhagymát, a zöldhagyma fehér részét, majd öntsük le a szósz egy részével, végül forgassuk át, hogy összeérjenek az ízek.
  12. Szórjuk rá a zöldhagyma zöld részét is, majd a rizzsel együtt tálalhatunk.
Őszi maradékmentő zöldségleves
Image
Fotó: Farhad Ibrahimzade, Unsplash.
Hozzávalók:
  • 3 közepes póréhagyma;
  • 3 pasztinák;
  • 3 közepes sárgarépa;
  • 1 sütőtök, de lehet vajtök is;
  • 2-3 angol zeller;
  • 1 közepes zeller;
  • 2 salottahagyma;
  • 8 gerezd fokhagyma;
  • friss kakukkfű (2 teáskanál szárítottal is helyettesíthető);
  • 3 evőkanál olívaolaj;
  • só, feketebors;
  • 5 csésze alaplé;
  • 3/4 csésze száraz fehérbor.
Így készítsük el:
  1. A leves elkészítéséhez először is melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd hámozzuk meg és vágjuk apró darabokra a zöldségeket.
  2. Helyezzük el őket egy nagyobb vagy két közepes méretű tepsibe úgy, hogy ne legyenek egymáson, hiszen akkor nem lesz jó a végeredmény.
  3. Sózzuk, borsozzuk és szórjuk rá a kakukkfüvet, majd forgassuk át olívaolajban.
  4. Süsük 20 percig, majd vegyük nagyobb hőfokra (220 Celsius-fok már elegendő) és még 10 percig hagyjuk benn a zöldségeket.
  5. A cél, hogy megpiruljanak, de még nem puhuljanak meg teljesen, hiszen még lábasban is főzzük majd.
  6. Ha már aranybarna színt kaptak, vegyük ki a sütőből.
  7. Közben egy lábasban forraljuk fel az alaplét, majd adjuk hozzá a zöldségeket és a bort is. Közepes lángon főzzük még 20-30 percig.
  8. Közben kóstolgassuk és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd tálalhatjuk is.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!