2024-09-30
Ellenállhatatlan őszi receptek, amelyek átmelegítenek a hűvös napokon
Ősszel végre előkerülnek a forró levesek és a testesebb, laktatóbb ételek egyaránt. Ha valami egészségesebbre vágynánk, főzzük meg a legfinomabb vajtök krémlevest, ha laktató és nehezebb fogást választanánk, érdemes a paradicsomos húsgolyót választani, de ha csak összedobnánk valamit a konyhában, remek opció a maradékmentő leves. Mutatunk öt receptet, melyekkel nem lehet mellélőni!

- 450 gramm tészta, bármilyen típusú megfelel;
- 300 gramm sütőtök;
- 1 közepes vöröshagyma;
- 6 gerezd fokhagyma;
- 1/4 csésze olívaolaj;
- másfél evőkanál pirospaprika;
- 1/2 csésze tejszín;
- 1/2 csésze zöldség alaplé;
- 1 citrom;
- kb. 1 csésze reszelt parmezán.
- Először forraljunk egy lábasban vizet, majd a gyöngyöző, sós vízbe dobjuk bele a tésztát.
- Kockázzuk fel a vöröshagymát, majd egy olívaolajjal felhevített serpenyőben dinszteljük, ezután adjuk hozzá az összenyomott fokhagymákat.
- Szórjuk rá a pirospaprikát, majd adjuk hozzá a felkockázott sütőtököt.
- Sózzuk, borsozzuk és öntsük fel az alaplével.
- Mikor megpuhult a sütőtök, adjuk hozzá a tejszínt.
- Ha már al dente a tészta, rakjuk át a serpenyőbe és forgassuk meg a szószban.
- Reszeljünk rá egy kis citromhéjat, majd szórjuk bele a parmezán nagy részét, hogy még krémesebb állagot kapjunk.
- Tálaláskor meghinthetjük a maradék parmezánnal, ezután pedig nincs más dolgunk, mint elfogyasztani.

- 3 evőkanál olívaolaj;
- 2 tojás;
- 100 gramm panko;
- 1/2 csésze tej;
- másfél evőkanál só;
- 1 evőkanál fokhagymapor;
- 1 evőkanál szárított oregánó;
- 1/2 csésze parmezán
- 400 gramm darált marhahús, lehetőleg 20%-os zsírtartalmú;
- friss bazsalikom;
- 1 üveg paradicsomszósz.
- Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, majd helyezzünk sütőpapírt egy nagyobb tepsibe és kenjünk meg egy kis olívaolajjal.
- Öntsük egy tálba a pankót, a tejet, a parmezánt, a tojást, a maradék olívaolajat.
- Sózzuk, borsozzuk ezután szórjuk bele a fokhagymaport és az oregánót is.
- Keverjük át, hogy egy lágy masszát kapjunk, majd hagyjuk pihenni 10 percig.
- Ha letelt az idő, adjuk hozzá a darált húst és kezünkkel alaposan gyúrjuk össze. Formáljunk belőle tetszőleges méretű gombócokat.
- Ha végeztünk, tegyük a gombócokat a tespire, majd helyezzük a sütő felső harmadába és süssük nagyjából 15 percig, míg aranybarna színük lesz.
- Ezután forgassuk meg a gombócokat és hagyjuk még 5 percet a sütőben.
- Végül nincs más dolgunk, mit felmelegíteni a paradicsomszószt, majd miután kivettük a húsgolyókat a sütőből, bazsalikommal és parmezánnal tálalhatjuk.

- 1 vajtök;
- 2 evőkanál olívaolaj;
- 1 evőkanál vaj;
- 2 közepes vöröshagyma;
- 1 gerezd fokhagyma;
- 2 közepesen csípős paprika;
- 850 ml alaplé;
- 4 evőkanál tejszín.
- Melegítsük elő a sütőt 180-200 Celsius-fokra.
- Vágjuk nagyobb kockákra a vajtököt, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, öntsük rá egy kevés olívaolajat, majd sózzuk meg.
- Tegyük 180-200 fokra előmelegített sütőbe 30 percre, ezután hagyjuk kicsit kihűlni.
- Dobjuk bele a vajat egy lábasba, majd az apróra vágott hagymát, fokhagymát is tegyük bele, aztán szórjunk bele egy kevés, apróra vágott chilit.
- Nagyon alacsony lángon hagyjuk puhulni az összetevőket 10 percig, majd dobjuk bele a megsült vajtököt.
- Öntsük fel tejszínnel, majd pár perc forralás után egy botmixer segítségével turmixoljuk krémes állagúvá a levest.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a tálaláshoz pedig szórhatunk rá a chiliből.

