2024-08-28
Sült krumpli a világ körül: 6 módja, hogy kihozzuk az extrát sokak legnagyobb kedvencéből
Szolgálják fel köretként, vagy legyen a menü sztárja, a sült krumpli tagadhatatlanul a világ egyik legkedveltebb ételének számít. A feltehetően Belgiumból származó finomság mára már szinte minden nemzet konyhájába beépült, ennek következményeképpen pedig számos variációja létezik – mutatunk is 6 különleges sült krumplis receptet a világ országaiból.
A tanzániai street food valahol az omlett és a hagyományos sült krumpli között helyezkedik el: a bevett recept szerint a sült krumplikat általában kiterítik, majd a tetejére öntik rá a tojásból kikevert omlettet. A tojáshoz persze sok esetben adnak különböző zöldségeket, így például hagymát, paradicsomot vagy kaliforniai paprikát. A fogást gyakran saláták társaságában fogyasztják.
A Dél-Afrikában népszerű slaptjips nevű fogáshoz használt sült krumplit először be szokták áztatni vízbe, és csak ezt követően sütik ki olajban. Miután ropogósra sültek a szeletek, ecetet és sót adnak hozzá. Ezek a krumplik adják az alapját a népszerű „The Gatsby” street foodnak: ebben az esetben a slaptjipset két buci közé rakják, és általában húst, sajtot, tojást és salátát adnak hozzá.
A Tuki’i Pan tükörfordításban nagyjából annyit jelent, mint „szendvics kamion”, a fogás pedig tipikus esti gyorsételnek számít Curaçaoban. A sült krumplikat általában különböző húsokkal, garnélával, kagylóval, salátával vagy kenyérrel szokták tálalni. Mindezt végül vagy egy mogyorós szósszal, pico de gallóval vagy chimichurrivel öntik nyakon.
Japánba még a 16. században hozták el a sült krumplit a holland gyarmatosítók, napjainkban pedig furiado potatoként fut az étel. A helyiek persze rátették a saját csavarjukat a népszerű ételre: ebben a verzióban a krumplikat a többek között hínárból és szezámmagból összeállított furikake fűszerkeverékkel ízesítik.
A Belgium nemzeti ételének számító, de Franciaországban is nagyon elterjedt Moules-Frites sem maradhat ki a listából: az egyszerű recepthez a sült krumpli mellé kagylókat tálalnak, amihez területeként más-más fűszereket, zöldségeket adnak hozzá – a leggyakrabban mogyoróhagymás, tejszínes és fehérboros változattal találkozhatunk.
Latin-Amerika országainak egyik legkedveltebb street foodja két fő összetevőre épül: a sült krumplira és a virslire. A virsliket felvágva a krumpli tetejére rakják, majd különböző szószókkal, például ketchuppal vagy ají amarillo chiliből készült szósszal borítják be.
(Forrás: Mental Floss)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!