2023-09-13
Töltött káposzta minden igényre: isteni vega változat
A töltött káposzta azért is egy jolly kójoker ünnepi fogás, mert tej-, tojás- és gluténérzékenyek is eheteik. A tej- vagy laktózérzéeknyeknek, vegánoknak tejföl helyett alternatív készítményt ajánlunk a tálaláshoz.
Hozzávalók:
- 6 savanyított káposztalevél és 500 g szeletelt savanyú káposzta
- 250 g rizs
- 300 g csiperkegomba, apróra vágva
- 50 g dió, apróra vágva
- 1 hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 teáskanál majoránna
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- kevés olaj
- só, bors
- tejföl vagy Creme Vega vegán tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Főzzük meg a rizst a csomagoláson olvasható instrukciók szerint.
2. Ezalatt állítsuk össze a tölteléket: kevés olajon pároljuk üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a gombát, a majorannát, a füstölt paprikát és a pirospaprika felét. Pirítsuk nagyjából 10 percig, ezután vegyük le a tűzről, és forgassuk össze a rizzsel.
3. Amíg a töltelék hűl, készítsük elő a káposztaleveleket, ha szükséges, mossuk ki őket. Minden levél közepébe halmozzunk egy-egy adag rizses-gombás keveréket, és szorosan tekerjük fel úgy, hogy közben a széleit is behajtjuk.
4. Ízlés szerint mossuk ki a szeletelt káposztát is, majd a felét tegyük egy nagyobb lábasba. Helyezzük rá a töltött káposztaleveleket (hajtott felükkel lefelé), hintsük meg egy evőkanál pirospaprikával, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és borítsuk be a maradék szeletelt káposztával. Engedjük fel 2-3 csésze vízzel, és lassú tűzön, fedő alatt főzzük 50 percig, vagy amíg kellőképpen puha lesz.
5. Melegen, tejföllel vagy vegán tejföllel tálaljuk.
Ha imádod a tradicionális magyar konyha fogásait, de a home office minden idődet elrabolja, és nincs lehetőséged időigényes karácsonyi fogások elkészítésére, akkor bátran rendelj étteremből – ezzel te is jól jársz, és a vendéglátóhelyeknek is segítesz átvészelni ezt a nehéz időszakot.
(X)
Fotó: 123rf