2023-09-14
Szüreti extra: hazánk 5 különleges borétterme
Ha ősz, akkor jön a szüreti időszak, és ez a pincészetek, borászatok számára mindig egy nyüzsgő, programokkal, kóstoltatásokkal zsúfolt időszak. De ettől ne ijedjünk meg, a sűrű program nem feltétlenül jelenti azt, hogy maga az étterem vagy a borbirtok is tömött lenne, amikor betérünk hozzájuk. Általános tanács, hogy mielőtt útnak indulunk, hívjuk fel a vendéglátóhelyet, hogy fogadnak-e aznap még vendéget, mert rengeteg csoportos, zártkörű rendezvény van ősszel a borászatokban, és nem biztos, hogy jut hely pont aznap nekünk is. Sőt, az is előfordul, hogy egyes vendéglátóhelyek nincsenek minden nap nyitva. A helyzetet pedig tovább bonyolíthatja a koronavírus is, tehát érdemes megejteni egy hívást vagy e-mailt, mielőtt borétterembe indulnánk.
A következő válogatásba igyekeztünk a fine dining helyektől, az egyszerűbb kínálatot felmutató borbárokig minden műfajban keresgélni, hogy mindenki megtalálja a hangulatához vagy az alkalomhoz illő szüreti éttermet.
Fotó: Facebook
Fotó: Facebook
Fotó: Facebook
Fotó: Facebook
Fotó: Facebook
Fotó: Facebook
Fotó: Facebook
Igaz, vége van a nyárnak, jönnek a csípősebb, hidegebb őszi napok, amikor nem feltétlenül a Balaton ugrik be elsőként mint kirándulóhely, pedig ez a vidék is egészen más, nyugodtabb, változatosabb oldalát mutatja meg ebben a szezonban. A szőlőkertekben a szüret miatt élénkebb az élet, és a Petrányi Pince étterme, a Borterasz folyamatosan változatos és színes menüvel vár. A szezonális havi menü és az érdekes ételpárosítások miatt sosem egyhangú a kínálat, a kilátás pedig mindig, minden évszakban lenyűgöző.
Cím: 8229 Csopak, Homokbánya u. 31.
Weboldal: petranyipince.hu
Fotó: Viator
Fotó: Viator
Fotó: Viator
Fotó: Instagram
Fotó: Instagram
Fotó: Instagram
A Viator jól tükrözi, hogy a régi és az új tökéletesen kiegészíti egymást: az ezeréves Pannonhalmi Főapátság lábánál épült meg 2010-ben ez az ultramodern étterem a progresszív konyhájával. Már maga a látvány különleges, ahogy az étterem teraszáról rálátunk az apátságra és a borászatra – a Viator ugyanis a Pannonhalmi Apátsági Pincészet referenciaétterme, ahol a helyi borok köré épül a menü. Az étterem vezetői törekednek arra, hogy mindig szezonális, friss, közeli termelőktől rendelt alapanyagokból készüljenek a fogások. Külön érdekesség, hogy az apátsági gyógy- és fűszernövénykert terményeivel ízesítik az ételeket – elsősorban a levendula, a kakukkfű, a citromfű, a rozmaring és a zsálya kapnak főszerepet az ízkompozícióknál.
Cím: 9090, Pannonhalma, Vár u 1. (Pannonhalmi Főapátság)
Weboldal: viator.co.hu
Fotó: Gregory Iron Photography
Fotó: Textúra
Fotó: Gregory Iron Photography
Fotó: Gregory Iron Photography
Fotó: Textúra
Fotó: Textúra
Fotó: Textúra
A Michelin-csillagos Borkonyha kistestvére, a Textúra tulajdonosai a következőképp fogalmaznak: „Konyhánk hazai alapanyagokat használ és visszanyúl régi, hagyományos eljárásokhoz, mint az abálás, füstölés vagy a konfitálás, és ezt ötvözzük nemzetközi összetevőkkel és technikákkal. Az eredmény egy kísérletező konyha lesz, amit Sárközi Ákos üzlettársunk, a két éttermet vezető executive séf személye garantál." Hogy miben különbözik a Textúra a Borkonyhától? Hogy a „kistestvér" lazább, játékosabb, közvetlenebb hangulatú, de az ételek és persze a borok minősége azonos, és az izgalmas kombinációk ugyanúgy megtalálhatók mindkét étterem kínálatában.
Cím: 1051 Budapest, Sas utca 6.
Weboldal: texturaetterem.hu
Fotó: Merops
Fotó: Merops
Fotó: Instagram
Fotó: Instagram
Fotó: Instagram
A szekszárdi 4 csillagos Hotel Merops Mészáros étterme a Mészáros Borház és Pince mellett található, ahol a borvidékre jellemző vörösborokat kóstolhatunk. A vendéglátóhely menüjét is úgy alakították ki, hogy az passzoljon a pincészet kínálatához. A séf a modern technikákat és a tradicionális ízeket és a legújabb gasztronómiai trendeket követi, így mindig változatos és izgalmas menüre számíthatunk a Szekszárd belvárosában nem olyan régen megnyitott Meropsban.
Cím: 7100 Szekszárd, Rákóczi u 20.
Weboldal: hotelmerops.hu
Fotó: Kreinbacher
Fotó: Facebook
Fotó: Kreinbacher
Fotó: Facebook
Fotó: Facebook
Fotó: Facebook
Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot, a pezsgőpincészet szépen fokozatosan épült ki és terjeszkedett, ma pedig egy rendkívül modern, 48 hektáros területen gazdálkodnak. A Kreinbacher Birtok a pezsgőn kívül somlói szőlőfajtákból borokat is készít. Néhány éve Európai Uniós támogatás segítségével pedig a hegy lábánál létrehozták a bisztrót és a 15 szobás hotelt. A szervezett birtoklátogatásokon beleláthatunk a tradicionális pezsgőkészítés rejtelmeibe, és megkóstolhatjuk Langer Gábor executive chef fúziós konyhájának remekeit.
Cím: 8481 Somlóvásárhely, Somló-hegy hrsz. 909.
Weboldal: kreinbacher.hu