2023-09-12
Világkonyha: Hogyan készül a tofu?
A tofu tulajdonképpen a szójatejből kicsapódó fehérje, ami kezdetben túrószerű állagú, ezt a friss növényi sajtot kinyomkodják, kipréselik belőle a nedvességet, így kapja meg a szögletes, tömör állagát. A vegánok és a vegetáriánusok legfontosabb növényi fehérjeforrása a tofu, és mivel semleges az íze és az illata, akárhogy lehet ízesíteni. A tofu Ázsiából származik, leginkább a kínai, japán, koreai és délkelet-ázsiai konyha alapélelmiszere, ennek megfelelően több fajtát is megkülönböztetnek és más-más ételt készítenek belőle.
Ahogy már megszokhattuk, az ázsiai konyhában mindenből létezik friss és tartósított változat is, utóbbi módszer lényege, hogy erjesztéssel szinte bármeddig eltarthatóvá teszik az ételeket, így van ez a tofuval is. Nézzük, milyen fajták léteznek:
- A legfrissebb tofufajta a lágy, krémes verzió, amit még ázsiában is kanállal esznek, a pudingra hasonlít az állaga.
- Az eggyel szilárdabb a kemény tofu, amit vágni, kockázni lehet – ez a legelterjedtebb fajta, de ebből is van olyan, amit villával össze lehet törni és túróként lehet használni. Létezik belőle füstölt fajta, pácolva és megpirítva vagy grillezve nagyon finom.
- A szárított tofu a szejtánhoz hasonlít, kemény, a húshoz leginkább hasonlító fajta, ezért úgy is szeletelik: apró csíkokra szelik, ez is bárhogy ízesíthető, lehet főzni és pirítani is.
- A tartósított tofut vagy erjesztik, vagy rizsecetes-fűszeres lében, felkockázva teszik el.
- A tofubőr (vagy tofukéreg) akkor keletkezik, amikor a szójatej tetején megjelenik a bőr (mint a tej forralásakor), ezt összegyűjtik, fűszerezik és megpirítják, hasonlít a tojásrántottához.
Tehát a tofukészítés valójában egy igazi pazarlásmentes gyártási folyamat, hiszen maradéktalanul szinte mindent felhasználnak a szójabab feldolgozása közben.
Fotó: Shutterstock
A tofuban az a jó, hogy úgy ízesíted, ahogy szeretnéd, nem lesz idegen a tofutól. Ha ázsiai ízre vágysz, akkor pácolt be a tofukockákat terijaki szószba és szezámolajon pirítsd meg serpenyőben – saláta feltétnek és rizzsel is remek fogás. Lehet belőle curryt vagy akár pörköltet is készíteni, csak a kreativitásodon múlik, mi lesz a végeredmény... Ha a tehéntúrót szeretnéd vele helyettesíteni, bátran ízesíts: lehet belőle körözöttet vagy édes krémsajtot is keverni. Nyáron grillezéshez is szuper, mert nem olvad és esik szét a rácson, mint a zsíros sajtok.
Fotó: Unsplash