2023-12-05
3 szaloncukor recept, hogy mindenki megtalálja a kedvencét a karácsonyfán
Magyarországon a szaloncukor szerves részét képezi a karácsonyi ünneplésnek: a legtöbben már gyerekként is akasztgatták a fára a különböző színű és ízű cukrokat. Nemrég meg is választották az ország legfinomabb szaloncukrait, ennek örömére mutatunk három receptet, amit otthon is elkészíthetünk.
Idén is megrendezték a szaloncukrok év végi versenyét, ahol a gyártók szabadon választhattak a részvételről. A győzteseket végül 196 féle édesség közül választották ki, az eredmények pedig a következőképpen alakultak.
Az Év Szaloncukra díjat a
- Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra;
- Stühmer körtezselés-muskotályos szaloncukra és a
- Keszthelyi Sütibolt meggyes marcipános szaloncukra nyerte el.
Mivel pontosan lemásolni nehezen tudnánk a nyerteseket, ezért inkább olyan recepteket válogattunk össze, amik ízvilágban közel állnak a díjazottakra, és otthon is könnyedén elkészíthetők.
Az asztalgyümölcsös szaloncukorhoz mindössze 1 kilóra van szükségünk például aszalt szilvából, barackból, fügéből vagy datolyából, illetve 20 dkg étcsokoládéra.
A Nosalty receptje szerint az elkészítéshez vágjuk apró darabokra, pépesítsük az aszalt gyümölcsöket, majd gyúrjunk a keverékből szaloncukorra hajazó formákat. A darabokat helyezzük egy sütőpapírra, ezt követően pedig belekezdhetünk a csokoládé olvasztásába. Amikor eléggé felolvadt a csokoládé, mártsuk bele a darabokat és helyezzük őket vissza a papírra. Amint a máz megszáradt, már csomagolhatjuk is be őket.
Forralt borból is lehet ám meglepetés: Ha lenyűgöznéd a családot: forralt boros torta, ami az ünnepi időszak sztárja lehet

A Sóbors receptje szerint ezekre lesz szükségünk:
- 20 dkg darált keksz
- rum (beáztatni a mazsolát)
- 1 narancs leve
- 18 dkg étcsokoládé
- 30 dkg mazsola
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- 1 tk fahéj
Elkészítés:
A mazsolát áztassuk be a rumba pár órával a sütemény összeállítása előtt. A kekszet keverjük össze a fahéjjal egy tálban, tegyük félre. A mazsolát szűrjük le, majd a narancshéjjal és narancslével együtt tegyük egy turmixba/aprítóba. Addig daráljuk, míg egészen pépes nem lesz a gyümölcs. Adjuk a gyümölcspépet a kekszhez, alaposan gyúrjuk össze, ha száraz, narancslével, ha ragacsos, keksszel javítsunk az állagán. Mikor szép egynemű, formázzuk gombóccá, csomagoljuk alufóliába, majd tegyük a hűtőbe 1-2 órára. A gombócból gyártsunk kisebb, kb. 2 cm-es golyókat, tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, a kezünkkel nyomkodjuk meg az oldalukat, hogy szaloncukorformájuk legyen. Hagyjuk őket picit pihenni.
Közben vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét. A szaloncukrokat dobjuk az olvasztott csokiba, forgassuk át, majd szúrjunk a közepükbe fogpiszkálót, amit tegyünk habszivacsba vagy arra alkalmas eszközbe, hogy a felesleges csoki le tudjon csöpögni. Hagyjuk őket száradni, mikor már a csoki lecsöpögött és megdermedt, húzzuk ki a fogpiszkálót belőlük, tegyük a szaloncukrokat a hűtőbe.
A recept szerint ezekre lesz szükségünk:
- 12 dkg finomra őrölt pirított mandula
- 6 dkg cukor
- 4 dkg meggylekvár
- 1 csipet őrölt gyömbér
- 10 dkg étcsokoládé
Az italokra is van ötletünk: 5 karácsonyi koktél, aminek a receptjét biztosan elkérik majd a vendégek
Elkészítés:
Az első 4 összetevőt alaposan összekeverjük, vizes kézzel kis szaloncukrokat formázunk belőle, és a hűtőbe tesszük 1 órára. 50 perc múlva vízgőz fölött megolvasztjuk a csoki ¾-ét, majd lehúzva a tűzről simára keverjük a maradék csokival. Jöhet a csokiba mártogatás.
Egy fogpiszkálóra rászúrunk egy szaloncukrot, megmártjuk a csokiban, jól lecsurgatjuk, és egy másik fogpiszkáló segítségével egy sütőpapíros tálcára helyezzük. Sorban így járunk el a többivel is.Várjuk meg, míg a csokoládé megdermed, picit hűtőbe is tehetjük. Utána fogyaszthatjuk vagy csomagolhatjuk is.