5 étel, amit jobb kihagyni, ha szerencsésen indítanád az új évet 5 étel, amit jobb kihagyni, ha szerencsésen indítanád az új évet
Fotó: Shutterstock

2023-12-30

  • Drive
  • Gasztro
  • 5 étel, amit jobb kihagyni, ha szerencsésen indítanád az új évet

5 étel, amit jobb kihagyni, ha szerencsésen indítanád az új évet

Míg a hagyományok szerint a lencse vagy a malac fogyasztása bőséges, szerencsében gazdag évet hoz azoknak, akik ezzel indítják az új esztendőt, addig van pár olyan étel, aminek fogyasztása a hiedelmek szerint ennek ellenkezőjét eredményezi. Mutatunk közülük néhányat azoknak, akik nem vetnek meg egy kis misztikumot a konyhában!

Rákfélék

Ahogy arra a Vince is felhívja a figyelmet, a rákfélék nem tartoznak a szerencsét hozó újévi ételek közé. Mivel az állatok visszafelé közlekednek, ha azt január első pillanataiban kóstolnánk meg, könnyen lehet, hogy sorsunkat hátráltató eseményeket idéznénk meg vele.

Lukacsos kenyér

Első hallásra nehéz feladatnak tűnhet olyan kenyeret találnunk, amiben nincsenek apróbb lukak, ám a babona szerint újévkor érdemes inkább zsömlét, vagy valamilyen kerek formájú kenyeret fogyasztanunk akkor, ha elkerülnénk a betegségeket.

Ha még mindig maradt volna a karácsonyi menüből: Nálad mi maradt meg? Így gondold újra a karácsonyi menüt!

Fotó: Debbie Widjaja / Unsplash

Fehér ételek

Az európai kultúrában ugyan a fekete számít a halál színének, Kínában egy kicsit más a helyzet. A kínai szokás szerint január elsején érdemes elkerülni az olyan fehér ételeket, mint például a tofu, a rizs, a sajtok vagy éppen a tojás, ugyanis az országban a fehér színt társítják a halálhoz.

Helyette bátran készítsünk színpompás ételeket, mert a hagyomány szerint minél színesebb egy étel, annál nagyobb szerencsét hoz majd nekünk. A zöld például gazdagságot, a sárga boldogságot, a narancssárga pedig szerencsét hoz majd ránk.

Olvasni persze olvashatunk fehér dolgokról: Nemzetközi kedvenc: a tojáslikőr kaotikus története

Fotó: Julien Pianetti / Unsplash

Petrezselyem

Az újévi petrezselymes ételek és a rossz szerencse kapcsolata egészen régre nyúlik vissza. Az ókori görög történet szerint mikor Lükurgosz nemeai király Opheltész nevű fiát magára hagyta ápolója, a herceget megharapta egy kígyó, a csecsemő véréből pedig petrezselyemszálak nőttek ki – emiatt a növény a halál jelképévé vált.

Ám Perszephonénak, az alvilág úrnőjének is van köze a növényhez, ugyanis a legenda szerint a petrezselymet választotta a temetési rítusok egyik fő kellékének: ezért a görögök a sírhelyek fölé általában egy kis petrezselymet szórtak.

Ezt olvastad már? 2 magyar klasszikus, amit sehol máshol nem esznek

Fotó: Jurien Huggins / Unsplash

Banán

Furcsa módon a banánhoz több negatív hiedelem is kapcsolódik. Az egyik szerint régen a hajókra sem vitték fel, mert jobb esetben rossz halfogást, rosszabb esetben pedig hajótörést eredményezett. Legyen bármennyire is finom az édeskés gyümölcs, újévkor lehetőleg válasszunk valamilyen más nassolnivalót.

Fotó: Brando Makes Branding / Unsplash

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!