- 1 csomag tofu;
- 1 bögre hosszúszemű barnarizs;
- 2 közepes zöldhagyma;
- 1 gerezd fokhagyma;
- 1 közepes vajtök;
- 4 evőkanál extra szűz olívaolaj;
- 2 teáskanál só;
- feketebors;
- 1 marék kelbimbó;
- 1 teáskanál balzsamecet;
- 2 teáskanál mustár;
- 2 teáskanál szójaszósz;
- 2 teáskanál juharszirup;
- negyed teáskanál pirospaprika pehely.
- Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, amíg melegedik a, papírtörlő segítségével szárítsuk ki a tofut, hiszen így lesz ropogós a végeredmény.
- Tegyünk rá egy nehezebb serpenyőt, hogy megfelelően kinyomjuk belőle a nedvességet, majd hagyjuk így körülbelül 10 percig, míg a többi hozzávalóval foglalkozunk.
- A rizs elkészítéséhez forraljunk vizet egy lábasban, majd miután átmostuk a rizst, tegyük a gyöngyöző, sós vízbe és hagyjuk megpuhulni.
- Vágjuk fel a zöldhagymát, majd válasszuk szét a zöld és a fehér részeit.
- Nyomjuk össze a fokhagymát, majd vegyük elő a vajtököt és hámozzuk meg, illetve távolítsuk el a magjait, ha szükséges.
- Vágjuk kisebb kockákra, majd helyezzük el egy sütőpapírral bélelt tepsin és öntsünk rá kevés olívaolajat, valamint sózzuk, borsozzuk.
- Tegyük a sütőbe 15 percre, majd egy másik tepsibe helyezzük el a kelbimbókat, melyet helyezzünk el a sütő alsó részébe és hagyjuk ott 20-25 percig, amíg aranybarnára pirulnak és karamellizálódnak.
- Addig egy kisebb tálba öntsük bele a balzsamecetet, a juharszirupot, a mustárt, szójaszószt és a pirospaprika pelyhet, majd keverjük össze.
- Vegyük le a nehezéket a tofuról és kockázzuk fel, majd dobjuk bele egy felhevített serpenyőbe, egy kevés olívaolajjal. Sózzuk, majd süssük 6-8 percig, amíg megpirul.
- Fordítsuk át a másik oldalára, sózzuk és szintén hagyjuk megpirulni.
- A megsült kelbimbót tegyük át abba a tepsibe, amin a vajtök sül, majd adjuk hozzá az összenyomott fokhagymát, a zöldhagyma fehér részét, majd öntsük le a szósz egy részével, végül forgassuk át, hogy összeérjenek az ízek.
- Szórjuk rá a zöldhagyma zöld részét is, majd a rizzsel együtt tálalhatunk.

- 3 közepes póréhagyma;
- 3 pasztinák;
- 3 közepes sárgarépa;
- 1 sütőtök, de lehet vajtök is;
- 2-3 angol zeller;
- 1 közepes zeller;
- 2 salottahagyma;
- 8 gerezd fokhagyma;
- friss kakukkfű (2 teáskanál szárítottal is helyettesíthető);
- 3 evőkanál olívaolaj;
- só, feketebors;
- 5 csésze alaplé;
- 3/4 csésze száraz fehérbor.
- A leves elkészítéséhez először is melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd hámozzuk meg és vágjuk apró darabokra a zöldségeket.
- Helyezzük el őket egy nagyobb vagy két közepes méretű tepsibe úgy, hogy ne legyenek egymáson, hiszen akkor nem lesz jó a végeredmény.
- Sózzuk, borsozzuk és szórjuk rá a kakukkfüvet, majd forgassuk át olívaolajban.
- Süsük 20 percig, majd vegyük nagyobb hőfokra (220 Celsius-fok már elegendő) és még 10 percig hagyjuk benn a zöldségeket.
- A cél, hogy megpiruljanak, de még nem puhuljanak meg teljesen, hiszen még lábasban is főzzük majd.
- Ha már aranybarna színt kaptak, vegyük ki a sütőből.
- Közben egy lábasban forraljuk fel az alaplét, majd adjuk hozzá a zöldségeket és a bort is. Közepes lángon főzzük még 20-30 percig.
- Közben kóstolgassuk és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd tálalhatjuk is.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!