Íme Jamie Oliver titkos fegyvere a legszaftosabb csirke elkészítéséhez Íme Jamie Oliver titkos fegyvere a legszaftosabb csirke elkészítéséhez
Fotó: Fotó: Shutterstock

2024-05-09

  • Drive
  • Gasztro
  • Íme Jamie Oliver titkos fegyvere a legszaftosabb csirke elkészítéséhez

Íme Jamie Oliver titkos fegyvere a legszaftosabb csirke elkészítéséhez

A csirkehús hajlamos hamar kiszáradni, igazi kihívás megtartani nedvességét. Vannak azonban praktikák, amelyekkel könnyedén fogyaszthatóvá tehetjük ezt a sokunk által kedvelt húsfélét. Jamie Oliver például mindössze egyetlen összetevőre esküszik, amellyel – legalábbis a világhírű sztárséf állítása szerint – a legszaftosabb sült csirkét kaphatjuk.

Hozzávalók
  • Egy egész csirke;
  • 200 g sótlan vaj;
  • 1 fej fokhagyma;
  • 2 fej hagyma;
  • 2 fej édesköményhagyma;
  • 1 teáskanál édesköménymag;
  • 1 citrom;
  • 1 nagy csokor friss zsálya (30 g);
  • 1 centis fahéjrúd;
  • 1-1,5 liter tej.
Elkészítése
Elsőként egész csirkénkről vágjuk le a szárnyakat és a combokat. Utóbbiakat sózzuk és borsozzuk, valamint szórjunk rá egy teáskanál édesköménymagot. Ezután egy nagy, tapadásmentes serpenyőt tegyünk közepesen magas hőfokra 50 gramm vajjal.

Ebbe helyezzük bele a szárnyakat és a combokat bőrrel lefelé körülbelül 3 és fél percig, vagy amíg mindenhol aranyszínűre nem pirulnak.

Ezeket is próbáld ki! 4 pofonegyszerű étel, amik tavasszal a legfrissebbek

Amikor a vaj már megbarnult, a csirkét rakjuk át egy tányérra, a fennmaradt zsiradékra nem lesz szükségünk. Oliver szerint így egy ragacsos finomság marad a serpenyő alján, ami később kellemes karamellás karaktert ad majd az ételhez, írja Mirror.

Ekkor helyezzük vissza a csirkét a serpenyőbe újabb 50 gramm vajjal, majd ismételjük meg a folyamatot: azaz forgassuk a csirkét további három és fél percig, vagy amíg a vaj sötétbarna nem lesz.

Ezután a mellhús következik újabb 50 gramm vajjal, ekkor a már megbarnult húst még egyszer utoljára tegyük vissza a serpenyőbe. Adjuk hozzá a fokhagymát, amíg minden aranyszínű nem lesz, ügyelve arra, hogy időnként mindent forgassunk meg.

Fotó: Shutterstock

Hámozzuk meg és negyedeljük fel a hagymát, illetve vágjuk finomra az édeskömény szárát. Kaparjuk fel a serpenyő aljáról a ragadós részeket, majd mehet a hagyma, az édeskömény és az utolsó 50 gramm vaj.

Jöhet a citromhéj, majd rakjunk hozzá egy nagy marék zsályalevelet, majd tegyük bele a fahéjrudat is.

Süssük az egészet néhány percig, vagy amíg a zöldségek meg nem puhulnak – időnként keverjük meg a serpenyő tartalmát.

Nyárra tekintettel: Ha fejben már a tengerparton vagy: 3 egyszerű mediterrán fogás

Most jön a varázslatos rész, amelytől a csirkénk szép és szaftos marad majd:

öntsünk minderre körülbelül 1 liter tejet. Fontos, hogy adjunk hozzá egy kis citromhéjat is.

Jamie Oliver séf szerint:

A citromhéj úgymond szétválasztja a tejet, és olyan mártást készít, amitől el leszünk ájulva.

Ezután csökkentsük a hőfokot, a serpenyőt fedjük le és hagyjuk 50 percig párolódni a csirkét. Az utolsó 20 percben kóstoljuk meg, ellenőrizzük a fűszerezést, és végezetül távolítsuk el a fahéjrudat.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!