2023-10-26
Az éhínség alatt született étel, ami ma már számos fogás alapját képezi
A yellowmeal receptjének története az 1845-49-es ír éhínség idején terjedt igazán el, amikor is a parasztság fő élelemforrásának tekinthető burgonyát egy gombás betegség teljesen kipusztította. Az ételt azóta az ország határain belül sokféleképpen készítik el.
A kukorica alapú ír kenyér receptje az ír éhínség idején vált népszerűvé, ugyanis az embereknek olyan alternatív megoldást kellett találniuk a burgonyára, mely egyszerre tápláló és relatíve olcsó. A kukorica ebben az időben kéznél volt, a yellowmeal pedig egy olyan, kenyérhez hasonlító, szárított kukoricaszemekből készült fogás, ami „helyettesíteni” tudta a burgonyából készült, paraszti ételeket.
Ma az ír kenyeret általánosságban kétféleképpen szoktál elkészíteni. Az egyik, hagyományos verzió leginkább a zabkenyérhez hasonlít, míg a másikhoz szódabikarbónát és lisztet is hozzáadnak. Utóbbit inkább az éhínséget követő időszakban fogyasztották az emberek, amikor a fent említett két alapanyag árai már olcsóbbnak számítottak – a receptet egyébként máig tanítják az ír főzőiskolákban.
Nem feltétlenül gondolnánk, de a yellowmealt használják például olyan minőségi tacók, quiche-k vagy sós torták elkészítéséhez is, melyeket ma az Instagramon láthatunk viszont.
A japán koktélt se hagyjuk ki: Gin-tonik egy kis csavarral: így isszák Japánban a világ egyik legkedveltebb koktélját
A Vince egy receptet is hozott, mellyel akár otthon is elkészíthetjük a yellowmealt!
Hozzávalók:
- 110 g yellowmeal (kukoricaliszt, kukoricadara vagy polenta);
- 1 ek só;
- ¼ ek szódabikarbóna;
- 175 ml író;
- 1 nagy kanál vaj.
Így készítsük el
- Egy tálban keverjük össze a yellowmealt, a sót és a szódabikarbónát, majd adjuk hozzá az írót is. Egy kanál segítségével verjük fel a keveréket nagyjából 5 perc alatt.
- Állítsuk a tűzhelyet közepes fokozatra (vagy lángra). Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd öntsük hozzá a keveréket. Ezt nagyjából 4-5 percig süssük, míg apró buborékok nem keletkeznek a felszínén.
- Ezt követően a palacsintához hasonlóan fordítsuk meg az egészet, és süssük még nagyjából 3 percig.