2023-12-25
Nemzetközi kedvenc: a tojáslikőr kaotikus története
A tojáslikőr évszázadok óta hozzátartozik a karácsonyhoz: az italt Angliától kezdve egészen Japánig rendszeresen fogyasztják, és már hosszú ideje az ünnepi alkalmak egyik kedvence. Már maga a tojáslikőr története sem unalmas, de az talán ennél is érdekesebb, hogy milyen variációi léteznek a világon.
Ugyan tojást nyersen nem szokás fogyasztani, a nemes élelmiszer likőr formájában már sokkal kívánatosabbnak mondható. A klasszikus recepthez általában tojás, tej, tejszín, cukor és egy kis fahéj szükséges.
Míg azt senki sem tudja, hogy pontosan ki találta fel a tojáslikőrt, abban a legtöbben egyetértenek, hogy az eredetországának Nagy-Britannia számít.
Az olyan alapanyagok, mint a tej a sherry és a tojás sokáig csak a felsőosztálynak voltak elérhetők, így az ital már a születésekor exkluzívnak számított. A középkorban a szerzetesek sokszor fügével és tojással dobták fel a „posset” néven ismert italt, mely gyakorlatilag egy aromás tojáslikőrnek számított.
Ha már középkori receptek: Sütőtökös pite a 17. századból, amitől garantáltan leesik a vendégek álla
A Sauder’s Egg magyarázata szerint a tojáslikőr azért vált az ünnepek kedvencévé, mert máskor nem tudták eléggé lehűteni azt. Az amerikai kolóniák azon területein, ahol bővelkedtek a tehenekben és a tyúkokban is hamarabb terjedt el az ital, amit még maga George Washington is kiváltképpen szeretett, aki nem spórolta ki a receptből az alkoholt: volt benne brandy, whisky, jamaikai rum és sherry is.
A recept végső utasítása szerint a keveréket pár napig egy hűvös helyen volt szükséges tárolni, és a rendszeres kóstolást is előírta. Modern hűtőgépek híján az italt csak karácsony környékén, azaz a hideg, téli hónapokban tudták fogyasztani az emberek anélkül, hogy megromlott volna.
Ha másféle koktél kevernénk az ünnepek alatt: 5 karácsonyi koktél, aminek a receptjét biztosan elkérik majd a vendégek
A tojáslikőrnek igencsak kalandos múltja van: magas alkoholtartalma miatt az amerikai szesztilalom idején a reflektorfénybe került, olyannyira, hogy az 1826-os West Point katonaakadémiát érintő zavargások a „Tojáslikőr-lázadás” néven váltak ismertté – ide járt egyébként Davis Jefferson is.
A katonaakadémián ugyanis minden évben tartottak egy tojáslikőrben gazdag karácsonyi összejövetelt, az érvényben lévő szesztilalom miatt viszont az alkoholt a West Pointban is betiltották. Ez persze a diákoknak annyira nem volt ínyére, így közülük sokan csempészetbe kezdtek.
Miután persze az illetékesek észrevették, hogy a tanulók egy kicsit vidámabbak a kelleténél, egyik esemény a másikhoz vezetett, míg végül a helyzet a lázadásba torkollt.
Az épületben egyébként jelentős károk keletkeztek és emiatt 20 tanulót ki is rúgtak.
A hagyományos recepthez brandyt vagy bourbont, illetve egy kis sötét rumot használnak, ha viszont például a fent említett középkori „posset”-et akarnánk elkészíteni, akkor a fűszerek, a tejszín és a tojás mellé sherryt használjunk.
A Puerto Ricó-i változatot Coquito néven ismerhetjük, amihez kókusztej, sűrített tej, fahéj és fehér rum szükséges. Hollandiában egy kakaós ital a népszerű, az advocaathoz a tejszínhab mellett konyakot vagy brandyt ír elő a recept.
Az alkoholokat a desszertekbe is kiválóan tudjuk használni: Ha lenyűgöznéd a családot: forralt boros torta, ami az ünnepi időszak sztárja lehet
Fotó: Shutterstock
Lengyelországban kogel mogel néven ismerik, itt vodkával vagy fehér rummal, mazsolával és mézzel készítik. Németországban a házi eierlikoer-t vodka és brandy keverésével isszák, míg Mexikóban helyi vaníliából, mandulából fahéjból és rumból keverik ki a rompopét. Peruban is jól ismerik a tojáslikőrt, ahol a perui brandyvel, azaz a piscóval ízesítik.
Japánban tamagozake néven fut a „tojásos szaké”, amit szakéval és mézzel isznak. A síelők már találkozhattak az olasz verzióval is: a whiskyből vagy brandyből készült Bombardino az ország északi részein népszerű.