2024-05-09
Íme Jamie Oliver titkos fegyvere a legszaftosabb csirke elkészítéséhez
A csirkehús hajlamos hamar kiszáradni, igazi kihívás megtartani nedvességét. Vannak azonban praktikák, amelyekkel könnyedén fogyaszthatóvá tehetjük ezt a sokunk által kedvelt húsfélét. Jamie Oliver például mindössze egyetlen összetevőre esküszik, amellyel – legalábbis a világhírű sztárséf állítása szerint – a legszaftosabb sült csirkét kaphatjuk.
- Egy egész csirke;
- 200 g sótlan vaj;
- 1 fej fokhagyma;
- 2 fej hagyma;
- 2 fej édesköményhagyma;
- 1 teáskanál édesköménymag;
- 1 citrom;
- 1 nagy csokor friss zsálya (30 g);
- 1 centis fahéjrúd;
- 1-1,5 liter tej.
Ebbe helyezzük bele a szárnyakat és a combokat bőrrel lefelé körülbelül 3 és fél percig, vagy amíg mindenhol aranyszínűre nem pirulnak.
Ezeket is próbáld ki! 4 pofonegyszerű étel, amik tavasszal a legfrissebbek
Amikor a vaj már megbarnult, a csirkét rakjuk át egy tányérra, a fennmaradt zsiradékra nem lesz szükségünk. Oliver szerint így egy ragacsos finomság marad a serpenyő alján, ami később kellemes karamellás karaktert ad majd az ételhez, írja Mirror.
Ekkor helyezzük vissza a csirkét a serpenyőbe újabb 50 gramm vajjal, majd ismételjük meg a folyamatot: azaz forgassuk a csirkét további három és fél percig, vagy amíg a vaj sötétbarna nem lesz.
Ezután a mellhús következik újabb 50 gramm vajjal, ekkor a már megbarnult húst még egyszer utoljára tegyük vissza a serpenyőbe. Adjuk hozzá a fokhagymát, amíg minden aranyszínű nem lesz, ügyelve arra, hogy időnként mindent forgassunk meg.
Fotó: Shutterstock
Hámozzuk meg és negyedeljük fel a hagymát, illetve vágjuk finomra az édeskömény szárát. Kaparjuk fel a serpenyő aljáról a ragadós részeket, majd mehet a hagyma, az édeskömény és az utolsó 50 gramm vaj.
Jöhet a citromhéj, majd rakjunk hozzá egy nagy marék zsályalevelet, majd tegyük bele a fahéjrudat is.
Süssük az egészet néhány percig, vagy amíg a zöldségek meg nem puhulnak – időnként keverjük meg a serpenyő tartalmát.
Nyárra tekintettel: Ha fejben már a tengerparton vagy: 3 egyszerű mediterrán fogás
Most jön a varázslatos rész, amelytől a csirkénk szép és szaftos marad majd:
öntsünk minderre körülbelül 1 liter tejet. Fontos, hogy adjunk hozzá egy kis citromhéjat is.
Jamie Oliver séf szerint:
A citromhéj úgymond szétválasztja a tejet, és olyan mártást készít, amitől el leszünk ájulva.
Ezután csökkentsük a hőfokot, a serpenyőt fedjük le és hagyjuk 50 percig párolódni a csirkét. Az utolsó 20 percben kóstoljuk meg, ellenőrizzük a fűszerezést, és végezetül távolítsuk el a fahéjrudat.